3 Ιουνίου 2010

To Πολυτεχνείο, ο Στάλιν κι Εγώ...παίζουμε πρέφα!


Στη ταινία Goodbye Lenin, τα παιδιά προσπαθούσαν εναγωνίως να αποτρέψουν το σοκ της μάνας από τη πληροφόρηση της πτώσης του τείχους. Ήταν η αγάπη για τη μητέρα που ώθησε τους εκπρόσωπους αυτής της παράξενης γενιάς να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κόσμο, συντηρώντας έτσι το παρελθόν στο βωμό του αβέβαιου μέλλοντος που ξεδιπλωνόταν μπροστά τους. Δεν ξέρω αν τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, η γενιά του τείχους είναι περήφανη για τη Γερμανία που έχει παραδώσει…ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.


Κάθομαι σε μια κουνιστή πολυθρόνα και αναλογίζομαι τη δικιά μας γενιά. Αυτή που έχει φορτωθεί με τόσες αποτυχίες χωρίς κανένα λόγο. Η γενιά της βολής για πολλούς…η γενιά των άπειρων ευκαιριών για άλλους…η γενιά της ευκολίας εν γένει. Δεν ξέρω ειλικρινά αν όλα αυτά έχουν βάση τελικά. Βασικά γιατί δεν μπορώ να αποφανθώ για μένα…για τη γενιά μου…τουλάχιστον όχι ακόμα. Όμως μπορώ να μιλήσω για τους προηγούμενους. Για εκείνους που ήταν αγωνιστές, για εκείνους που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν…τη γενιά του Πολυτεχνείου…τη γενιά της Μεταπολίτευσης.


Το λέω μετά βεβαιότητας…δεν υπήρξε μεγαλύτερο δεινό για αυτή τη χώρα από τη γενιά του Πολυτεχνείου. Το να επαναστατείς – όσοι επαναστάτησαν – είναι μεγαλείο…δεν θα το αρνηθώ! Το να βυθίζεσαι στην ανομία μόνο και μόνο προς χάριν μιας παρελθούσας αντίστασης είναι κακούργημα…είναι φόνος εκ προμελέτης! Η γενιά που έμπλεξε την αριστερά με την απραγία, το σοσιαλισμό με τη ρεμούλα, την απεργία με το χαβαλέ, τη διεκδίκηση με το κακώς εννοούμενο κεκτημένο…αυτή η γενιά που το 1981 συντέλεσε σε έναν σχεδόν πατερναλιστικό σταλινισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Εκπρόσωποι μιας ολόκληρης εποχής των ημετέρων, που μεγάλωσε τα παιδιά της για να τα καμαρώσει σπουδαγμένα και χρεωμένα. Η πιο ανεύθυνη γενιά από καταβολής νεοελληνικού κράτους…κι αυτό το λέω μετά περισσής βεβαιότητας.


Η επανάσταση μου είναι εσωτερική…σας το ορκίζομαι. Θέλω εδώ και τώρα η φύρα της μεταπολίτευσης να πάει σπίτι της. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα το κάνει…ας το κάνει και ο κλέφτης…η μετανοημένη πόρνη…σε αντίθεση με εσάς οικτίρω την ιδεολογία και θέλω αποτελέσματα. Πρέπει για μια φορά σε αυτή τη χώρα να μάθουμε ότι τίποτα δεν έρχεται αβίαστα. Να καταλάβει ο μέσος δημόσιος υπάλληλος ότι στη πλάτη μου δεν θα επιτρέψω να συντηρήσει την απραγία του. Για μια φορά στη ζωή μας ας καταλάβουμε ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το Κοινωνικό Κράτος από τη κακώς εννοούμενη Σταλινική φιγούρα του Κράτους-Πατερούλη!


Το τείχος πέφτει…τουλάχιστον έτσι ελπίζω…και μάντεψε κάτι γενιά του Πολυτεχνείου…ΔΕΝ πρόκειται να σου φερθώ με στοργή ώστε να μη καταλάβεις τη μετάβαση. Στο χρωστάω σαν εκδίκηση! Γιατί εγώ είμαι ο πρώτος που θα τραβήξω το σωληνάκι της τεχνητής αναπνοής σου…στο ορκίζομαι!

18 σχόλια:

  1. Κάποιοι πρέπει να το κάνουν και ο κλήρος έπεσε σε σας;
    Εύχομαι να βρεθούν και άλλοι μπροστάρηδες,για μια καλύτερη ζωή χωρίς λαμογές!!!!
    Δύσκολοοοοοοο!!!!
    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμμερίζομαι την αγανάκτηση. πάντως δεν είναι μόνο οι 'αριστεροί' της γενιάς του πολυτεχνείου - και οι δεξιοί κλέψανε και μάλιστα αδέξια. (γενικεύω, αλλά προς χάριν ευκολίας) και κάτι άλλο πρέπει να φταίει.
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε βρίσκω έτοιμο για μάχη! Ας πέσουν αυτοί και θα βρεθεί η άκρη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επανάσταση θέλει αγνά μυαλά και νέα υλικά.

    (Κάπου εδώ γύρω έχουν πέσει και δεν τα βλέπω, είναι και αυτή η άτιμη η μυωπία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στ'άρματα στ'άρματα εμπρός στον αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Ανατρίχιασα με την τελευταία σου πρόταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Φούλη: Αν Φούλη μου ήταν θέμα τύχης και κλήρου...δεν θα με πείραζε καθόλου. Το θέμα είναι ότι είναι αποτέλεσμα διαδικασίας...τίποτα δεν αφέθηκε στη τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Scatterbrain: Μα σαφέστατα η κατάσταση του σήμερα δεν είναι μόνο προνόμιο των αριστερών. Άλλωστε μια γενιά δεν θα μπορούσε να είναι μόνο το ένα και τίποτα από το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ηφαιστίωνας: Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα πέσει...ειλικρινά...έτσι κι αλλιώς αυτοί είναι εκεί πάνω γιατί εγώ, εσύ και κάμποσοι άλλοι τους έχουμε ανεβάσει. Και εν πολλοίς παίξαμε το παιχνίδι τους. Όχι ίσως εγώ κι εσύ...γιατί ακόμα δεν έχουμε μπει στο παιχνίδι, αλλά οι γονείς μας σίγουρα. Και ειλικρινά το λέω...δεν με ενδιαφέρει ποιος θα βάλει μια τάξη σε αυτό το μπουρδέλο...το ζήτημα είναι να το βάλει επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Apos: Η επανάσταση για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί...και όχι να μαλακιζόμαστε τρεις φορές τη βδομάδα στους δρόμους...λες και θα αλλάξει κάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Bear: Πέταμα τη φύρα και δουλεύουμε ουσιαστικά για έναν καλύτερο κόσμο...χωρίς κανένα κράτος πατερούλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Dimosthenis: Αρχικά καλωσήρθες και έπειτα...κάποια στιγμή πρέπει τα πράγματα να αλλάξουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν εχουμε αριστερα στην Ελλαδα, ουτε δεξια εχουμε. Εχουμε τους εχοντες , τους μη εχοντες ,τα προβατα και την υποκρισια για βοσκο.Εδω υπαρχουν καποιοι που τοτε περνουσαν 5 τετραγωνα μακρυα απ το πολυτεχνειο και σημερα παριστανουν παλεμαχους αγωνιστες.Τρωνε ολοι γιατι ετσι τους εμαθε ο μπαμπακας και η μανουλα."Κοιτα την παρτη σου παιδι μου, κοιτα να βολευτεις.Και ετσι τα περνουν ολοι" Ετσι γενναμε παιδια που να τα αρπαζουν.Συνταξιοδοτημενους 25αρηδες , δε σου φερνουν αηδια;Ρε το σκεφτεται κανεις πως απ τους 300 οι 150 ειναι ιδιοι 25-30 χρονια τωρα.Τις μισες τραπεζες και ακινητα τα χει η Εκκλησια και τα υπολοιπα 20 ανθρωποι και οι υπολοιποι παριστανουμε τους μικροαστους.Δε γαμιουνται αυτοι που τολμησαν να δωσουν υποσχεσεις για καλητερες ζωες σε αυτη τη γεννια που σαι κ εσυ ειμαι κ εγω.Το τειχος πεφτει; χμ.. δε ξερω. Είμαστε φτωχοι, και στη τσεπη και στο μυαλο και στη καρδια.Και παραμενουμε.Βλεπεις καποιον που πειναει , λες , θα του δωσω λιγα ψηλα..Γιατι δε τα δινεις ολα; .. Μα φυσικα γιατι αν τα δωσεις ολα τοτε εσυ θα χεις λιγοτερα κ αυτος περισσοτερα.συγνωμη για το μακροσκελες τετοιο.Η αγανακτηση του νιατου! χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαζί σου! Έχω βαρεθεί να εξαργυρώνουν στις πλάτες μας τους αγώνες του Πολυτεχνείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Nick: Αγαπητό μου νιάτο...αγανάκτησε ελεύθερα! Συμφωνώ ότι δεν έχουμε κόμματα με ιδεολογικές ρίζες. Ούτε καν το ΚΚΕ δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αριστερό κόμμα. Και μάλιστα από την εποχή της μεταπολίτευσης υπήρξε ένα διαρκές επιμορφωτικό σεμινάριο στον ελληνικό λαό (όχι ότι δεν τα ήθελε και ο πισινός του) για το πως πρέπει να είναι το αύριο του. Αριστεροί με ένα παράξενο μίγμα κρατισμού και φιλελευθερισμού εκεί που τους βόηθαγε και Δεξιοί με ένα κρατισμού στα όρια του Σταλινισμού. Εεεε απλά αυτό που λέω...είναι ότι φτάνει πια! Και ξέρω ότι κάτι τέτοιο θα ξεβολέψει σχεδόν το μισό των Ελλήνων (όχι μόνο 300 άτομα), αλλά στα αρχίδια μου εν τέλει! Κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη νοσηρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Μamma: Αγώνες που τους καταπάτησαν μόνοι τους με το παραπάνω κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα είναι η εποχή της απομυθοποίησης και της αποκαθήλωσης. Καλώστην και ας άργησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @KitsosMitsos: Θα δούμε αν είναι...μακάρι...μη βιαζόμαστε και τη πατήσουμε μετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;