11 Δεκεμβρίου 2009

Η Αριθμητική του Έρωτα


Όλοι βλέπουμε, ότι δεν σπανίζουν οι συζητήσεις περί έρωτα και σχέσεων στις μέρες μας. Όσο πιο κλειστοί γινόμαστε ως άνθρωποι τη σήμερον ημέρα, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε από το όνειρο μια ιδανικής σχέσης που θα ξεπλύνει αυτή την αδυναμία μας να προσφέρουμε και να υποχωρήσουμε στα θέλω ενός άλλου ατόμου.


Δεν νομίζω ότι την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης και επανάστασης κάποιες δεκαετίες πίσω, να γίνονταν τόσες πολλές συζητήσεις για τις ανθρώπινες σχέσεις. Τυχεροί άνθρωποι! Γιατί όσο συζητάς για τον έρωτα, τόσο καταλαβαίνεις ότι είσαι εντελώς αδύναμος για να τον χαρτογραφήσεις και να τον εξηγήσεις με απλά μαθηματικά. Κοινώς στον έρωτα δεν υπάρχει 1+1=2. Πάντοτε θαρρώ πως η απάντηση είναι τόσο παρανοϊκή που μπορεί να σε εκπλήξει.


Αν ο έρωτας ήταν μαθηματικά ή φυσική, τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να ερωτευόμασταν κάθε μέρα, απλά αλλάζοντας μια μαγική μεταβλητή, έτσι ώστε να επέλθει αυτή η μεταφυσική ισορροπία. Κι όπως ακριβώς όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, έτσι και όλα τα 1 στα μαθηματικά του έρωτα δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Άλλα είναι διστακτικά, άλλα τολμηρά, άλλα αναποφάσιστα…άλλα απλά βλαμμένα!


Στα μαθηματικά ξέρεις a priori το αποτέλεσμα της πράξης. Κάθε εξίσωση (τουλάχιστον οι πρωτοβάθμιες) έχει μία και μόνο λύση. Ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, όμως, η διάδραση είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στη λύση. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο ex post θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα που επιθυμούμε.


Στα όποια μαθηματικά του έρωτα, δεν υπάρχουν δυστυχώς ταυτότητες, ούτε βέβαια θεμελιακά αξιώματα. Όλα είναι πιθανά και δυο πανομοιότυπες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ολωσδιόλου τραγικά διαφορετικά αποτελέσματα.


Το θέμα αγαπητέ μου φίλε είναι που πας, όταν όλοι οι δαυλοί καθοδήγησης έχουν σβήσει και προχωράς μέσα στο σκοτάδι! Λύση; Απλή! Ανοίγεις διάπλατα τα μάτια, συνηθίζεις την έλλειψη διαυγείας και σαν άλλη γάτα προσαρμόζεσαι στο καλό και στο κακό, στο ηδύ και το πικρό, στο χαρούμενο και στο δυσάρεστο, στη ρουτίνα και την έκπληξη. Με λίγα λόγια μαθαίνεις να φτιάχνεις τους δικούς σου κανόνες και, κυρίως, να μην οριοθετήσεις ποτέ το παραμύθι και το όνειρο που εσύ θες να βιώσεις.


Μπορεί “1+1” να μην κάνει ποτέ “2” στον έρωτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χαιρόμαστε και τα άλλα νούμερα. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο έρωτας δεν είναι αθροίσματα, αλλά απλές και αρμονικές ακολουθίες!

22 σχόλια:

 1. ωραία τα λες - σου αφιερώνω το mathematics της little boots.
  καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι ναι..
  φτιάχνεται με τις σταθερές και τις μεταβλητές καθενός ξεχωριστά! Σωστό σε βρίσκω..
  άντε να τις ταιριάξεις! λολολ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να με συγχωρείς αλλά ένα συν ένα κάνει δύο. Τέλος. Εσείς της απελευθέρωσης πολύ μου την δίνετε στα νεύρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συγνώμη αλλά η τελευταία φράση είναι πρόσκληση για κάτι ομαδικό ή μου φαίνεται; :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Scatterbrain: Έχεις δει φαντάζομαι το κλιπάκι. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

  http://www.youtube.com/watch?v=oSHd2h_bPKI

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Ηφαιστίωνας: Άπαξ και δεν υπάρχει συνταγή, πας με trial and error διαδικασία και μόνο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Αnother George: Αν μιλάς σε φυσικούς όρους...μαζί σου! Αν μιλάς για άλλα θέματα...συγνώμη κιόλας, αλλά που να χτυπιέσαι 2 δεν κάνει! Μόνο κατά τύχη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Νίκος: Μου φαίνεται και εσύ και ο από πάνω σου...έχετε ξεφύγει λίγο! Χαχαχαχαχαχα!!! Ανησυχώ για την πάρτη σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εννοείται ότι μαθηματικά δε χωράνε. Τα μαθηματικά είναι λογική. Ο έρωτας σίγουρα όχι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σας πληροφορώ ότι όλα αυτά είναι μπούρδες. Τι μαθηματικά και χημείες και κουραφέξαλα;
  Πατριδογνωσία.
  Πάει και τελείωσε!

  (μιλάω εκ πείρας...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρα!
  Για μένα ο έρωτας είναι χημεία και όχι μαθηματικά.
  Χωρίς χημεία έρωτα δεν έχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μαζί σου bear, ο ερωτας ειναι χημεία και όχι μαθηματικά....και οσο για σενα zero ενα συν ενα στον έρωτα μας κανει
  έ ν α α α α !!!!
  Καλημέρα...!! Georgia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τώρα θα μαλώσουμε για το τι μάθημα είναι ο έρωτας; μαθηματικά, χημεία,
  πατριδογνωσία,...
  Εγώ θα πρωτοτυπήσω και θα πω γεωμετρία, ετσι για να πάω κόντρα....
  Καλησπέρα με ένα καλό σκ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εγω που δεν ήμουν καλή ούτε στα παθηματικά, ούτε στη χημεία (ούτε και στη φυσική αλλά δεν κολάει..) είμαι χαμένη απο χέρι? Μήπως να του θέσω τα όρια μου διαφορετικά να τον στείλω στο άπειρο πάνω σε μια αλκοόλη?!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. το όνειρό μου (μετά την εφεύρεση της τελεκίνησης) είναι να καταστρώσω ένα ντετερμινιστικό αυτόματο που να αποφαίνεται περί έρωτος.. ξέρω, ξέρω, ουτοπία, αλλά νταξ.. περί ορέξεως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @KitsosMitsos: Μακάρι ο έρωτας να είχε λίγη...τόση δα...λογική! Θα μπορούσαμε να κοιμόμασταν λίγο πιο ήσυχοι! Χαχαχα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @Spy: Πατριδογνωσία εεεε; Με ενδιαφέρει σοβαρά η μεταλαμπάδευση της πείρας σας. Μου ανοίγετε νέους ορίζοντες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @Bear: Αρκουδίνο μου, αν ήταν Χημεία τότε και πάλι θα ξέραμε τη φόρμουλα της ένωσης. Ούτε καν Χημεία είναι! Ο έρωτας άλλωστε...όπως λέει ένα άσμα...δεν πάει Πανεπιστήμιο. Τείνω να πιστέψω ότι μένει πάντα στο νηπιαγωγείο μεταξεταστέος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Georgia: Είδες τι είπα στο Bear! Όσο για το 1+1=1...αναφέρεσαι στην αποθέωση του έρωτα. Πόσο συχνά το συναντάς αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @Φούλη: Μα δεν είναι τίποτα...αυτό ακριβώς λέω. Δεν έχει καμιά επιστημονική προσέγγιση. Ούτε καν καλλιτεχνική...γιατί και εκεί υπάρχουν κανόνες. Είναι πέρα για πέρα κομπογιανιτισμός!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @One Happy Dot: Είσαι η μόνη που το έχεις προσεγγίσει σωστά νομίζω...μεταξύ μας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @Προφυλακτικό: Σε έχει φάει και εσένα η επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων εεεεε;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;