24 Φεβρουαρίου 2011

Σύγχρονη Δραματολογία

Ο Έλληνας και οι Κανόνες

(Δράμα σε 3 πράξεις)

Πράξη Πρώτη

(Κυλιόμενες σκάλες στο μετρό, εννιά παρά το πρωί. Κόσμος πολύς. Μάζα σε κίνηση προς το άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα)

- Μπορείτε να κάτσετε στα δεξιά;

- Γιατί βιάζεσαι;

- Όχι… γιατί απλά έτσι πρέπει να κάνεις αστοιχείωτε!

Πράξη Δεύτερη

(Εσωτερικό καφετέριας, δέκα το βράδυ. Κόσμος αρκετός. Πλήθος σε διασκέδαση και σκότωμα χρόνου, τον οποίο περίτρανα έχει αποδείξει ότι δεν χαλαλίζει στο βωμό καμιάς κρίσης)

- Μπορείτε να σβήσετε το τσιγάρο σας;

- Γιατί σε πειράζει;

- Όχι… γιατί απλά απαγορεύεται αγαπητέ μου!

Πράξη Τρίτη

(Διασταύρωση δρόμου χωρίς επιπλέον σήμανση. Αυτοκίνητα δύο, πλέον κολλητά. Το αυτοκίνητο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επέκταση του ανδρισμού)

- Μα καλά άνθρωπε μου, κοίτα τι έκανες;

- Τι λες ρε μαλάκα, που δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα!

- Μπορεί να μην ξέρω που πάνε τα τέσσερα, αλλά τουλάχιστον ξέρω ότι όποιος βρίσκεται στα δεξιά μου έχει προτεραιότητα!

(Φωτογραφία: Gjon Mili, 1962)

24 σχόλια:

  1. στην ελλαδα ζεις " σιχαινομαι αυτη την ατακα αλλα τι αλλο να γραψ
    οσον αφορα αυτο με το ΜΕΤΡό με κενευριζει απολυτα αλλα και η βρωμια του καθενος μεσα σαυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το Νο 1, δεν το συζητω, οι τύποι του ‘όλη η σκάλα είναι δική μου’ μ’ εκνευρίζουν αφάνταστα, το ίδιο και σε στενά πεζοδρόμια όταν περπατούν ἢ στέκονται δυο μαζί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανείς να μην υπακούει σε κανόνες πια;????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ φοβάμαι καλό μου ότι αυτά θα γίνουν χειρότερα γιατί έχουν αυτή τη καραμέλα όλη 'είμαστε σε κρίση, δεν θα μας καταπιέζουν κιόλας". αυτό με τις κυλιόμενες και γενικά με τη συμπεριφορά στο μετρό είναι μεγάλο θέμα, ειδικά 10 χρονιά μετά την έναρξη λειτουργίας του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα πάντως που με ενοχλούν αυτά που λες και τολμώ να απαιτώ τα αυτονόητα με λένε Στρίντζω, τυχαίο; δε νομίζω στη χώρα που ζούμε (τα έχει πει κι ο Σαββόπουλος, κωλοέλληνες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέστα ρε Zero! Και να προσθέσω άλλες δύο πράξεις.
    1)Στο μετρό, ορμάνε όλοι να μπούνε μέσα πριν προλάβουν να βγουν αυτοί που κατεβαίνουν!

    2)Οι οδηγοί δεν έχουν μάθει τι συμβολίζουν οι γραμμούλες απο μία άκρη του δρόμου στην άλλη! Διάβαση είναι χρυσέ μου, άσε με να περάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε λίγο θα μας πεις ότι οι Έλληνες έχουν κάποιο πρόβλημα. Δηλαδή εντάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσωτε μου δεν είναι το θέμα τι με εξοργίζει με τον Έλληνα. Αν αρχίσω τη λίστα, θα αυτομαστιγώνομαι στο τέλος, γιατί μη ξεχνάμε ότι και εγώ Έλληνας είμαι και κάνω πολλά από αυτά που θα έπρεπε να με κράζω! Το θέμα είναι αποκλειστικά η στάση του Έλληνα απέναντι σε πάσης φύσεως κανόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Athens Girl, αυτό με τα πεζοδρόμια τουλάχιστον δεν είναι κάποιος κανόνας, αλλά απλά στοιχειώδης ορθή κοινωνική συμπεριφορά πεζού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι Ηφαιστίωνα, γιατί μάλλον δεν έχεις το δικαίωμα να πεις στον Έλληνα τι θα κάνει και τι όχι. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι το θέλει το κράτος. Να μου πεις...σε κάποιον θα πρέπει να τα χώνει. Γιατί παραδόξως του αναρχικού του πνεύματος...δεν φέρει και ποτέ ευθύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα Μικρέ Ναυτίλε μου...πίθηκο να είχες βάλει να το μάθει...θα το είχε αφομοιώσει σε λίγες μέρες...όχι ούτε μέσα σε δέκα χρόνια. Λες οι Έλληνες να είναι τελικά οι μόνη εξαίρεση ανθρώπινου είδους που δεν κατάγεται από τους πιθήκους;

    :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mamma μου, δεν είσαι Στρίντζω. Βέβαια, εδώ μπαίνει και ένα εξελικτικό θέμα. Αν το ισχυρό πάντα επιβιώνει, μήπως στα πλαίσια της επιβίωσης μέσα στη κοινωνία πρέπει να γίνουμε και εμείς έτσι; Μην μας φάει η μαρμάγκα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Gay in Evia...ο μέσος Αθηναίος δεν έχει ούτε αστική συνείδηση, ούτε βέβαια οδική κουλτούρα! Μη ζητάς και εσύ υπερβολικά πράγματα...χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε, πάντα το πίστευα ότι τελικά είσαι και πολύ Ελληνάρας...άτιμη διαίσθηση...

    :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λες για αυτό να τα έμαθα τσακ μπαμ εγώ? Επειδή δεν ήμουν Αθηναίος? :p

    Πάντως τώρα όποτε κατεβαίνω έχω άγριες διαθέσεις. Βρίζω όποιον δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες μπας και στρώσουν. Με τις ευγένειες τόσα χρόνια δε βγαίνει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά αγαπητέ μου, δεν είναι και καλύτερα στην επαρχία...ειδικά από οδική συμπεριφορά. Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι θέμα παιδείας.

    Δεν κάνεις κακό που τα χώνεις. Όποτε έχω το κουράγιο το κάνω κι εγώ είναι η αλήθεια. Αν και νομίζω ότι άδικα χαλάω το σάλιο μου, και θα φάω και κάνα ξύλο στο τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ και στην επαρχία ζουν οι Ελληνάρες, μπορεί να μην έχουμε μετρό και κυλιόμενες σκάλες αλλά οι δρόμοι μας είναι πήχτρα στο αμάξι..
    Η τελευταία ατάκα έγραψε,σωστός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ έχω λάβει την φοβερή απάντηση στις κυλιόμενες του μετρό: "αν βιάζεσε να πας από τις άλλες σκάλες"
    ασταδγιάλα τελικά!
    Δε θα μιλήσω για τους δρόμους και τα αυτοκίνητα... σήμερα με έβρισε ένας γέρος που ερχόταν από πίσω μου καρφωτός, γιατί σταμάτησα στο stop!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φούλη μου, είπε κανείς ότι στας Ελληνικάς επαρχίας έχουμε γίνει...Σουηδία;

    :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Manetarius μου, τα ΜΜΕ (γιατί ξέρω πόσο με καταλαβαίνεις!!) εμείς τα χρησιμοποιούμε για κοινωνική έρευνα. Τι να τα κάνεις όταν το Jet λιάζεται στο Ελ.Βενιζέλος; Επίσης, τι; Οδηγείς κιόλας. Το σοφέρ σας τον Θρασύβουλο τον απολύσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δίκιο έχεις, αλλά όταν διαπληκτίζεσαι καλό είναι να κρατάς μια απόσταση από τους άλλους...πολύ αγριεμένο είναι το μάτι όλων τελευταία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. θα φερω την επανασταση και θα πω πως τους κοκκινους δεν ξερω γτ αλλα τους καταλαβαινω. μαλλον εσυ φταις ετσι πως τα γραψες χαχαααααχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Turi μου...σε λίγο θα θρηνούμε θύματα σε λέω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;