10 Μαρτίου 2010

Words: Τσούλα


Σήμερα σκεφτόμουν πόσο εύκολα χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις που φέρουν ένα συγκεκριμένο ηθικό βάρος, αλλά τελικά δεν καταλαβαίνουμε ότι πίσω από κάθε μία από αυτές τις λέξεις κρύβεται μια ολόκληρη ιδεολογία, η οποία μπορεί και να διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Υπάρχει μια λέξη (και με αφορμή το προηγούμενο post) που χρησιμοποιούμε με περισσή ευκολία και συνήθως είναι φορτισμένη με ιδιαίτερο αρνητισμό, ο οποίος και πάλι προέρχεται από καθαρά κοινωνικά και χριστιανικά ερείσματα.


Τσούλα: Η γυναίκα που κάνει σεξ με ευκολία με εναλλασσόμενους συντρόφους. Προέρχεται από το ισπανικό chulo -a που σημαίνει όμορφος /-η. Στα λιμάνια οι πουτάνες είναι chulas και οι Έλληνες ναυτικοί το έφεραν ως συνώνυμο της πουτανιάς.


Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο «τσούλα»; Είναι η συχνή εναλλαγή συντρόφων; Κι αν αυτό γίνεται με συνέπεια και καμία προσβολή σε τρίτους ή τους ενίοτε εραστές του/της, τότε γιατί αυτό είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό; Γιατί κρίνουμε αρνητικά έναν άνθρωπο (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα ότι το έχω κάνει) που απλά και συνειδητά αρέσκεται στο σεξ; Επιμένω ότι δεν συμπεριλαμβάνω τους ανθρώπους που πουλάν έρωτα απλά και μόνο για να ρίξουν κάποια/ κάποιον στο κρεβάτι. Και να ρωτήσω πάλι, αν η όποια αρνητική φόρτιση της ελεύθερης σεξουαλικής πράξης δεν είναι κοινωνικά, ηθικά και χριστιανικά φορτισμένη … τότε τι είναι;


Θα ήθελα τη γνώμη σας…


35 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Αγαπητέ μου για πρωινό ξύπνημα η Ντόλτσε Βίτα είναι ότι πρέπει!
    χαχαχαχχα! Δεν χάνω επεισόδιο ακόμη και σήμερα!
    Τι κάνει έναν άνθρωπο τσούλα.. η κοινώς μη αποδεκτή και αντισυμβατική συμπεριφορά ενός ατόμου όσον αφορά τις ηθικές αξίες μιας κοινωνίας γύρω από το τι θεωρεί αυτή ανήθικο και ηθικό.. λολολ, αυθόρμητος ορισμός, και φυσικά αυτό διαμορφώνεται με τα χρόνια.. αλλάζει χαρακτηριστικά και νόημα.. ανάλογα την χρονική περίοδο της κοινωνικής, πολιτιστικής, να βάλω και θρησκευτικής; Να βάλω, (αν και πλέον το θρησκευτικό στοιχείο για την κρίση, είναι χαρακτηριστικό του μεγάλου ηλικιακά κόσμου,) ιστορίας μιας κοινωνίας..
    Πρωί πρωί, λογοδιαρρέω... λολλολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διάβασε το mail που σου έστειλα και μιλάμε. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. chulo, επίσης στα ισπανικά λέγεται ο νταβατζής και ο αλαζονικός-αυτάρεσκος.
    Και από τέτοιους-ες στην Ελλάδα να φάνε και οι κότες.
    Εκεί κάπου τοποθετώ τον ορισμό που μας ζητάς.
    Το καημένο το σεξ, καλύτερα να το αφήσουμε στην ησυχία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εμένα αυτό που με εκνευρίζει είναι:
    Τσούλα: Η γυναίκα που κάνει σεξ με ευκολία με εναλλασσόμενους συντρόφους.
    Μάγκας: Ο άντρας που κάνει σεξ με ευκολία με εναλλασσόμενες συντρόφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το χειρότερο με τις τσούλες πάντως είναι η απολογητικότητά τους και το ότι προσπαθούν να βρούν άλλοθι για τις μαλακίες που κάνουν. Για την Τζούλια καλέ μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αυτή την έννοια όλοι έχουμε υπάρξει τσούλοι και τσούλες...
    Καλησπέρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κοινωνική και ηθική συμπεριφορά του όταν αυτή προσβάλει την ελευθέρια του άλλου ή όταν μετατρέπει την ελευθερία του σε ελευθερίοτητα.
    Την Καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ να δεις πόσο συχνά τη χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη λέξη.Όμως εγώ τη χρησιμοποιώ όταν θέλω να χαρακτηρίσω κάποιον-α που έχει σεξουαλικά προκλητική συμπεριφορά σε χώρους που δεν αρμόζει.

    Πχ η γραμματέας στον διευθυντή της!
    Πολύ συνηθισμένο , σχεδόν δεδομένο πλέον, όμως με τίποτα δεν μπορώ να το χωνέψω!


    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tωρα μου θυμησες...
    "2002... Ο μητροπολιτης Αττικης Παντελεημων καλειται να δωσει εξηγησεις για τις 300 κασετες σεξουαλικου περιεχομενου με πρωταγωνιστη τον ιδιο..."

    Εγω νομιζω βρηκα το καταλληλο ατομο για να απαντησει στην ερωτηση σου "Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο «τσούλα»;"
    Ρωτησε τον πρωην μητροπολιτη Αττικης, ειμαι σιγουρος οτι θα εχει την απαντηση ετοιμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ephemeron
    η Αττικής δεν είναι απλά τσούλα είναι ενισχυμένο μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όσον αφορά τον ορισμό της τσούλας, με κάλυψαν οι προλαλήσαντες...σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ''τσούλα'' έναν άνθρωπο που συνειδητά αρέσκεται στο σεξ και εναλλάσσει συχνά συντρόφους...με τη λογική αυτή, η Σαμάνθα (που κατά γενική ομολογία αποτελεί πρότυπο πολλών)είναι από τις μεγαλύτερες τσουλάρες που έχει γεννήσει η φύση (δεν νομίζω να βρεις κάποιον -gay τουλάχιστον- που να τη χαρακτηρίσει έτσι)

    άσε που μετά τους στίχους της Μυρτούς και το show της Απόλυτης (...) η λέξη έχει πλέον απενοχοποιηθεί...μη σου πω πως αποτελεί και φιλοφρόνηση....χαχαχχαχαχαχα

    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ζητώ συγγνώμη...
    δεν διάβασα το ποστ...
    είδα τα βιντεάκια και ψόφησα στα γέλια!
    χοχοχ!!
    καλησπέρες, ανηψάκο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα πάρω το σχόλιο του apos και του mahler και θα τα βάλω σε ένα και να ο ορισμος που ζητάς!

    p.s. δε μπορώ να σκεφτώ παραπάνω με τα βίδεα που έβαλες.. είχα καιρό να ακούσω το διάλογο : "φαντάζομαι μαλακό που θα ταν σα κλωσσόπουλο" - "και εγώ η κλώσσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τσουλα είναι αυτή που δεν απολαμβάνει αυτό που κάνει. Ότι κι αν είναι αυτό. Μα ...ότι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η γραία ετοιμάζεται να πεί ονόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ηφαιστίωνας: Αυτό λέω κι εγώ. Ότι ο ορισμός κάθε φορά προσαρμόζεται από καθαρά κοινωνικά και εθιμικά κριτήρια. Παράδειγμα η πρώτη ετυμολογία της λέξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Αpos: Νταβάδες; Ου καλά...έχουμε και δήλωση πρώην πρωθυπουργού για το ζήτημα. Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Scatterbrain: Θέτεις επίσης μια καθαρά φαλλοκρατική διαφορά που όντως ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Mahler: Η Τζούλια αγαπητέ μου...είναι απλά επαγγελματίας. Δεν την λες και τσούλα! Ή έστω...μια Τσούλα που βγάζει λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Φούλη: Aυτό δεν το νομίζω Φούλη μου. Υπάρχουν άνθρωποι που φαντάζομαι ότι δεν έχουν υπάρξει τσούλες ή τσούλοι! Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά και πιθανοτικά να το δεις...θα υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Gaykarkinos: Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο κλειδί...σωστά το θέτεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Σκορπίνα: Η προκλητική όμως συμπεριφορά μπορεί να είναι κάλλιστα απλά προκλητική. Σε μια τέτοια περίπτωση μάλλον καταχρηστικά χρησιμοποιείται ο όρος. Νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Εphemeron: Άρα ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Σύμφωνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Giorgio: Η εναλλαγή με ειλικρινής όρους απέναντι στον άλλον...προφανώς και δεν καθιστά καποιον τσούλα. Δεν το συζητάμε. Συμφωνώ! Λες να είναι πλέον φιλοφρόνηση; Ααααα ρε Βίσση! Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @US: Τα βιντεάκια είναι όντως όλα τα λεφτά. Φιλιά Θείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Προφυλακτικό: Η ισχύς εν τη ενώσει...χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Κατερίνα: Πολύ προοδευτική απάντηση και ορισμός για τα γούστα μου! Ειλικρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Αnother George: Αν έχεις...γιατί δεν τη μοιράζεσαι μαζί μας; Μια παρέα είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Mahler: Για τον από πάνω λες ή για σένα; Χαχα! Anyway...feel free in any case!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. για τον από πάνω λέω που είναι ακόμη πιο γραία κι από μένα. χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. δε μ' αρέσει να κρίνω το πως διαθέτει ο καθένας το σώμα του, το σεξ του, το χρόνο του κ.ο.κ. γιατί αντίστοιχα δε μ' αρέσει να μου κάνουν κήρυγμα για το πως και τι θα πράξω στη ζωή μου. Δύσκολο να σου πω με μερικες λέξεις τι χαρακτηρίζει για μένα μια γυναίκα "τσούλα". Π.χ. για μένα τσούλα θα ήταν μια γυναίκα που θα πήγαινε με τον άντρα μου, από τη στιγμή που υπάρχουν ένα δις ελεύθεροι σ' αυτό το πλανήτη με τους οποίους μπορεί να κοιμηθεί. Αλλά και πάλι, υποκειμενικό είναι αυτό. Για μένα, είναι ένας συνδυασμός σκέψης και πράξης. Όπως υπάρχουν τσουλίστικες συμπεριφορές υπάρχουν και τσουλίστικοι τρόποι σκέψης. Δεν είναι δηλαδή τσούλα μόνο αυτή που τα κάνει, αλλά κι αυτή που σκέφτεται να τα κάνει, που δεν έχει ενδοιασμούς. Άρα (για να καταλήξω σε αυτό το σχόλιο-σιδηρόδρομο!):πιο πολύ για μένα η γυναίκα, μια οποιαδήποτε γυναίκα, είναι τσούλα στο μυαλό, όχι τόσο στη πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μόνοι σας τα λέτε, μόνοι σας τα ακούτε! εγώ δεν είπα τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. το καριόλα όμως είναι ποιο artistic... ένα σπασμένο κρεβάτι...δίνει και περισσότερο σασπένς στο "πως έσπασε το κρεβάτι"...

    άλλα νταλων!!

    κατά τα άλλα... η καύλα και το σεξ είναι γήινο δικαίωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αχ αυτά τα ερωτήματα σου είναι λες και διαβάζω Θεωρητικά βιβλία, και επειδή έχω πήξει αυτό το εξάμηνο θα πάεις και την ανάλογη απάντηση, σαν και αυτήν που έδωσα στις εξετάσεις. Παίζουμε (σχεδόν ανούσια θα έλεγα) με τις λέξεις, δεν ξέρω αν το κατάλαβες. Πολλές λέξεις έχουν χάσει την σημασία που είχαν κάποτε (το θα δεν σήμαινε μέλλοντα παλιά), άλλες λέξεις έχουν αλλάξει συμβατικά σημασία (πχ όπως σωστά διάβασα σε σχόλιο για το τραγούδι της Βίσση). Το σίγουρο είναι ότι όταν λέμε μια λέξη δεν καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα.
    Τσούλα για μένα δεν είναι κατ' ανάγκην κάτι αρνητικό, πολλές φορές την χρησιμοποιώ για μη-σεξουαλικό περιεχόμενο αλλά όπως βλέπεις είναι ΜΙΑ (από τις πολλές ερμηνεία της λέξης, την συμβατική την διατύπωσες δίνοντας τον ορισμό κατ' εμέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;