22 Μαΐου 2012

Semantics^10



Πάμε σε μια μετά-ΠΑΣΟΚ εποχή! Αυτό φαίνεται να προσπαθεί να τονίσει η δεύτερη Από(β)λυτη Ελληνίδα Star, aka Δέσποινα Βανδή, με τη νέα της δουλειά. Η αναβίωση της νησιώτικης μουσικής παράδοσης, επιβλήθηκε βεβαίως σε αυτή την πρόωρη (σχεδόν ως εκσπερμάτιση) Βουλή από την είσοδο του σε αυτή του Κονιτοπουλέικου. Ωστόσο, η Δέσποινα και ο Φοίβος, ένα δίδυμο πιστό στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις αυτού του τόπου, παραδίδουν στην κοινωνία και στο χώρο του πολιτισμού, ένα δείγμα παράδοσης, αντίστασης και κοινωνικής ευσυνειδησίας, που όμοιο του είναι μόνο το “μία σου και μία μου θα το μετανιώσεις, με το ίδιο νόμισμα θα το πληρώσεις”…


Ο τίτλος του τραγουδιού είναι “Γυρίσματα”, ο οποίος προσπαθεί να κάνει σαφείς αναφορές στο γνωστό ρητό “θα γυρίσει ο τροχός και θα γαμήσει κι ο φτωχός”. Άλλωστε στην Ελλάδα της Τρόικας και του Μνημονίου, το σεξ είναι η μόνη οιονεί ανέξοδη ευχαρίστηση που μας έχει μείνει (αν υπολογίσει κανείς το κόστος των προφυλακτικών, τότε ίσως είναι βέβαια η μαλακία, αλλά μην κολλάμε σε λεπτομέρειες!).

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, το τραγούδι μπορεί να ειδωθεί και σαν ένας καταγγελτικός ύμνος εναντίον του Μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι γνώμες των αναλυτών διίστανται, ενώ ο δημιουργός τηρεί σιγή ιχθύος περί αυτού. Γνωστές είναι εξάλλου και οι φιλικές πολιτικές ροπές της ερμηνεύτριας, αλλά και του συζύγου της, προς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, κάτι που περιπλέκει τις όποιες αντικειμενικές προσεγγίσεις στο θέμα.  

Στο πρώτο κουπλέ οι στίχοι “μου λες συγνώμη, χαιρετάς/ και κλείνεις την πόρτα” κάνουν σαφή αναφορά στην αποχώρηση από την πολιτική σκηνή του Γ.Α. Παπανδρέου, μετά τη διαδοχή του από τον Ε. Βενιζέλο. Η πικρία του μέσου ψηφοφόρου είναι διάχυτη, αφού προσομοιάζει τον εαυτό του με ένα “ερείπιο”, το οποίο ενώ βρίσκεται σε ένα μεθόριο ψήφου αναγνωρίζει την ανάγκη επιδοκιμασίας του μέχρι πρότινος λατρεμένου του σοσιαλιστικού κόμματος, και με τη φράση “κι εγώ ένα ερείπιο/ ένα μονάχα θα σου πω”, μπαίνει κατευθείαν στο σκληρό σαν μάρμαρο ρεφραίν.

Έχει ο καιρός γυρίσματα/ δυο όψεις έχουν όλα τα νομίσματα”. Εδώ είναι έκδηλη η εκλογική ανατροπή στην οποία οδήγησε ο μέσος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ στρεφόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ του Sexy Alexis. Ο πολίτης συνεχίζει με μια εκ βαθέων φιλοσοφική τοποθέτηση “δε θα ΄μαι εγώ. θα ΄ναι η ζωή/ που θα ραγίσει τη καρδιά σου σαν γυαλί/ έτσι ακριβώς όπως μου το ΄κανες κι εσύ”. Η εκδικητική διάθεση είναι εμφανής, και κανείς αναλυτής δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Φοίβος αποτολμά μια στοχευμένη και πικρή κριτική στις παρελθούσες κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

Στο δεύτερο κουπλέ, οι όποιες αλληγορίες του τραγουδιού νομίζω ότι ξεδιαλύνονται, αφού ο στίχος κάνει την εξής αναφορά “Μη κάνεις σε παρακαλώ/ πως δήθεν, σε νοιάζει/ έγινε τώρα το κακό/ κι αυτό δεν τ΄αλλάζει” που αναμφίβολα στρέφει τα πυρά της και στον Ε. Βενιζέλο, τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά για κροκοδείλια δάκρυα που δεν πηγάζουν από ουδεμία ουσιαστική μετάνοια, αλλά κατευθύνονται αποκλειστικά από αλαζονεία και αριβισμό.

Οι τελευταίο δύο στίχοι “εχω πνίγει στο δάκρυ μου/ μα έννοια σου αγάπη μου” μας προϊδεάζουν ελαφρώς για το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Αν οι παρόντες αναγνώστες διατηρούν τις όποιες αμφιβολίες για την αλληγορία και το κοινωνικό μήνυμα που έχει το παραπάνω τραγούδι, παρακαλώ όπως ανατρέξουν σε ποικίλες αναφορές πάνω στο θεάρεστο έργο της συντρόφισσα Δέσποινας, όπως βεβαιώνει και η Μούμια Καλής Θελήσεως το 2002 σε σχετικό τηλεοπτικό αφιέρωμα γνωστού δεξιού δημοσιογράφου…


υ.γ. Το παρόν Semantics είναι μια προσφορά γεμάτη αγάπη στη Shortie… 

18 σχόλια:

  1. γιαυτο παραμενω στο φανατικ κοινο σου γιατι οι πολιτικες σου αναλυσεις ειναι τοσο μπροστα
    Το δεσποινακι εχει κανει ενα δισκο στροφη στη καριερα της, θα μου πεις τι στροφη? μα απο το εξωφυλλο καταλαβαινεις οτι ειναι κατι μεταξυ αννας (old time classic) τσαλιγοπουλου κια κοκκινου! εμενα μαρεσει το νησι που γυριστηκε και στη σκιαθο, θα βγει σε λιγες μερες το βιντεο κλιπι!
    σορρυ ειναι ο αλεξης σεξυ? γιατι εγω μια φορα στο ιντεαλ τον ειχα διπλα μου και μονο σεξυ δεν τον ελεγες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Άσωτε μου...από τις πολλές στροφές να κοιτάξει όμως το κορίτσι μη ζαλιστεί και γκρεμοτσακιστεί! Είναι και μάνα είναι η κοπέλα...μη μείνουν ορφανά τα παιδάκια της...

      O Αλέξης για πολύ κόσμο είναι Sexy...και προσωπικά στη καρδιά μου θα μένει πάντα ο Sexy Alexis... ;-)

      Διαγραφή
  2. πωπω αλήθεια είναι τόσο μα τόσο .. απροκάλυπτο το περιεχόμενο του κομμάτιού.. απορώ πως δεν το είχα πάρει χαμπάρι..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν τα λέω Ηφαιστιωνά μου...και να φανταστείς ότι κάποιοι λένε ότι μιλάει για έρωτες και κουραφέξαλα...

      Διαγραφή
  3. σε ευχαριστώ! υποκλίνομαι! πού να το δει και η ψηλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω πιστευω οτι η βανδη ειναι χ.α και τα τραγουδια της ειναι ωδη στον Δια,γιατι ως γνωστον οι χρυσαυγιτες ειναι δωδεκαθειστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ...αν δεν ήξερα Aizen μου το πολιτικό της πικρό παρελθόν...μπορεί και να το δεχόμουν...χαχα!

      Διαγραφή
  5. εισαι τρελο μπατακλαν, αυτο ειναι γνωστο και πλεον δεν το κρυβεις .... θελω να πω πως μπροστα σε ολα αυτα που παρακολουθω, με αστειρευτο ενδιαφερον οφειλω να σου ομολογησω, το έκτρωμα της Βανδη μου φαίνεται κυριακατικο μεσημερι στην αιώρα με 7 μαργαρίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνω και πολύ καλό παστίτσιο...να τα λέμε αυτά!! Αιώρες και Μαργαρίτες ακούω...εσύ μπήκες για τα καλά σε καλοκαιρινό Mood!!

      Διαγραφή
  6. Πάντως, πάω στοίχημα ότι τα σερνικά του βίντεου κλιπ ψηφίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
    Για τις γκόμενες νομίζω ότι ψηφίζουν Κατεστραμένους Έλληνες.

    ΥΓ Όταν λες «η τελευταία δουλειά» της Βανδής, τι εννοείς; Αυτό που κάνει θεωρείται δουλειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Apos μου, αυτό με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να το πιστοποιήσω κι εγώ...δεν μπορώ άλλο την μη-οπτική αποδοχή...χαχα!!

    υ.γ. Η δουλειά Apos μου...ΔΕΝ είναι ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άψογος!!
    Περιμένω πως και πως πολιτική αναφορά στον ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟ και στις πουτάνες,μην αργείς μόνο σε παρακαλώ, έχουμε και μια κάλπη να γεμίσουμε..
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φούλη μου, είπαμε να κάνουμε semantics...αλλά στον Οικονομόπουλο το πράγμα φωνάζει από μόνο του. Δεν θα κλέψω και γλειφιτζούρι από πεντάχρονο... Άσε που το συγκεκριμένο δεν μπορώ να το ακούσω ούτε καν για ερευνητικούς λόγους... ;-)

      Διαγραφή
    2. Γιατί καλέ; αφού μας έχουν κατακλύσει Πουτάνες σε όλα τα πόστα αρσενικές και θηλυκές!!

      Διαγραφή
  9. Κι έλεγα ότι δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά...φευ!!!

    Είναι πασόκα εξακριβωμένα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έκανα την καρδιά μου πέτρα, πήρα και μερικά lexotanil και primperan για να το αντέξω και πάτησα το play στο πρώτο video!
    Καλά τα λες, αλλά σκέφτηκες μήπως θα μπορούσε να αναφέρεται στην Ντόρα και την επιστροφή της στη Ν.Δ.; Ειδικά τώρα που ακούγονται πολύ έντονα οι φήμες ότι γύρισε για να φάει τη θέση της αρχηγίας του κόμματος από τον Αντώνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;