1 Μαΐου 2011

Health

Όταν η πολιτική ορθότητα παίρνει σάρκα και οστά, αλλά τελικά και ουσία, τότε η πρώτη ευχή κάθε ανθρώπου είναι ‘να είμαστε καλά!’.

Φαντάζει τετριμμένο το να θεωρείς ότι η υγεία είναι ο βασικότερος παράγοντας ευτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπου. Ωστόσο, η ιστορία του ανθρώπου στηρίχθηκε μάλλον στην κατάκτηση αυτών των τετριμμένων, παρά στα μεγαλεπήβολα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι μεγαλύτερες τεχνολογικές επιτομές επιχειρήθηκαν με βασικό γνώμονα τη βελτίωση των ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης, δηλαδή κατ’ επέκταση τη βελτίωση των συνθηκών υγείας του ανθρώπου. Ακόμα και οι δύο μεγάλες βιομηχανικές επαναστάσεις, με ογκόλιθο κυρίως τη Δεύτερη, συνέβαλαν δραστικά στο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου και να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες ασθένειες της εποχής που αποδεκάτιζαν χιλιάδες ανθρώπων.

Σήμερα, οι συνθήκες μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά το ζητούμενο είναι και πάλι το ίδιο, ο άνθρωπος και η διατήρηση της υγείας του. Χρόνιες παθήσεις (όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες), μεταδιδόμενες νόσοι (όπως το HIV/AIDS και η ελονοσία), ψυχολογικές παθήσεις (όπως η κατάθλιψη και το στρες), αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία (όπως η κλιματική αλλαγή) βρίσκονται όλες πλέον μέσα στη μεγάλη ατζέντα που αποσκοπεί στην καλυτέρευση της ανθρώπινης υγείας.

Όπως τελικά κι αν ορίσεις την ανθρώπινη ευτυχία, ποτέ δεν θα μπορέσεις ούτε καν να την προσεγγίσεις αν δεν εξασφαλίσεις τη σταθερότητα της υγείας. Γιατί τελικά υπάρχουν στιγμές που το στοιχειώδες νικάει το οποιοδήποτε ρομαντικά μεγάλο, ιδανικό και άπιαστο…

υ.γ. Το κείμενο ανήκει στη θεματολογία περί Ευτυχίας.

12 σχόλια:

  1. έξυπνο...'Παλέτα της Ευτυχίας'....περιμένω εναγωνίως τα επόμενα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή προσέγγιση....
    Μου άρεσε!
    Περιμένω τα υπόλοιπα που νομίζω θα έχουν πιο πολύ ζουμί και θα αφήνουν χώρο για περισσότερη συζήτηση!

    Φιλί Διαμαντένιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσυπογράφω. Και θα σου εξομολογηθώ κάτι, επειδή με πέτυχες σε τζετ λαγκ: το αντίθετο της υγείας το φοβάμαι περισσότερο από το αντίθετο της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ, ναι, έχεις δίκιο. Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ετσι ειναι το λενε απο παληα
    πρωτα η υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Giorgio νομίζω ότι στο επόμενο θα συμφωνήσεις... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Next Day, νομίζω ότι μια συζήτηση περί ευτυχία δεν εξαντλείται σε καμιά περίπτωση σε 8-10 αναρτήσεις. Αλλά είναι ωραίο όταν υπάρχει έστω και μια τόσο απλή και σύντομη ανταλλαγή απόψεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Apos μου εννοείται ότι ισχύει αυτό που λες. Δεν μπορώ να πω ότι δεν φοβάμαι καθόλου τον θάνατο, αλλά σίγουρα το να είμαι άρρωστος (πόσο μάλλον χρόνια) είναι κάτι που σίγουρα μου προκαλεί φόβο. Αν και ομολογώ ότι υπάρχει μερικά πράγματα που μου προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο φόβο, όπως για παράδειγμα η μοναξιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η υγεία είναι Ασωτέ μου βασικός παράγοντας ό,τι και να λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υγεια λοιπον πανω απ'ολα,καλα να ειμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;