7 Ιουνίου 2011

Claim

Η περηφάνια είναι παρεξηγημένη λέξη. Όταν η Jane Austen έφερε σε αντιπαράθεση την περηφάνια με την προκατάληψη ανέδειξε τη σημασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτές αναπτύσσονται, καθώς και την προσπάθεια του καθενός μας να τις υπερβεί. Σήμερα, τόσο η μία όσο και η άλλη έννοια ανανεώνουν το ραντεβού τους με την ιστορία – αμφίβολο βέβαια είναι κατά πόσο έλειψαν και ποτέ από το εν λόγω ραντεβού – προσδίδοντας νέες συνιστώσες.


Η ιδιαιτερότητα, αυτό που κάποιοι θα ονόμαζαν απόκλιση από το μέσο όρο, είναι πάντα πηγή κάποιου από τα δύο συναισθήματα. Αυτό θαρρώ πως ήταν και το διακύβευμα των ανθρώπων που διοργάνωσαν τα πρώτα Pride ανά τον κόσμο.


Οι αντιρρησίες του Pride θεωρούν ότι δεν πρέπει να βροντοφωνάζεται η ιδιαιτερότητα, αλλά να γίνεται η διεκδίκηση μέσα στα πλαίσια ενός γενικότερου αγώνα. Ενώ κάποιοι άλλοι θα ισχυριστούν ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να χαρούν την ιδιαιτερότητά τους και να μη θέλουν να παγιδευτούν μέσα στα συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα των ετερόφυλων. Απόψεις πολλές! Αν θες την γνώμη μου ακραία πατερναλιστικές…


Σε αυτό το ζήτημα νομίζω ότι τάσσομαι σθεναρά με τη φιλελεύθερη σκοπιά. Κατά βάση ίσα δικαιώματα για όλους! Από εκεί και πέρα άσε τον καθένα να ζήσει κατά το δοκούν, συντηρητικά ή μη. Αυτό θεωρώ πως πλέον αποτελεί το διακύβευμα του Pride. Κι αν θεωρώ τον όρο Pride κάπως αναχρονιστικό, τότε θα επέλεγα σίγουρα τον όρο Claim.


υ.γ. Στο φετινό Pride για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσα να πάω. Ελπίζω του χρόνου να μπορέσω να παρευρεθώ!

9 σχόλια:

  1. ούτε εγώ μπόρεσα να πάω φέτος στο pride αλλά δεν πειράζει υπάρχει και του χρόνου
    η γνώμη μου σχετικά με το pride είναι ότι αποτελεί καταρχάς καλή ευκαιρία να αποβάλλει κανείς τα όποια κόμπλεξ πως δεν είναι προβληματικός.Έπειτα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει ανθρώπους που κανονικά δε θα συναντούσε.Δευτερευόντως ευαισθητοποιείται η κοινωνία για τα αιτήματα της lgtb κοινότητας και αυτό γιατί πιστεύω πως προέχει να ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι(δεν ξέρω κατά πόσο είμαι στο πνεύμα του pride έτσι όμως το βλέπω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά έχασες...δεν πειράζει...του χρόνου....;)

    συμφωνώ απολύτως με την τελευταία παράγραφο....βεβαίως και ίσα δικαιώματα για όλους και ας ζήσει ο καθένας όπως θέλει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μεταξύ μας όμως....πολύ μεταξύ μας...έγινε αισθητή η απουσία σου....βούηξε το Pride...χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχα
    αλλά έτσι είναι...αυτά συμβαίνουν στα δημοφιλή άτομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ειμαι εναντιον αλλα το θεωρω πολυ κιτς και πασε θεσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα διαφωνούσα μαζί σου. Πλην όμως ζούμε σε μια χώρα, όπου η κοινωνική αλληλεγγύη είναι κενό γράμμα. Με αυτή την έννοια, κάθε «ομάδα» βγαίνει στους δρόμους να διακηρύξει την ιδιαιτερότητα-μοναδικότητά της. Με υπαρκτά αιτήματα, άλλοτε δίκαια, άλλοτε προκλητικά.
    Μέσα σε αυτό, δεν βλέπω γιατί είναι παραφωνία το Pride, όταν μάλιστα υπάρχουν σοβαρότατα και δικαιότατα αιτήματα.

    ΥΓ Σε κάθε περίπτωση, το Pride είναι η χαρά του ποδηλάτη: 1,5 ώρα πάνω-κάτω την άδεια Πανεπιστημίου και Σταδίου, πού θα το ξαναβρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περσέα μου, δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος που δεν το έχει αποδεχτεί θα πάει στο Pride. Εδώ ξέρω κόσμο μου μια χαρά το έχει αναγνωρίσει, αλλά ντρέπεται να πάει στο Pride ή δηλώνει ότι θα πάει με μαύρα γυαλιά και τσεμπέρι ως άλλη Jacki O. Στο Pride οφείλεις να πας για να δώσεις το παρόν και να διεκδικήσεις κάποια πράγματα με αυτό τον τρόπο.

    Βέβαια ο καθένας έχει την οπτική του που είναι και απόλυτα σεβαστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Giorgio αυτό είναι το νόημα κάθε διεκδίκησης ανθρώπινου δικαιώματος νομίζω. Εξασφαλισέ το και από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει το μυαλό να το διαχειριστεί όπως νομίζει. Και η ψήφος μη φανταστείς...το ίδιο πράγμα είναι!

    Για το δεύτερο είμαι πάντα της άποψης ότι δεν έχει σημασία τι λένε για σένα, ας λένε τουλαχιστον σωστά το ονομά σου. Χαχαχα!! Όπως επίσης, είμαι της άποψης ότι ο κάθε άνθρωπος οφείλει να φιλτράρει τι ακούει. Οι αθώες κορασίδες που πιστεύουν μονομερώς πράγματα μας τέλειωσαν...και η πολιτική κρίση νομίζω ότι το αποδεικνύει περίτρανα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσωτε μου διαφωνώ! Κιτς και πασέ μπορεί να είναι η Eurovision, όχι μια διαμαρτυρία δικαιωμάτων. Ή εν πάσει περιπτώσει στοιχεία κιτς μπορεί να έχει, αλλά πασέ δεν είναι σε καμιά περίπτωση. Αντίθετα θα έλεγα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σχεδόν ανέκδοτο στην Ελλάδα!! Τείνω να πιστέψω ότι δεν διαθέτουμε καν το ταλέντο αυτό, ως γνήσιο έθνος ανάδελφο!

    υ.γ. Καλέ σιγά μην περιμένεις το Pride για αυτό! Τόσες συγκεντρώσεις της Αλέκας σου δίνουν την ευκαιρία. Αλλά ξέχασα...ζήσαμε να τη δούμε και υποστηρικτή του ευρωμονόδρομου...What the Hell!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;