Τα παρεάκια χαράζουν την ιστορία σε λέω. Εκείνα που σχεδιάζουν τη δράση τους άλλοτε συνειδητά και άλλοτε εντελώς ασυνείδητα. Άσε τα μεμονωμένα πρόσωπα που ανά περιόδους βγαίνουν στο προσκήνιο, αυτά είναι για τα μάτια του λαού. Παρόλα αυτά ωραιοποιημένες καταστάσεις δεν υπάρχουν καρδιά μου, γιατί η φύση της παρέας είναι εξ ορισμού πολύμορφη.
Αν με γυρίσεις πίσω στο ’81, τότε που ο ‘κίνδυνος του σοσιαλισμού’ απλωνόταν πάνω από την Ελλάδα, ένα άλλο παρεάκι έφερνε που λες την ‘αλλαγή’. Στηριζόμενοι σε ένα αλάνθαστο δίπολο κατάφεραν να αποδομήσουν τη σύγχρονη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ιστορία με τις δυνάμεις του χρέους και του ελλείμματος. Την πρακτική αυτή λάτρεψαν και οι μεθεπόμενοι, με αποκορύφωμα τη ‘διακυβέρνηση playstation’ (τα νούμερα μιλάνε μόνα τους, μη με κατηγορείς!). Βλέπετε αγαπητοί μου ο λαός πάντα λατρεύει αίμα, σπέρμα… και χρήματα! Και η αλήθεια είναι ότι η μεταπολιτευτική ιστορία του έδωσε μπόλικο και από τα τρία.
Για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό ακριβώς, αναλογίσου τι συνέβη τη δεκαετία του 90’ με τις κάρτες, τα διακοποδάνεια, τα θαλασσοδάνεια, τα μπουζουκοδάνεια και τελοσπάντων τα πάσης φύσεως δάνεια. Ίδια μου η θεία η Ευγενία σε λέω, που βρέθηκε με 20 κάρτες, ένα καταναλωτικό, ένα σταγαστικό, δύο διακοποδάνεια και τελικά βγήκε στην εκπομπή του Σαμοίλη με το καμάρι της τον Νώντα – μεγάλο ζώο και χαραμοφάης σας λέω – και ζήταγε το λογαριασμό της.
Η ιστορία φίλοι μου, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Γιατί αυτό το σχέδιο ακολούθησαν και άλλες χώρες του κόσμου με αξιοσημείωτη αποτυχία. Πως θα ζούσε άλλωστε και το IMF; Η ελληνική πατέντα, ωστόσο, βασίστηκε σε μία μοναδική ποσόστωση: ‘Ένας δημόσιος υπάλληλος σε κάθε ελληνική οικογένεια’! Αυτό είναι που λέμε πολιτικό case study. Δες γύρω σου και αν δεν βρεις ένα συγγενικό πρόσωπο που να έχει διατελέσει δημόσιος υπάλληλος, πήγαινε να παίξεις Τζόκερ! Αυτό ξέρεις τι σημαίνει. Συμφέρον! Τα νούμερα πάντα μιλάνε από μόνα τους: 1,5 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι, 2 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και 3 εκατ. συνταξιούχοι!
Οι λύσεις προφανείς ακόμα και για ένα δεκάχρονο, το οποίο στερείται κάθε συμφέροντος και ιδιοτέλειας. Η βασανιστική ερώτηση που μένει είναι πόσα τελικά ‘δεκάχρονα’ διαθέτει αυτή η χώρα…