1 Απριλίου 2011

Lies


Το μέγεθος του ρόλου που έχουν παίξει τα κατά συνθήκη ψεύδη στην ανθρώπινη εξέλιξη, θαρρώ πως ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε.


Τη διεθνή πολιτική ιστορία να πάρει κανείς θα πήξει από αυτού του είδους τα ‘white lies’. Η ορθόδοξη εκκλησία σχεδόν μας έχει πείσει ότι στάθηκε στο πλευρό της ελληνικής επανάστασης, παρότι η ιστορία τη διαψεύδει περίτρανα. Ο Clinton αρνήθηκε σθεναρά, εν αρχή τουλάχιστον, ότι η στάμπα στο φόρεμα της κυρίας Lewinski ήταν δικό του κατασκεύασμα, παρότι αποδείχθηκε με τη βούλα πως ο πρώην πλανητάρχης όταν έρχεται σε κορύφωση χάνει το στόχο. Ο ΓΑΠ έσκιζε τα βρακιά του προ εκλογών ότι ‘λεφτά υπάρχουν’, παρότι δεν χρειαζόταν να διεκδικείς και την πρωθυπουργία σε αυτή τη χώρα για να ξέρεις ότι ‘λεφτά σαφώς και δεν υπάρχουν’. Ακόμα και τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πως διαχειρίζεται ενωμένα αυτή την κρίση, παρότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι αδυνατεί να δράσει ως συλλογικό όργανο.


Τα έχουμε τόσο ανάγκη αυτά τα ψέματα, για να μπορούμε να διεκδικούμε εκ των υστέρων την απάτη; Πόσο βολικό είναι ένα ψέμα, όταν η αλήθεια είναι αβάσταχτη; Θα υπάρξει, βέβαια, εδώ και η άλλη πλευρά που θα ισχυριστεί πως η μη αποκάλυψη της όλης αλήθειας δεν είναι ουσιαστικά ένα ψέμα, αλλά πρακτικά η μισή αλήθεια. Πόσο βολική κι αυτή!


Όταν πριν χρόνια είχα πει σε μια σύντομη σχέση μου (σημειωτέον ότι ήταν και η πρώτη), πως δεν μπορώ να είμαι μαζί του γιατί ήμουν ερωτευμένος με κάποιον άλλον, το είχα θεωρήσει ως την πιο έντιμη στάση που θα μπορούσα να διατηρήσω. Σήμερα συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν ήταν και η πιο αποτελεσματική, αλλά ίσως και δίκαιη. Πρωτίστως γιατί πλήγωσα ένα άτομο, ενώ δεν είχα κανένα σκοπό να το κάνω. Δευτερευόντως όμως, γιατί ενώ είχα ως παντιέρα την καθολική ειλικρίνεια ως ένδειξη σεβασμού, τελικά υπέπεσα ασυνείδητα σε ένα κατά συνθήκη ψεύδος ή απλά μια μισή αλήθεια… αποκρύπτοντας δηλαδή το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξα ουσιαστικά ερωτευμένος μαζί του. Αν, λοιπόν, η πλήρης αλήθεια είναι εξαιρετικά άβολη, μήπως το κατά συνθήκη ψεύδος είναι η πιο φρόνιμη λύση, κι αν ναι, σε ποια πλαίσια;


Θέλω να πω δηλαδή, ο κόσμος πάει μπροστά με στιβαρές αλήθειες ή με μια σωρεία ψευδών; Γιατί μπορεί η χρυσή τομή να στέκει σε όλα ως λύση, αφού κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, αλλά σε αυτή τη ριμάδα τη θεωρητική διελκυστίνδα κάπου πρέπει να πέφτει το βάρος. Κοιτώντας λίγο γύρω μου, λοιπόν, νομίζω πως το βάρος οριακά πέφτει στο ψεύδος. Θέλεις λίγο ο εγωισμός, λίγο το ίδιο όφελος, λίγο η πολιτική ορθότητα, λίγο οι κοινωνικές νόρμες και συμβιβασμοί… λίγο από όλα βρε αδερφέ και ο κύβος καταλήγει κάθε φορά στο ίδιο μέρος, εκείνο του κατά συνθήκη ψεύδους.


Μια μέρα σαν κι αυτή, μια μέρα εθιμικού χαρακτήρα, μπορούμε όλοι να πούμε άφοβα τα ψέματα που μας βολεύουν ή είναι ίσως εξαιρετικά άβολα να ειπωθούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Από αύριο, όμως, η ποινικοποίηση της καθολικής αλήθειας, θα μας οδηγεί πάντα σε ένα κατά συνθήκη ψεύδος που θα θεωρούμε τόσο φυσιολογικό και θα το στοιχειοθετούμε πλήρως για χάρη της ψυχολογικής μας ισορροπίας και ασφάλειας.


Τελικά, μήπως σήμερα είναι η μέρα που μπορούν να ειπωθούν μερικές από τις πιο αβάσταχτες, στυγνές και καθ’ ολοκληρία αλήθειες;

18 σχόλια:

  1. Λες;
    Δεν είπα κανένα μέχρι τώρα, ούτε και μου είπε κανένας.. Θα μπορούσαν όμως, μέρα για ψέματα στην οποία μπορούν οι αλήθειες ως ψέματα.. μπερδεμένο λίγο.. θα πονέσει λλιγότερο αν το νομίζουμε για ψέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ψεμα ειναι παντα πιο βολικο παντως οταν εισαι 20 κατι και σου λενε την αληθεια καταμουτρα αντιδρας καπως, αν εισαι 40 ισως να το εκτιμησεις κιολας
    εγω θα το εκτιμουσα αν καποιος εφευγε γιατι καψουρευτηκε, θα πληγωνομουν αλλα αυτη ειναι η ζωη και απο τις κλασσικες ατακες γενικου πεδιου : δε σου αξιζω, και αλλες σαχλαμαρες προτιμω να χει αρχιδια και να πει την αληθεια
    ασε το αλλο
    που αμα πεις ενα ψεμα θ ακολουθησουν πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεγαλύτερη αλήθεια που μπορεί να ειπωθεί σε μια μέρα σαν αυτή είναι ότι το ψέμα είναι συστατικό της ύπαρξής μας. Τις αναλογίες τις καθορίζουμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πω μια αλήθεια, αν και γεννημένη την μέρα της ψευτιάς...
    Καλό μήνα να έχεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν οντως ησουν τοσο ειλικρινης και του το ειπες , σε αγαπω.Αν οχι σε μισω. Στην συντομη ζωη μου και εμπειρια εχω καταλαβει οτι προτιμω να εχω ολες τις πληροφοριες . Αυτο που λενε ''ας κανει οτι θελει αρκει να μην το ξερω'' με βγαζει εκτος εαυτου. Το ψεμα δεν βγαζει πουθενα. Δεν προκειται να την γλυτωσεις. Eventually θα π΄ληρωσεις. Οποτε οσο σκληρη κι αν ειναι, πες την την ρουφιανα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μισώ την πρωταπριλιά.
    Η πιο χαζή μέρα του χρόνου.

    Ωστόσο το ψέμα είναι σωτήριο μερικές φορές.

    Και ακόμη πιο σωτήριο να ξέρεις πώς να πεις μια αλήθεια που πληγώνει….


    Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αληθεια ειναι σαν το δηλητηριο...
    Σε μεγαλη δοση ειναι θανατηφορα...
    Αν ομως παρεις μικρη δοση καθε μερα, σιγα-σιγα, μπορει μεν να υποφερεις και να αισθανεσαι μιζερα, αλλα θα επιζησεις...
    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηφαιστίωνα μου δεν ξέρω τι πονάει περισσότερο. Εξαρτάται θαρρώ. Γενικά πάντα προτιμώ την αλήθεια...αλλά από την άλλη ένα βολικό ψέμα είναι πολλές φορές σωτήριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι Άσωτε υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο ψέμα και τη μισή αλήθεια...αλλά γενικά θα έλεγα κι εγώ ότι προτιμώ μια άβολη αλήθεια. Κανείς δεν είπα ότι το να πεις σε κάποιον ότι καψουρεύτηκες κάποιον άλλον είναι εύκολο. Βαρύ και ασήκωτο για την ακρίβεια είναι. Μακριά από εμάς ελπίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μέρα πέρασε Apos μου...το ψέμα δυστυχώς μένει εδώ γύρω! Δεν το λες και κακό από τη μία, αλλά δεν σε κάνει να πηδάς από τη χαρά σου κι από την άλλη. Ας φτιάξουμε λοιπόν σωστά τις αναλογίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως εξήγησα Βασίλη μου, του είπα ότι ήμουν ερωτευμένος με άλλον και ήταν κοροϊδία να είμαι μαζί του και να σκέφτομαι κάποιον άλλον. Δεν τον είχα κερατώσει, αλλά αυτό μικρή σημασία νομίζω ότι έχει. Γιατί αν μετά το χωρισμό πήγαινα να τον κερατώσω, δεν θα ήταν λιγότερο απάτη...μην κοροϊδευόμαστε. Δεν του είπα, όμως, ότι επί της ουσίας δεν είχα υπάρξει φουλ ερωτευμένος μαζί του. Πάνε βέβαια χρόνια από τότε. Θα έλεγα ότι πλέον κι εγώ νιώθω ότι είμαι διαφορετικός άνθρωπος.

    Για την ανωτερότητα πάλι της αλήθειας που γιατρεύει πάσα νόσο και πάσα μαλακία...ειλικρινά δεν ξέρω αν πιστεύω και απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Προφεσόρ νομίζω ότι είπατε κάτι σοφό! Ο τρόπος του να πεις μια αλήθεια που πληγώνει είναι το κλειδί...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Ephemeron, δεν ξέρω αν θα μου άρεσε να βλέπει την αλήθεια έτσι. Νομίζω σε ένα τόπο όπως έχει καταντήσει η Ελλάδα, χρειαζόμαστε μια ωμή και μεγάλη δόση αλήθειας...μπας και ξυπνήσουμε από το λήθαργο που μας έχει βαρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα όσοι έχουν πει αλήθειες έχουν υβριστεί. Στην Ελλάδα δυστυχώς αλήθεια είναι μόνο το δίκιο του όχλου.
    Εγώ ας πούμε συμφωνώ εν μέρει με το μαζί τα φάγαμε του Πάγκαλου. Εμπεριέχει ομολογία ότι τα έφαγε εκείνος, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι λέει αλήθεια όταν μιλάει για εργαζομένους στα ΕΛΠΑ που πέρνουν 17 μισθούς και δεκάδες επιδόματα χωρίς λόγο. Ίσως η αναλογία στη μάσα να ήταν 80 Πάγκαλος και 20 οι υπόλοιποι αλλά κατά τη γνώμη μου πάντα η σκέψη του του είναι αληθής.

    Και υπάρχουν χιλιάδες άλλα παραδείγματα από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα ανθρώπων που έλεγαν αλήθεια αλλά λοιδορήθηκαν γιατί η πλατειά μάζα δεν την θέλει.
    Π.χ. είναι αδύνατον να αποδεχτεί η ελληνική κοινωνία ότι ο μισθός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την παραγωγικότητα ή ότι όταν ψήφιζε τον Τζοχατζόπουλο και τον Αλογοσκούφη (ενω είχαν ήδη ακουστεί τόσα)είχαν μερίδιο ευθύνης. Το θέμα άρα κατά τη γνώμη μου δεν είναι η αλήθεια,αλλά αν θέλεις να την ακούσεις.
    Sorry για το τεράστιο post νόμιζα ότι έγραφα τους 'Φρουρούς της Αχαίας' που είναι δίτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ Θράσο μου το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο Πάγκαλος λέει τα πιο σωστά πράγματα με τον πιο λάθος τρόπο. Σημασία βλέπεις πολλές φορές (αν όχι όλες) δεν έχει τι λες, αλλά ο τρόπος που το λες. Ξέρεις! Η λογική της γκόμενας που λέμε στη πιάτσα....χαχαχα!!!

    Πάντως ανασύρεις και ένα άλλο επίπεδο το θέματος που ίσως δεν το έθιξα. Αν και ο λήπτης είναι έτοιμος να ακούσει μια ενδεχόμενη καθ' ολοκληρία αλήθεια.

    Τέλος αγαπάμε Φρουρούς της Αχαΐας και Μιμή Ντενίση βεβαίως...αυτήν την ιέρεια του ελληνικού θεάτρου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;