20 Απριλίου 2011

Resurrection

Νομίζω ότι πλέον μετά από αρκετά χρόνια σκέψης και περισυλλογής, μπορώ να ισχυριστώ ότι μάλλον είμαι άθεος. Θα μου πεις – και δικαίως – τι μάλλον άνθρωπέ μου… τι είναι η πίστη… μακαρόνια με αντζούγιες; Όχι βέβαια, αλλά αν βασιστώ στις πόσες φορές έχω πει ότι δεν θα κάνω κάτι και το κάνω, τότε πρέπει και για κάτι τόσο μετέωρο να ξεστομίσω τουλάχιστον ένα ‘μάλλον’. Σαν δικλείδα ασφαλείας ένα πράγμα…


Σε μια βδομάδα σαν κι αυτή που όλοι γύρω μου γιορτάζουν στο όνομα της Ανάστασης, εγώ μένω όλο και πιο παγερά αμέτοχος. Έχω πάψει εδώ και καιρό να πιστεύω στην αθανασία της ψυχής. Μεταξύ μας δεν ξέρω αν πιστεύω καν στην ίδια την ψυχή και όχι στη παντοδυναμία του ανθρώπινου εγκεφάλου! Μάλιστα, σε πρόσφατη ερώτηση του πως αντιλαμβάνομαι τη μετά θάνατον ύπαρξη, απάντησα κυνικά ότι την αντιλαμβάνομαι σαν μια διάχυση ενέργειας… ό,τι και να σημαίνει αυτό.


Δεν αμφισβητώ από την μία τη δίψα του ανθρώπου να βιώσει με οποιοδήποτε τρόπο την αιωνιότητα, και από την άλλη την ιστορική ανάγκη των κυρίαρχων τάξεων (βλ. εκκλησία, ηγεμόνες, κυβερνήσεις) να περιορίσουν την ανθρώπινη εν ζωή υπερβολή μπροστά στην τάση του εγγενώς ζωώδους ενστίκτου ‘ ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας!’. Καθένας τελικά έχει τα δίκια του…


Αν και εφόσον μπορεί να υπάρξει μια μορφή αιωνιότητας (σε αυτό δεν ξέρω αν έχω καταλήξει σε τελεσίδικη απόφαση ακόμα), νομίζω ότι αυτή επιτυγχάνεται διττά. Πρώτον, μέσα από τη διαιώνιση της ύπαρξης μας μέσω των απογόνων. Δεύτερον, από το όποιο έργο που η εγωιστική ανάγκη μας ωθεί να αφήσουμε ως παρακαταθήκη.

Ερώτημα βέβαια θεμελιακό είναι τι γίνεται όταν δεν έχεις εξασφαλίσει τίποτα από τα παραπάνω. Νομίζω πως τότε τα σκουλήκια φαντάζουν ως ο τέλειος μονόδρομος… κάτι σαν της Αλέκας ένα πράγμα…

25 σχόλια:

  1. χαχαχα γιατί άσχημα είναι τα σκουλήκια;;; Εκτός και αν αποκτήσω λεφτά κάποτε και φτιάξω κάτι ανάλογο του Ζαππείου! χαχαχαχαχα!!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο και μόνο για την τελευταία της πρόταση η ανάρτηση πρέπει να φτάσει τα 10000000000000 (λες να είπα πολλά?) views!!! αχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέε μου, θέε μου (Θέμο, Θέμο...) τι είναι αυτά που διαβάζω! Θέε μου, συγχώρα τον για ό,τι έγραψε!

    [ας περάσει τώρα ένα τρένο να τον πάρει!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως είναι λίγο νωρίς για να σε απασχολούν τέτοια ερωτήματα;

    Μην ξεχνάς πάντως: ο έρωτας είναι η εκδίκηση του θανάτου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μου φαίνεται και τόσο κυνική η απάντησή σου περί διάχυσης ενέργειας, μάλλον ρεαλιστική θα έλεγα.
    Όσο για τα σκουλήκια, δεν είναι μονόδρομος... υπάρχει και η τέφρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και μόνο η φράση ''διάχυση ενέργειας'' δηλώνει μια τρόπον τινά θρησκευτική προσέγγιση...άρα 'μάλλον' δεν είσαι άθεος...χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. διόρθωση: είσαι άθεος αλλά ΟΧΙ άθρησκος....απλά ψάξε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηφαιστίωνα, το μόνο έργο ενός ανθρώπου δεν είναι σε μέγεθος Ζαππείου...χαχαχα!!! Σε κάθε περίπτωση τα σκουλήκια δεν τα λες καθόλου κακή λύση...λολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Gay in Evia, έχω γράψει ξανά για την αγαπημένη, λατρεμένη, σχεδόν μυθική Αλέκα...δεν είναι η πρώτη φορά!! Χαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dimosthenis, ό,τι και να λες, την Ντενίση δεν την κάνεις τόσο καλά όσο το ζουζούνι!! Χαχαχαχα!!! Επίσης, αν είναι να με πάρει σαν την Ιλίθια Ντενίση...μικρό το κακό...χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Apos μου, το ότι δεν θα αφήσω αύριο αυτό τον μάταιο τόπο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνω και λοβοτομή! Εεεεε και συν τοις άλλοις, άγιες μέρες που είναι, είπα και εγώ να ρίξω τον οβολό μου.

    Ο έρωτας είναι η εκδίκηση του θανάτου ή η εκδίκηση στο θάνατο...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Turigr μου, δεν ήξερα μετά θάνατον να τρέχω κατά Βουλγαρία μεριά. Αλλά έχεις ένα δίκιο...είναι πιο γκραντέ...με σκορπάνε και από την Ακρόπολη για εφέ...χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Giorgio μου, η διάχυση ενέργειας εκφράζει μάλλον μια φυσική προσέγγιση. Καθαρά με αυτή την έννοια της ενέργειας το αντιμετωπίζω. Οπότε μάλλον συνεχίζω να είμαι άθεος. Βασικά δεν πιστεύω σε καμία ανώτερη ή ζωοδόχο οντότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φυσική προσέγγιση ναι, αλλά σε κάποια θρησκευτικά πλαίσια (παγανιστικά νομίζω) και όχι επιστημονικά....τουλάχιστον από τη δική μου 'επαγγελματική' άποψη που όλα γίνονται σκουληκοτροφή....


    και από την απάντηση που έδωσες στον Apos, ερωτώ...Θεός ή Θάνατος????χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Giorgio ένα έχω να πω....ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΌ ΤΗ ΒΙΚΥ ΦΛΕΣΣΑ...!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για αυτό σ'αγαπάω βρε! Πέραν του ότι ταυτιζόμαστε, έχουμε και τις ίδιες αγάπες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά ναι εννοείται! Να χαβαλεδιάσουμε και λίγο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι σου φταίνε τα σκουλήκια μωρέ; αυτά μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους κάτω και πάνω στη γη!!
    Καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Gay in Evia σας μερσώ. Όσο για την Αλέκα...τι να πει κανείς...η γυναίκα είναι σχεδόν ιδέα!! Χαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μα τι θα ήταν Ηφαιστιωνά μου η ζωή αν δεν κάναμε και λίγη πλάκα...χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φούλη μου...έκαστος στο είδος του...έτσι και τα σκουλήκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. σαν άθεος επικροτώ φυσικά την καταληκτική σου απόφαση.
    έμένα τα μετά θάνατο δεν μ' απασχολούν καθόλου μα καθόλου.
    υστεροφημία (για τα έργα μας) και απόγονοι (για τα γονίδια) μόνο εν ζωή μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε, και να τα χαιρόμαστε, τα παιδιά τουλάχιστο. Την υστεροφημία κατά κάποιον τρόπο μπορούμε κι αυτή να τη χαιρόμαστε ως λογική πρόβλεψη.
    Δεν έχεις κανένα πρόβλημα λοιπόν. Ζήσε ΕΛΥΘΕΡΑ !
    Ξενικός
    http://xenikos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. νομιζω πως ειναι πολυ μπερδεμενα τα θεματα πιστης γενικοτερα. θρησκοληπτο δεν με λες σιγουρα. ειναι ομορφο να πιστευεις σε κατι για μενα , οτι και αν ειναι αυτο. αυτο που με εκνευριζει σε μενα ειναι οτι στρεφομαι στον θεο οταν τον χρειαομαι . οταν ειμαι σε πολυ δυσκολη κατασταση και θελω απεγνωσμενα βοηθεια . και δνε ειναι σωστο. αυτες τις μερες ομως μπορω να πω οτι κατι με πιανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ξενικέ, η υστεροφημία είναι πάντα ο μεγαλύτερος στόχος του κάθε ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν την είχαν ανάγει τυχαία ως το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα. Κάπου στο δρόμο το χάσαμε αυτό...και σαφώς μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και η επέκταση του χριστιανισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βασίλη, για πολλά χρόνια ήμουν σε αυτή τη φάση που περιγράφεις. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι όλο αυτό πέρα από το ότι δεν είχε νόημα, ήταν και αρκετά ψυχοφθόρο. Πλέον θα έλεγα ότι έχω καταλήξει σε αυτό που περιγράφω, έστω κι αν συχνά πολλοί με κοιτάζουν σαν εξωγήινο όταν τους το περιγράφω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;