26 Μαΐου 2011

Indignant

Το ομολογώ… φλέρταρα πολύ με την ιδέα να κατέβαινα στο Σύνταγμα!


Μετά, όμως, κάθισα, σκέφτηκα και συζήτησα. Αναλογίστηκα πως οι μεγάλες επαναστάσεις – διαδηλώσεις είχαν πάντοτε ένα σύνθημα, έναν στόχο και μια σκοπιμότητα (βλ. Πολυτεχνείο, Μάης του 69, 114, κλπ.). Αυτοί οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα, πέρα από την αγανάκτηση έχουν τίποτε άλλο να πουν; Μπορούν να μου απαντήσουν σε βασικές μου ενστάσεις;


· Πόσοι από αυτούς θα συμμερίζονταν την αγανάκτηση που νιώθω εγώ για το υπερβολικό δημόσιο;


· Πόσοι από εκείνους θα μου κράταγαν το χέρι σε μια ενδεχόμενη πρότασή μου για μαζικές μειώσεις κατά 50% στο δημόσιο τομέα;


· Πόσοι από αυτούς θα φώναζαν στην Ε.Ε. για την ανάγκη ευρώ-ομολόγου;


· Πόσοι θα στήριζαν έμπρακτα αλλαγές στο σύστημα που οργανώνονται οι Εφορίες, τα Νοσοκομεία και η Δικαιοσύνη. Αλλαγές που θα έπλητταν τα οικονομικά συμφέροντα χιλιάδων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και μερικοί να ήταν και γονείς τους;


· Πόσοι θα στέκονταν πλάι μου στο λόγο μου ενάντια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σε κυρίες που βγήκαν στα 40 από ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ και άλλα δημόσια πόστα, με υπέρογκα εφάπαξ και συντάξεις;


· Πόσοι θα δέχονταν το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την άμεση, καθολική φορολόγηση της;


· Πόσοι θα φώναζαν εναντίον των κλειστών επαγγελμάτων;


Πλήθος ερωτημάτων ακόμα που είμαι σίγουρος ότι μια ελάχιστη μειοψηφία θα μπορούσε να με συνεπικουρήσει.


Να ξεκαθαρίσω κάτι! Το να μαζευτώ στο Σύνταγμα έτσι, απλά και μόνο γιατί είμαι αγανακτισμένος με μια κατάσταση, στην οποία εν μέρει ανέχτηκα χρόνια, και πλέον απλά αγανακτώ, χωρίς να σκέφτομαι το αύριο, δεν μου λέει κάτι! Μα κυριότερα, δεν δέχομαι να κατέβω στο Κέντρο μόνο και μόνο γιατί ένα σμάρι Ισπανοί έθιξαν τον πατριωτισμό του Ελληνάρα. Αυτόν τον πατριωτισμό που βέβαια δεν θίχτηκε, δεν αγανάκτησε, όταν μια αισθητή πλειοψηφία Γερμανών τον έκραζε πολύ πιο άσχημα, υποτιμώντας τον ουσιωδώς.


Για όλα αυτά αρνήθηκα και θα συνεχίσω να αρνούμαι να ζήσω το ΕΓΩ μου μέσα σε μια θάλασσα ανθρώπων που καλά-καλά δεν έχουν βρει το δικό τους ΕΓΩ. Πόσο μάλλον, λοιπόν, να κατορθώσουμε να συμβιβαστούμε σε ένα ξεκάθαρο, εύληπτο και καθάριο ΕΜΕΙΣ. Μέχρι τότε, θα μου επιτρέψετε, χωρίς να έχω διάθεση να υποτιμήσω κανέναν, να αντιμετωπίζω ανάλογα κινήματα ‘Αγανακτισμένων’ Πολιτών… ως μια όμορφη ευκαιρία για να διασκεδάσουμε το χρόνο μας…



19 σχόλια:

  1. Υπάρχει αρκετή δόση λογικής στα επιχειρήματά σου.
    Το χθεσινό είχε την αξία του, επειδή το διοργάνωσε το... Facebook και όχι οι θλιβεροί Αλαβανό-αλέξηδες, οι ΓΣΕΕδες, οι ΑΔΕΔΥδες και οι ΠΑΜΕΤζήδες. Όλοι αυτοί που είναι εξίσου κομμάτι της κρίσης με τα μεγάλα κόμματα (που όλοι βρίζουμε).

    Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι και αν ακόμα δεν προκύψει κάτι καλό, πάντως, κακό δεν έκανε.
    Το «Εμείς» είναι μια άλλη ιστορία. Αν επανεφεύρουμε σε αυτή χώρα τον κοινό νου και σκοτώσουμε την υποκρισία, μπορεί να βρούμε ένα «εμείς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με κάλυψε ο apos!
    καλημέρες και φιλιά!
    Τουλάχιστον ΕΣΕΙΣ έστω και έτσι κατεβήκατε.
    Το Θλιβερό είναι ότι εδω στην μικρή επαρχιακή μας πόλη δεν κατέβηκε κανένας.
    Είχε μπάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή η ανάρτηση και συμφωνώ.

    Αλλά ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους είναι κάτι που αυτό κι αν είναι ακανθώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με τον Απος. Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι που ξεπουλιέται έτσι η δημόσια περιουσία και μάλιστα φαντάζομαι σε τιμές ευκαιρίας για κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Apos εκεί αρχίζει και τελειώνει το καλό του χθεσινού και του σημερινού. Αυτό είναι όλο! Στη παρούσα κατάσταση θα περίμενα απλά κάτι λιγότερο φλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aunt Donna, δεν μου λέει κάτι ότι απλά βγήκαμε. Έχει τεράστια σημασία να στοιχειωθετούμε ΓΙΑΤΙ βγαίνουμε. Αγανακτισμένη μπορεί να είναι και η κυρία Κούλα με τη διαχειρίστρια που την κλέβει στα κοινόχρηστα, το να βγει όμως στην είσοδο της πολυκατοικίας απλά για να δηλώσει ότι είναι αγανακτισμένη γενικά...δεν λύνει κάτι. Και μάλιστα να βγει όχι γιατί το ήθελε, αλλά γιατί η κυρα Νίτσα από τη διπλανή πολυκατοικία με το ίδιο πρόβλημα, την κατηγόρησε που έμεινε άπραγη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elf σε αντίστοιχο σημερινό σου post είπες κάτι που πραγματικά μπορεί να είναι συμπλήρωμα στο κειμενό μου. Σε αυτή τη φάση θέλουμε μικρές συλλογικές και τοπικές πρωτοβουλίες στον μικρόκοσμο του καθενός μας! Αυτό, όμως, αδυνατούμε να το κάνουμε γιατί ασυνείδητα έστω ξέρουμε το μερίδιο της ανοχής μας και μεταξύ πολλών από εμάς...και της συνενοχής μας...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να κυριολεκτούμε Bocklin μου, προς το παρόν δεν έχουμε πουλήσει ούτε μάρμαρο από πεζοδρόμιο. Το έχω πει ξανά...το Μνημόνιο δεν απέτυχε, απλά δεν εφαρμόστηκε. Και μιλάμε για ένα εξαιρετικά light Μνημόνιο Ι, του οποίου η αδράνεια δίνει πάτημα σε ένα αυστηρό Μνημόνιο ΙΙ που βρίσκει ακόμα και εμένα αντίθετο σε πολλά σημεία.

    Προσωπικά μπορεί να μη συμφωνώ κι εγώ στο ξεπούλημα πολλών πραγμάτων της Δημόσιας Περιουσίας. Έχω να προτείνω αξιοποίηση άλλου τύπου όπως χρόνιες εκμισθώσεις, leasing, κ.α....λύσεις υπάρχουν...βλέπεις όμως τα συμφέροντα πολιτών-συνδικαλιστών δεν αφήνουν την Ελλάδα να πάρει ανάσα. Τα κομματα γονατίζουν στο πολιτικό κόστος. Η αγορά δαιμονοποιείται πολλές φορές χωρίς εμφανή λόγο. Είμαστε το ζωντανό παράδειγμα ότι ο σοβιετισμός αντέχει κάπου στον κόσμο και το Κράτος πατερούλης είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Εεεεε αν δεν προχωρήσουμε σε ουσιαστικές και θεσμικές αλλαγές, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε σε ένα καθεστώς μόνιμης διάσωσης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σοβαρά την κλέβει στα κοινόχρηστα καλέ η ρουφιάνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι μαρή Θεία σε λέω... την έγδυνε... και πηδιόταν με τον άντρα της... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. με καλυψε ο απος αλλα εχεις και δικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγώ με τη σειρά μου θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον Άπος...το ότι μαζεύτηκε τόσος κόσμος είναι κάτι!

    και συνειδητοποιείς πιστεύω πόσο προκλητική είναι η τελευταία πρότασή σου...με την οποία διαφωνώ ΚΑΘΕΤΩΣ!!
    Δεν θεωρώ ότι βγήκαν έξω για να διασκεδάσουν....τουλάχιστον όχι όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ που δεν εχω διαχειρίστρια μένω σε μεζονέτα καλά έκανα και δεν πήγα;
    Θα συμφωνήσω με τη θεία,ακούς εκεί να την κλέβει,μα που ζούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Giorgio να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Δεν είπα ότι κατεβαίνει κανείς για να διασκεδάσει. Διασκεδάζω σημαίνει μοιράζω...ξοδεύω... Αναφέρθηκα στο μοίρασμα χρόνου, στο πως επιλέγεται να μοιραστεί. Αν και μεταξύ μας, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι κάποιοι έχουν κατέβει σε φάση χαβαλέ εκεί, αλλά προφανώς αυτοί είναι κατακριτέοι σε όποια φάση και να είναι!

    Δεν διαφωνώ με τον Apos. Αντιθέτως συμφωνώ. Δεν θεωρώ ότι δεν είναι σημαντική αυτή η κίνηση και κυρίως είναι σημαντικός ο τρόπος που μαζεύτηκε τόσος κόσμος χωρίς κομματική ποδηγέτηση. Αυτό που λέω είναι ότι θέλω, απαιτώ, εφόσον συμμετέχω σε κάτι ενεργά, να έχω ένα στόχο, μια ταύτιση, ένα ρημάδι θέλω. Το θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση δεν μου λέει κάτι, ειδικά με αυτό τον τρόπο. Με βρίσκει αν το θες ιδεολογικά αντίθετο. Αν πρέπει να πεθάνω γι' αυτό...ας είναι!!!

    Προσωπικά, είμαι εξαιρετικά αγανακτισμένος με την πολιτική που ακολουθείται 18 μήνες τώρα. Πολύ περισσότερο από πολλούς εκεί στο Σύνταγμα. Έχω διαλέξει, όμως, ένα πολύ διαφορετικό τρόπο για να εκφράσω την αγανάκτηση μου γόνιμα και αποτελεσματικά. Δεν ξέρω κατά πόσο το πετυχαίνω, αλλά νομίζω ότι οριακά έχω πετύχει πράγματα και προσπαθώ και για άλλα στον μικροκοσμό μου. Μπορεί να είμαι λάθος.

    Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο Elf at bay έγραψε ένα εξαίρετο Post σήμερα και η κριτική μου, καθώς και προσπάθεια για κάτι καλύτερο, είναι σε αυτή τη γραμμή. Δέστο και τα υπόλοιπα από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φούλη μου, είμαι ο τελευταίος να σου πω αν πρέπει να πας ή όχι. Η πίστη μου στο δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτοτέλεια και στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτη. Από εκεί και πέρα εκφράζω κάποιες σκέψεις-ενστάσεις.

    Ξέρεις κάτι; Θέλω ειλικρινά, ο χρόνος να με διαψεύσει. Θέλω ειλικρινά να είμαι λάθος και όλη αυτή η κίνηση να δώσει κάτι. Απλά θεωρώ ότι αν αυτή δεν πάρει σάρκα και οστά σε κάτι εύληπτο...σε μία πρόταση μεστή και σοβαρή...τότε πολύ φοβάμαι ότι θα είναι μια φωτοβολίδα...και θα είναι εξαιρετικά κρίμα, γιατί μέσα του έχει πολλά μα πολλά θετικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η συνενοχή είναι κολλημένη με κόλλα διαρκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μ'άρεσε το τελευταίο ερώτημα. πολύ. επίσης, αυτό που οι Ισπανοί σας έθιξαν ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί.
    ακόμη χειρότερα, από τη στιγμή που δεν κατεβήκατε στο Σύνταγμα όταν αθωώθηκαν όλοι όσοι είχαν σχέση με το Βατοπέδι (ακα η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική ντροπή), τα υπόλοιπα εμένα δεν μου λένε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Elf Bay μου, ας δράσει τότε το κίνημα των "Αγανακτισμένων" σαν μια μορφή Group Therapy. Αυτό και μόνο θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μικρέ Ναυτίλε μου, δεν βγήκε ο Έλληνας για πολλά πράγματα που θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν μου λέει κάτι. Είναι σαν μια ασθένεια, κάποια στιγμή εμφανίζεται ξαφνικά, ειδικά αν έχεις αγνοήσει τα σημάδια. Από την άλλη βέβαια θεωρώ εξαιρετικά αφελές να θεωρήσουμε ότι δεν έπαιξαν ρόλο τα συνθήματα των Ισπανών. Για ποιο λόγο άλλωστε τα πρώτα συνθήματα ήταν "Ισπανοί ξυπνήσαμε", "Δεν κοιμόμαστε", καθώς και δεκάδες πανό στα Ισπανικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;