21 Ιανουαρίου 2012

Ενοχή


Διαβάζοντας τις απαντήσεις του Κορτώ στο ‘Ερωτηματολόγιο του Προύστ’ δύο πράγματα συνειδητοποίησα. Πρώτον, ότι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι δυο χαρίσματα που είναι εξ ορισμού γοητευτικά. Δεύτερον, ότι μερικές ατάκες είναι για να τις κάνεις post.

Σε πρώτο επίπεδο, δεν έχω διαβάσει πολύ Κορτώ, πέρα από τη στήλη του στο Protagon και το ‘Αυτοκτονώντας Ασύστολα’, το οποίο, παρένθεση, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Ωστόσο, δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι ο άνθρωπος έχει ένα εκφραστικό ταλέντο, που εμένα προσωπικά μου κάνει, επιφυλασσόμενος στο μέλλον να διαβάσω περισσότερα δείγματα από τη συγγραφή του.

Γυρίζοντας στο δεύτερο σημείο, κατά τη διάρκεια του ερωτηματολογίου αναφέρεται συχνά στη μητέρα τους, στην οποία είναι φανερό πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Ο Κορτώ μοιράζεται, λοιπόν, ατάκα της κα. Κορτώ (αν αυτό είναι αληθινό όνομα και όχι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο), η οποία λέει το εξής: “Η ενοχή είναι ο πιο άχρηστος πόνος”! Σκέφτεσαι τι είπε η γυναίκα. Ξέρεις από εκείνες τις ατάκες που θα ήθελες να είχες πει κι εσύ και να έχουν re-tweetαριστεί στο διηνεκές του χρόνου, να έχουν μεταφερθεί από γονείς σε παιδιά, να έχουν γίνει Graffiti σε τοίχους της λατρεμένης Αθήνας και γενικά να έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά! Όμως το είπε κάποιο άλλο άτομο που προφανώς το έζησε στο πετσί του και όχι εγώ, το οποίο και θέλει να σε γλιτώσει από τον άσκοπο πόνο. Ακόμη κι αν δεν νομίζω ότι έχει την ανάγκη μου, κα. Κορτώ να ξέρετε ότι συνυπογράφω… όπου και να είστε… Μηδενικός!
  

14 σχόλια:

  1. Προσωπικά, βρίσκω τον κύριο Κορτώ κουραστικό και υπερεκτιμημένο. Και προσπάθησα πολύ, ομολογώ.
    Γούστα είναι αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είναι γούστα αυτά! Προσωπικά κάτι βρίσκω στο χιούμορ του, αν και πολλές φορές μπορείς να το προεξοφλήσεις! Η ατάκα όμως της μαμάς είναι απλά Respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, είναι πιο respect η ατάκα: καλύτερα να έχεις ενοχές, παρά απωθημένα.

    (και ξέρουμε και οι δύο το πρόσωπο που την είπε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω διαβάσει καθόλου...
    Αλλά η ατάκα της θεϊκή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ε γι αυτο το διαβαζω μονο στο Vanity Fair, για να μην εχω τετοια συμπτωματα ...

    much love xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα συμφωνησω με τον απος, μαλιστα δεν ηξερα καν ποιος ηταν και τον ειδα χτες στην τιβι σ ενα αφιερωμα για το κεντρο της αθηνας και καταλαβα ακριβως γιατι γραφει ετσι
    παρολαυτα θα συμφωνησω οτι η ενοχη ειναι ενας περιττος πονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γράφει και στο Protagon??Έφαγε δηλαδή τη θέση της Σταματίνας Τσιμτσιλή??Ντροπή και αίσχος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω Apos ότι είναι εξαιρετικά συμπληρωματικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηφαιστίωνα, δε νομίζω ότι έχω εντρυφήσει τόσο καλά που να μπορώ να τον συστήσω κιόλας. Όταν διαβάσω κάτι παραπάνω μπορώ να σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Basilis...απαπα...δηλητηριώδης είσαι!! Μην πλησιάζεις και δαγκώσεις με! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άσωτε, όπως είπε και ο Apos...γούστα είναι αυτά! Σε κάθε περίπτωση εγώ βρίσκω κάτι στα κείμενά του. Αν και το post έγινε κυρίως για την έκφραση και όχι για το συγγραφέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Giorgio, η Σταματίνα ήθελε να γράψει στο Protagon ή να είναι στους Πρωταγωνιστές του MEGA; Να ξέρω ο δόλιος, μην πάρω τσάμπα τηλέφωνο το κανάλι... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα συμφωνήσω με τον Άπος ότι είναι κάπως υπερκτιμημένος ο Αύγουστος, αν και τα πρώτα του βιβλία είναι (δεν θα πω πολύ καλά), κάπως περίεργα και σκοτεινά. Αξίζει να τα ψάξει κανείς πιστεύω... Και κουραστικός μπορεί να γίνεται μερικές φορες, κυρίως λόγω της τεράστιας εγωπάθειάς του, την οποία και ο ίδιος παραδέχεται δημοσίως σχεδόν κάθε βδομάδα...

    Η ατάκα έχει όντως ένα νόημα. Θα συμφωνήσω.

    ΥΓ1: Το Κορτώ είναι ψευδώνυμο. Χατζόπουλος το πραγματικό του.
    ΥΓ2: Η κα Κορτώ δεν είναι πια κυρία. Έχει αποβιώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποιος σαμποτάρει την καριέρα του Αυγούστου Κορτώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;