5 Δεκεμβρίου 2011

Myths


Η ανθρωπότητα στο ρου της ιστορίας (…πως τα λέω ο πούστης!) συντηρήθηκε και εξελίχθηκε στηριζόμενη σε αστικούς και μη θρύλους. Για παράδειγμα, ο Μπαμπούλας με τον οποίο όλοι μεγαλώσαμε, ενίοτε και με τοπικές παραλλαγές του, βοηθούσε συστηματικά στο να μην κάνουμε τόσες πολλές σκανταλιές. Από τα πλαίσια μύθων δε γλίτωσαν προφανώς τοιουτοτρόπως και τα Χριστούγεννα. Το παρόν κείμενο αποσκοπεί στο να κατακρημνίσει όλες τις ιστορικές ανακρίβειες που στοίχειωσαν τα παιδικά μας χρόνια. Σε μελλοντική ανάρτηση πρέπει να ασχοληθώ και με τα παραμύθια, τα οποία είναι η πηγή όλων των δεινών της ανθρωπότητας…

Μύθος πρώτος: Οι βλαβερές συνέπειες του κρυολογήματος ή αλλιώς γιατί είναι τουμπανιασμένη η μύτη του Ρούντολφ.

Έχεις ποτέ μανίτσα μου κρυώσει; Ρητορικό είναι το ερώτημα μαρή… μην απαντάς! Αν, λοιπόν, έχεις κρυώσει και η μύτη σου έχει μυξιάσει ό,τι χαρτομάντηλο κυκλοφορεί, τότε θα ξέρεις πολύ καλά ότι η μύτη γίνεται κόκκινη σα ντομάτα και πρησμένη σα μελιτζάνα. Διόλου, λοιπόν, παράλογο και ο Ρούντολφ, ο οποίος πετάει Δεκέμβρη μήνα κι εγώ δεν ξέρω στα πόσα πόδια, να έχει παγώσει το ζωντανό. Ο απάνθρωπος, όμως, καπιταλιστής iΒασίλης είπε να το πλασάρει πιο χαριτωμένα και να ισχυριστεί ότι ο Ρούντολφ έχει μύτη για sonar. Ποιο αρρωστημένο και εξαιρετικά μη φιλόζωο ον σκέφτηκε κάτι τόσο ανώμαλο;

Μύθος Δεύτερος: Οι βλαβερές συνέπειες των χριστουγεννιάτικων γλυκών ή αλλιώς γιατί ο Santa είναι τόφαλος.

Προφανώς και ο σημερινός Άγιος Βασίλης δεν έχει καμιά σχέση με το ασκητικό και fit προφίλ που είχε στην Καισάρεια. Βλέπεις η οικονομική ανάπτυξη αιώνων, αλλά και η επικράτηση του καπιταλισμού ανά τον κόσμο, συνοδεύτηκε από μελομακάρονα, κουραμπιέδες, marsh mellows, praline mocha, ginger breads και άλλες λιχουδιές που ακόμα και Άγιο θα κόλαζαν για να γίνει όχι απλά παχύσαρκος, αλλά η ετήσια κατάρα του μέσου τάρανδου.

Μύθος τρίτος: Οι βλαβερές συνέπειες των Σκανδιναβών ή αλλιώς γιατί οδεύουμε στην οικολογική καταστροφή.

Οι Σκανδιναβοί είναι ο Grinch της οικολογίας. Βλέπεις τα καμάρια μου έχουν σε αφθονία τα έλατα. Φτύνουν στο χώμα και βγαίνουν έλατα, όπως ο Μίδας ακούμπαγε καθετί και το έκανε χρυσό. Τυχαίο ότι αυτοί έφτιαξαν τα ΙΚΕΑ; Μην απαντάς πάλι μαρή, και αυτό ρητορικό ήταν! Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι πρώτον μια σκανδιναβική συνωμοσία για αύξηση εξαγωγής δέντρων, αλλά και μια μεθοδευμένη προσπάθεια να αποψιλώσουν κάθε έλατο στον κόσμο για να έχουν το μονοπώλιο. Αντιστάσου… εν ανάγκη στόλισε με λαμπάκια το μισητό γείτονα!

Μύθος τέταρτος: Οι βλαβερές συνέπειες των λαμπακίων ή αλλιώς γιατί γιορτάζουμε για τη ΔΕΗ.

Ποιος είπε καλό μου ότι ο St. Nicolas ή ο έτερος Βασιλάκης (όχι ο ταξιτζής που βλεφάριαζες χτες μαρή στο Σύνταγμα) είχε φωτάκια κάθε Χριστούγεννα; Βασικά και ηλεκτρικό ρεύμα να είχαν τότε, με τη φτώχια που τους έδερνε και τους δυο (αφού τα μοίρασαν όλα στον κόσμο… να δεις κάνα χαράτσι θα είχαν και τότε) ούτε kerosan δεν θα μπορούσαν να ανάψουν. Αντιστάσου σε αυτή τη παγκόσμια προσπάθεια των εταιρειών ηλεκτρισμού για υπερκατανάλωση. Εναλλακτικά δες το και σαν μια ευκαιρία για αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου και αποφυγή του περιρρέοντος κιτς!     

Οι μύθοι αγαπητοί μου δεν τελειώνουν εδώ… αλλά λέω να μη στο καταστρέψω και τελείως το x-mas spirit…  

12 σχόλια:

  1. "ετήσια κατάρα του μέσου τάρανδου."
    Aπλά θεϊκό! χαχαχαχαχαχα! ααα στόλισα, δεν ξεστολίζω τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πούμε για τον αστικό μύθο της γαλοπούλας που απαιτεί να σφαγιάζονται κατά συρροήν τα συμπαθή πουλερικά κάθε Δεκέμβρη; Μην είναι κι αυτό μια συνωμοσία του γαλλικού επεκτατισμού που θέλει να κατακτήσει την αγορά πουλερικών στην Ευρώπη και στον κόσμό ολάκερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aμ το άλλο; Θέλει ο μύθος να κατεβάζεις με το κιλό τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες (500 ευρώ το κιλό) και του Αη Γιάννη να τρέχουν όλες οι ενοχικές χοντρές στα γυμναστήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.....
    Έχεις πάθει έναν ντουβρουτζα! θα περιμένω ανυπόμονα να ασχοληθείς και με τα παραμύθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ φέτος θα προσπαθήσω να καταρρίψω το μύθο ότι τα μελομακάρονα έχουν πολλές θερμίδες. Είμαι αποφασισμένος να φάω πέντε κουτιά ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, του μέικ μάι πόιντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηφαιστίωνα, άσε με να λέω...τη δεύτερη μέρα που θα φθάσω πατρίδα...δέντρο θα στολίσω! Κι αυτό είναι δέσμευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dimosthenis, καλά μην πιάσουμε τη γαλοπούλα, εκεί αναμιγνύονται οι Αμερικάνοι και οι Εβραίοι μη σου πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Apos, ποια είναι αλήθεια η ετυμολογία της ενοχικά χοντρής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φούλη μου θα το κάνω κι αυτό, αν και το τσουλάκι την Σταχτοπούτα την έχω περιποιηθεί στο παρελθόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιγκουίνε μου, το μόνο που φοβάμαι είναι ότι θα επιβεβαιώσεις την απόλυτη αλήθεια της πλύσης στομάχου... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζero, ένα βράδυ over total mania θα σου δώσω τον ορισμό. Αρκεί να έχω φάει τα κουτιά με μελομακάρονα του pingüino και να με αντέξει ο "Κορνήλιος"

    (αν με καταλαβαίνετε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Apos σας καταλαβαίνω! Αυτό που δεν συμμερίζομαι και πρέπει να μου εξηγήσετε άμεσα είναι τι εστί μελομακάρονα από pinguino! Περιμένω δοκιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;