28 Μαρτίου 2011

Gulag


Δεν έχω χειρότερο από το να μου απαγορεύεις κάτι! Ναι μάνα μου, είμαι μοναχοπαίδι, τι να κάνουμε; Δεν μπορώ τα μη! Θέλω να έχω την ευκαιρία να διαλέξω μόνος μου τον απαγορευτικό μου απόπλου. Συνεπής ακόμα και στο δικαίωμα της αυτοκτονίας. Στην πολιτική, τον κακομαθημένο τον λένε Φιλελεύθερο. Μπορεί, λοιπόν, να είμαι Φιλελεύθερος… τι να σου πω!


Έχεις δει ποτέ αυτά τα παιδάκια που τους λέει η μαμά ‘μακριά από το βάζο Γιαννάκη’ και εκείνα με το κεφάλι κατεβασμένο απομακρύνονται, αλλά στο πέρνα από το τραπεζάκι του Λουδοβίκου τραβάνε με τρόπο το σεμέν; Εεεε κάτι τέτοιο κι εγώ! Σου έχω και ακόμα καλύτερο, γιαγιά με μαγιό ολόσωμο και σκουφάκι πλαστικό με φραμπαλάδες στην παραλία να φωνάζει ‘Γιαννάκη, το νου σου μην πνιγείς… θα σε σκοτώσω’. Τελικά είναι στιγμές, που το δεκάχρονο μέσα μου κάνει πάρτι!


Όπως σήμερα, που διάβασα ανάλυση τέχνης στο ‘Ριζοσπάστη’. Τι εννοείς γιατί διάβασα Ριζοσπάστη; Σε περικαλώ μαντάμ, όλα κι όλα, μοναχοπαίδι μεν, με ανοικτά μυαλά δε. Το δίνω το ‘benefit of the doubt’ που έλεγα από τα μικράτα μου βρε αδερφέ. Ένα, λοιπόν, έχω να σε πω… Αχ Κούλα, ο Ριζοσπάστης γράφει για τον Κυνόδοντα! Η ταινία σου λέει είναι η αποθέωση του αντικομουνισμού! What the heck δηλαδή, που λένε και στο χωριό μου. Δηλαδή κι εγώ μανίτσα μου δεν έσκισα τα βρακιά μου με το ταινιάκι, αλλά δεν το βάφτισα και εχθρό του έθνους και του κόμματος.


Λατρεύω Αλέκα και λοιπά συντρόφια. Πεθαίνω που όλα ανάγονται σε ένα κυνήγι μαγισσών, σε υποστηρικτές και εχθρούς του κόμματος. Σου λέει, κάποιος που να μας έχει απλά ‘’γραμμένους’’, δεν υπάρχει. Που δηλαδή, αν ανέβαιναν ποτέ στην εξουσία, πρώτη κίνηση θα ήταν να αναβιώσουν τα γκούλακ! Αντιρρησίες της καθεστηκυίας ιδεολογίας, gay και ανάπηροι θα είχαν κλείσει πρώτο στασίδι.


Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω το κλείσιμο του εμπνευσμένου άρθρου:


‘Ο «Κυνόδοντας» συνιστά τον πρόδρομο μιας πιο ωμά αντικομμουνιστικής τέχνης, στα πλαίσια της εκστρατείας της ΕΕ που στόχο έχει το χτύπημα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ταξικής πάλης, ιδιαίτερα σήμερα, που η κυρίαρχη τάξη επιδιώκει με πολλούς τρόπους και τους μηχανισμούς που διαθέτει, να ξαναγράψει την ιστορία και να συκοφαντήσει την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, την οποία χαρακτηρίζει «ολοκληρωτισμό». Ετοιμάζει μάλιστα και σχετική νομοθετική παρέμβαση γι' αυτό!’


[πατήστε εδώ για όλο το άρθρο]


Και ερωτώ τώρα εγώ ο ταλαίπωρος, όλα αυτά τα κάνει ο ‘Αχ Κούλα’ Κυνόδοντας…;

20 σχόλια:

  1. Είδες τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος από μία ταινία; Sad Sad Sad

    Πάντως εγώ δεν ανησυχώ: Περιμένω την ημέρα που η Λιάνα Κανέλλη με την Λίλα Καφαντάρη θα γράψουν το νέο Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Σίγουρα ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Και το σινεμά επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που τη θυμήθηκες τη γιαγιά με το ολόσωμο και το φραμπαλαδένιο σκουφί!!
    Τον κυνόδοντα δεν τον εχω δει,αρκούμε στο σκυλόδοντο που μας δείχνει το δντ και το παρεάκι του..
    Εγώ πάλι θέλω να δω τον πάγκαλο με στρινγκ και την Αλέκα με το σώβρακο του χοντρού...
    Καλή βδομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε πάλι με τον Κυνόδοντα. Αν με βάζαν να διαλέξω μια αρνητική κριτική για την ταινία, εγώ αυτήν πάντως θα διάλεγα. Μην σου προκαλεί εντύπωση αυτό που διάβασες στο Ριζοσπάστη. Οι απαντήσεις του σκηνοθέτη σε ερωτήσεις του κοινού μετά την προβολή της ταινίας, απ' όσο θυμάμαι, επιβεβαιώνουν τη θέση της συγγραφέως του άρθρου. Με άλλα λόγια, υφέρπει στο έργο μια ταύτιση του φασισμού και του κομμουνισμού υπό τη λεζάντα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο καθένας βλέπει το καθεστώς που θέλει επιβάλλει ο μεταμοντερισμός. Το ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης, και της πολιτιστικής βιομηχανίας είναι γνωστό ήδη σε κάποιους. Το ότι εσκεμμένα ο σκηνοθέτης κάνει αντικομμουνιστική προπαγάνδα είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά να το πούμε. Ο χαλαρός σεναριακός ιστός, όμως, και ο αποδομιστικός χαρακτήρας της ταινίας αφήνουν για τον καθένα αυθαιρέτως, καλώς ή κακώς, ανοιχτές όλες τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλαδή, αν το ΚΚ έρθει ποτέ στην εξουσία, θα πρέπει να κλείσει το ιστολόγιό μου
    http://xenikos.blogspot.com
    που είναι γεμάτο με ποιήματα, με κύριο θέμα τη φιλία, και τον ερωτισμό άνδρα προς άνδρα...
    ;;;;
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω δει και την ταινία για να ξέρω βέβαια..
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Arnold, Με τη διαφορά βέβαια ότι σε οποιοδήποτε «καθεστώς» ή «σύστημα», η Παιδεία (και τα Μέσα Ενημέρωσης) έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν αφορά μόνο την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Apos μου, η Λίλα θα πρωταγωνιστεί κιόλας σε μια εν δυνάμει νεο-ρώσικη πρωτοπορία. Η Κανέλη τι θα κάνει; Δεν θέλω τόσο αφελείς ερωτήσεις! Θα γράφει το σενάριο...τι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φούλη μου, πέρα από το ότι προδίδω την προχωρημένη ηλικία μου, θέλω να σου πιστοποιήσω ότι γιαγιάδες σαν κι αυτή υπάρχουν και τις βλέπω κάθε καλοκαίρι συχνά-πυκνά!

    Για τις νοσηρές σου φαντασιώσεις, δεν θέλεις φαντάζομαι να σχολιάσω; χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξάδερφε-Bocklin, o 'αχ Κούλα' Κυνόδοντας είναι σταθερά που μπορώ να ασχολούμαι για καιρό. Και συγνώμη, αλλά βλέπεις ότι εγώ έχω κάθε καλή θέληση να μην σχολιάσω, αλλά η εφημερίς του Περισσού δεν με αφήκει!

    Στις λεπτομέρειες τώρα, το ξέρεις πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν fan των θεωριών συνομωσίας. Από την άλλη, προφανώς και δεν σχολίασα την 'πραγματολογική' ανάλυση της ταινίας. Σε πολλά σημεία μπορώ να σου πω ότι ακόμη και συμφωνώ. Αυτό που με τρελαίνει και με κάνει να γελάω μέχρι δακρύων είναι η αισθηση του ΚΚΕ ότι βάλλεται από παντού. Κι ακόμα αν αυτή η βολή δεν είναι άμεση, τότε είναι υφέρπουσα κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λάνθιμου, ή ακόμα χειρότερα κάτω από το αόρατο χέρι μιας αντικομμουνιστικής δύναμης, της οποίας ο Λάνθιμος είναι απλά εκπρόσωπος και πρωτοπόρος!!!! Που είσαι ρε Smith να διαβάσεις λίγο Ριζοσπάστη πριν γράψεις τον Πλούτο των Εθνών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ξενικέ μου, δεν σας το εύχομαι...αλλά καλού κακού να μαζεύεται κάνα βαλιτσάκι τότε...χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηφαιστιωνά μου να την δεις! Αποδεσμεύσου από κάθε κριτική που διάβασες και δές την!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε...ήταν το τέταρτο παιδί, αλλά όλα τα υπόλοιπα είχαν πεθάνει πριν γεννηθεί! Τυπικά, λοιπόν, ήταν μοναχοπαίδι! Φαντάζομαι όμως ότι δεν ήθελες να σου απαντήσω...χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης τον Κυνόδοντα είδε ο Γκορμπατσώφ και διέλυσε την Περεστρόικα.
    Κοίτα που θα κλείσει τους σινεμάδες το ΠΑΜΕ αν πάει να παιχτει ξανά το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. διαβασες ριζσπαστη? χαχα τελειο και οχι μονο διαβασες αλλα εκανες και αναρτησ
    να γιατι λατρευω το μπλογκιν-κ
    και μαλιστα μαρεσε η αναρτηση σου
    τωρα καταλαβα γιατι με δυσκολεψε ο κυνοδοντας , γιατι ειναι αντικομουνστικος και γω νομιζα γιατι δεν επαιζε η μιμη ντενιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @apos. Συμφωνώ. Η αντικειμενική παιδεία είναι ένας μύθος.

    @Towards Zero Ούτε εγώ πιστεύω στις θεωρίες συνομωσίας. Αλλά στα διεθνή λόμπι μια χαρά πιστεύω, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε πυρηνικά, είτε πολιτικά, είτε θρησκευτικά κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν υποψιαστώ Θράσο μου ότι ο Λάνθιμος συνέβαλε στην κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού...Θα καταρρεύσω...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άσωτε μου...ήμεθα πολύπλευροι και πολυτάλαντοι...σας περικαλώ!!! Χαχαχα!!!

    Μιμή Ντενίση στον Κυνόδοντα; Λατρεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και είναι μέρος Bocklin μου ενός lobby...ο Λάνθιμος;;; Μη τρελαθούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαβαζεται κιολας αυτος ο ριζοσπαστης?Νομιζα οτι ηταν απλα χαρτι τουαλετας που επρεπε να το κοψεις κομματακια πριν το χρησιμοποιησεις.Μας τα εχουν πρηξει ολιγον με τον Κυνοδοντα παντως,δεν ξετρελαθηκα κιολας,Δογμα 95 στα ελληνικα μου εκανε,αλλα ενδιαφερουσα ταινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;