28 Δεκεμβρίου 2010

Η "Ελληνική Ασθένεια"


Ένα πράγμα που δεν μπορώ στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είναι πλέον η βασανιστική επαφή με τον Ελληνάρα (και δυστυχώς φέτος ανακάλυψα ότι στο σόι μου έχω πολλούς!). Στη καθημερινότητά μου έχω καταφέρει, η αλήθεια είναι, να μειώσω στο ελάχιστο την επαφή μου με αυτή τη πλευρά της κακώς εννοούμενης ελληνικότητας που με κάνει να παίρνω αγκαλιά τη τουαλέτα και να ξερνάω με τις ώρες τα σωθικά μου. Παλιότερα, που ίσως κι εγώ ήμουν εγκλωβισμένος στο καβούκι μου, πιο μικρός αν θες, πιο ανίδεος ίσως του τι θέλω και πως πρέπει να το διεκδικώ...τότε, λοιπόν, δεν μίλαγα, δεν είχα το κουράγιο να δείξω τον αποτροπιασμό μου, ίσως να είχα πείσει τον εαυτό μου να μη με ενοχλεί και τόσο (αυτό κι αν ήταν ανησυχητικό!). Πλέον, όμως, δεν μπορώ αυτή τη γάγγραινα που είναι η ραχοκοκαλιά της "Ελληνικής Ασθένειας". Δεν θα ήταν καν υπερβολικό να υποστηρίξω ότι ακόμα και η παρούσα οικονομική κρίση απορρέει από αυτή ακριβώς την κακώς εννοούμενη ελληνικότητα του πατριώτη. Το δράμα μας ίσως στη μεταπολίτευση ήταν ότι προσπαθήσαμε να φιλτράρουμε αυτή την ελληνική βλαχουριά με μια δόση εκλεπτυσμένης ευρωπαϊκότητας. Καλό μου...σε όσες ΕΕ και να μπεις, όσο Γαλλικό Κινηματογράφο κι αν δεις...εεε καμάρι μου Ζαν Πωλ Σαρτρ δεν γίνεσαι!! Θα συνεχίσεις να είσαι το ίδιο κάγκουρας, το ίδιο κακομοίρης, το ίδιο απολίτιστο ζώον που θα καμαρώνεις για την ελεεινή ανδροπρέπεια σου...γιατί άνδρας δεν είσαι σε καμιά περίπτωση!

Η τοποθέτησή μου περί χείριστης ελληνικότητας, εφαρμόζεται εξίσου σε όλα τα κόμματα, τις κοινωνικές σφαίρες και τις ιδεολογικές επιρροές. Σαφώς, και η κανονικότητα βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα ως προς το που κινείται ο μέσος, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει όταν αναφέρεσαι στην Ελλάδα που ο μέσος παίρνει πάντα την όψη της πλειοψηφίας. Από κάτι ανεγκέφαλους που "ραδιοφωνίζουν" την αρβύλα τους, έναν πανίβλακα που κριτικάρει τους πάντες και τα πάντα από το "γυφταριό" του, ένα παρεάκι που δοκά - μυστήριο γιατί! - πως "ειδησιογραφίζεται", έναν λαό που αποχαυνώνεται με καμιά δεκαριά μαλάκες που "βάζουν στο τσουκάλι" τα βράδια του, και ένα τσούρμο ξανθιές που κοσμούν τα πρωινά του με την απειροσύνη της χαζομάρας τους. Τέτοιος είναι...τέτοιοι του έπρεπαν βέβαια, θα μου πεις!

Το ζουμί όλου του ελληνικού προβλήματος δεν είναι "αδέρφια" στην έλλειψη ιδεολογίας. Η πηγή είναι μια μεταπολιτευτική ιδεολογία που έχει ξεράσει όλο το πύον του ελληναριού. Κατά βάση - αν και προκλητικό αυτό που θα πω - οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης λάτρεψαν τη δικτατορία, πολύ περισσότερο από τον κάθε δικτάτορα. Αυτό, λοιπόν, που ο κύριος Φ. Κρανιδιώτης ίσως δεν κατάλαβε είναι ότι δεν μας λείπει ιδεολογία...απλά υποφέρουμε από μια τη "υπερχρήση" μιας πολύ συγκεκριμένης ιδεολογίας!


"Οι καιροί που ήδη ήρθαν, η πατρίδα, απαιτούν ιδεολογικούς μαχητές και όχι ντιντήδες [..]Λίγο γκλαμουριά, πολύς βερμπαλισμός αλλά, αδέρφια, άμα δεν υπάρχει ιδεολογική ραχοκοκαλιά, μόνο με “αδερφίστικα” κόλπα, δεν κάνεις πολιτική. Ούτε κόμμα, ούτε χώρα πάει έτσι μπροστά."

Αυτή η δήλωση κρύβει τόσο παντελή άγνοια του προβλήματος, όσο και την πιο αποτρόπαια όψη της ελληνικής πραγματικότητας. Είναι κάτι τέτοιες δηλώσεις που με κάνουν να καταλαβαίνω πως τα ψωμιά μου εδώ είναι λίγα. Σπίρτο και οινόπνευμα χρειάζεται...σας ευχαριστώ που όσο και να προσπαθώ να εφαρμόσω τις αρχές του πολιτισμού που κάποιοι ευτυχώς μου έμαθαν...εσείς μου υπενθυμίζεται ότι πραγματικά είναι τόσο χαμένος κόπος...

19 σχόλια:

  1. Ο Μακιαβέλι, αγαπημένε μου, είχε πει ότι η πολιτική είναι τέχνη.
    Και αν πολλοί διαφώνησαν μαζί του, καθημερινά (έστω και σιωπηλά) τον δικαιώνουν.
    Ειδικά όταν αυξάνονται οι παπαρολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε τέτοιους ελληνάρες στο σοι? Θα πέσει βρε φωτιά να σε κάψει.

    Νομίζω η ιδεολογία αυτή ανακεφαλαιώνεται ως εξής: νεοπλουτέ τουρκομπαρόκ, όπου κανείς μπορεί να πάιξει με τις λέξεις αφήνοντας τη φαντασία του να οργιασει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αυτό τον πείραξε τώρα.. βρήκε τη ρίζα του προβλήματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι δεν μπορώ,και δεν θέλω να σε πιάσω,κάτι πιο απλό;;φίλα τα,σειρά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτον, μπήκα να διαβάσω το κείμενο και αποπροσανατολίστηκα από την φωτό.

    Δεύτερον, δεν υπάρχει Ελληνική ασθένεια. Ο ασθενής είναι κλινικά νεκρός. Μόνο ένα θαύμα τον σώζει και εντελώς μεταξύ μας, δεν το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Apos: Το μόνο πρόβλημα είναι πως η ελληνική πολιτική είναι τόσο τέχνη, όσο τέχχνη μπορεί να θεωρηθεί η Στέλλα Μπεζεντάκου!! Αν ο Μακιαβέλλι είχε υπόψιν του τους Έλληνες πολιτικούς, θα έκανε revise ολόκληρο τον ηγεμόνα...ή έστω να πρόσθετε ένα appendix βρε αδερφέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Arnold Böcklin: Ότι πέφτεις από τα σύννεφα τώρα εσύ...χαχαχαχα!!!!
    "Γυφτέ Τουρκομπαρόκ"...I like it, αν και μου θυμίζει εκείνο το μοναστήρι στη Σύμη ο όρος...χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ηφαιστίωνας: Αν θέλει να ψάξει ρίζες αγαπητέ μου, λέω να πάει να ψάξει τη ρίζα στο μαλλί της θειας του!! Εεεε μα με τον κάθε παπάρα που λέει δημόσια ό,τι του κατέβει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Φούλη: Φούλη μου, νομίζω ότι λέω κάτι εξαιρετικά απλό. Αν θες εξηγώ με αφορμή μια παπαριά τη πηγή των δεινών της Ελλάδας όπως εκδηλώνονται σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @G4George: Μια ολόκληρη χώρα είναι αποπροσανατολισμένη...είπα κι εγώ να παίξω λίγο με τα μάτια σας. Στη τελική ένας τσόλιας που δεν έχει βρακί (που λέει ο λόγος) να βάλει...είναι εξεχόντως καλό θέαμα...χαχαχα!!!

    Τείνω να πιστέψω ότι ο ασθενής είναι "πολύ" νεκρός!!!! Και με τρομάζει ότι πλέον ούτε τεχνητή αναπνοή δεν έχω διάθεση να του κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συμφωνω απολυτα μαζι σου
    δυστυχως ετσι ειμαστε το "ελληναριο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Άσωτος Γιος: Καιρός, λοιπόν, να αλλάζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κάποτε είχα μια συζήτηση στο γραφείο για το ελληνικό πρόβλημα και έλεγα στο μεγάλο αφεντικό ότι αν κάνει κάτι καλό η κρίση θα είναι η αλλαγή νοοτροπίας των ελλήνων. βέβαια, μετά από κάτι τέτοιες δηλώσεις δεν βλέπω και άσπρη μέρα αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

    όπως καταλαβαίνεις, για την ώρα παραμένω σε αυτοεξορία. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι πράγματι πολύ άσχημη ασθένεια. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθεί φάρμακο. Είναι τραγικό πώς τα πάντα σ'αυτή τη χωρα σε κάνουν να θέλεις να φύγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Μικρός Ναυτίλος: Είμαι πεπεισμένος πλέον ότι αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Σίγουρος σε λέω...καρατσεκαρισμένο που έλεγε η αθάνατη Μαλβίνα!

    Όσο για την αυτοεξορία, δοκώ πως κάνεις την καλύτερη δουλειά. Κράτα λίγο χώρο γιατί μας βλέπω σύντομα να σε επισκεφτόμαστε...indefinitely που έλεγε και η αγαπητή Julia στο Notting Hill... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Νikos: Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα, αλλά σημαντικά πράγματα με κρατάν ακόμα εδώ...είναι πράγματι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιστεύω ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα με τ' όνομα τους.

    Ένα κεντροδεξιό κόμμα, μετά την αλλαγή ηγεσίας έχει μεταβληθεί σε εντελώς ακροδεξιό κόμμα.

    Ο "κύριος" Κρανιδιώτης είναι προσωπικός φίλος και ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Ανήκει στην ακροδεξιά οργάνωση "Δίκτυο 21" και όποιος θέλει να ενημερωθεί για τις απόψεις που πρεσβεύουν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να διαβάσει τις αναρτήσεις του blog antinews και να φρίξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δείτε και μια σταχυολόγηση σχολίων του "κυρίου" στο εν λόγω μπλογκ:

    "ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ", by ...PENELOPE DELTA 2010

    o Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    27/03/2010 at 02:26
    .. Τώρα ο Μήτσο Τάκης τέτοια καψούρα που ‘χει με το θέμα, μάλλον έχει φάει απόρριψη από βατραχάνθρωπο στα νιάτα του.

    o Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    27/03/2010 at 13:23
    Πω ρε νταλκάς! Σε σημάδεψε το παλιόπαιδο, ε; Του ‘χεις γράψει και ποίημα, “βάτραχε, άπονε, σκληρέ”;

    "Φοβούνται τον Σαμαρά γιατί δεν τον ελέγχουν"
    Από Factorx | Κυρ. 23 Μαι 2010, 01:49
    Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

    .... Πρόσφατα κάτι ψιθύρισε για τον Χρύσανθο κι εμένα, όπως κι ένα τρυφερό αγόρι του ιδίου συγκροτήματος, που με το δεξί γράφει και με τ’ αριστερό την καίει την βάτα.

    .... Αφού λοιπόν ο Αντώνης τους ξεβράκωσε .. Η δύναμη που παράγει ΠΟΝΑΕΙ ακόμη και το χαλαρό απευθυσμένο των τσιλιαδόρων της Κλεπτοκρατίας.
    Ρίξτε τις στρακαστρούκες σας, κορίτσια . .... .... Γκέγκε;

    o Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    23/05/2010 at 17:58
    Στους δίδυμους αδένες μου.

     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    15/07/2010 at 13:49
    .. Το ξέρεις το Δροσερό Ξάνθης, δίδυμε αδένα

    1. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    15/07/2010 at 22:42
    .. Λοιπόν, δίδυμε αδένα
    ..Λοιπόν, κορίτσια και παράξενα αγόρια,
    .. Μάλλον κάποιος παπάς στα οκτώ σου, που είπες, σε χάϊδεψε λίγο παραπάνω κι έχεις άχτι.

    o Thraphsorchis says:
    16/07/2010 at 00:35
    ..Ας κλείσω μα μία αντίστοιχη της δικιάς σας υπόθεση για την ύστερη εφηβεία σας.
    Κάποιος καταδρομέας θα σας γλυκοκοίταξε και ξεροχ*νετε στας παρελάσεις.

    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says: @“Ούτε που υποψιάζεστε αυτό που θα ‘ρθει…”
    05/10/2010 at 14:55
    ..Α, ρε, ευτυχώς που φθινοπώριασε.

    Φιλιά στο σβέρκο.

    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says: @"Κάτω στον Πειραιά, στο μουράγιο…"
    25/10/2010 at 20:49
    Καλά – καλά, κάνεις τώρα ότι δεν κατάλαβες, ε;

    Φιλιά στο σβέρκο ..

    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης είπε: @"«Bye bye, my darling...»"
    29/10/2010 στις 12:43 pm
    ... ... ...
    Πιάσε στασίδι, την μέρα που ο Αντώνης θα ορκιστεί Πρωθυπουργός θα σε κεράσουμε τσαπέλες καλαματιανές.

    Φιλιά στο σβέρκο
    Θες δεν θες, σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει

    "Συνθήματα, τραγουδάκια και ρουφιανιλίκι"
    Από Factorx | Κυρ. 28 Μαρ 2010, 08:00
    Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

    "..Ε, ναι, κορίτσια, είμαστε τσαμπουκάδες, επιθετικοί, περήφανοι .. Στους δίδυμους αδένες μας… Να κι αν τα φώναξαν, να κι αν δεν τα φώναξαν. Δεκάρα δεν δίνω για το τι γράφουν τα τρυφερά αγόρια και τα περίεργα κορίτσια .. Ναι, κορίτσια ..
    Αφιερωμένο εξαιρετικά, σε όλα τα προοδευτικά κορίτσια και τα περίεργα αγόρια, που εθίγησαν. Κι επειδή, οσμίζομαι ήδη τις αντιδράσεις στην ανάρτηση, πάω να πιω μερικές μπύρες με κάτι παλιοσειρές μου λοκατζήδες κι ύστερα όλοι μαζί θα κατουρήσουμε πάνω στην πολιτική σας ορθότητα.

    Φιλιά στο σβέρκο".

    o Psaras says:
    28/03/2010 at 14:07
    ..το άρθρο του “Κρανιδιώτη” υποστηρίζει ότι θα κατουρήσει σ’ αυτά που γράφεις και μετά θα σου φιλήσει το σβέρκο.

    Και επειδή δεν φαίνεται να κατάλαβε κανείς απ’ τους σχολιαστές το “Φιλιά στο σβέρκο” να σας ενημερώσω ότι στο στρατό το λέμε αλληγορικά, αντί να πούμε ότι “θα σε γ… από πίσω”.
    Τώρα το πιάσατε το επίπεδο του αρθρογράφου;

    o δυσάρεστος says:
    28/03/2010 at 17:31
    Δηλ. αυτός που “δίνει φιλάκια στο σβέρκο” είναι ...άντρακλας; Για να ξέρουμε δηλαδή.

    o Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    28/03/2010 at 20:13
    Πάντως το υστερόγραφο μου,(περί «σβέρκου»), φαίνεται πως χτύπησε την κρυφή “φλέβα” μερικών – μερικών.

    o Psaras says:
    28/03/2010 at 14:42
    ..Ολο για “αντριλίκι”, “φιλιά στο σβέρκο” και δε συμμαζεύεται γράφετε.

    Γιατί ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι στα ντους του στρατού, γουστάρατε τον κώλο του Μήτσου απ’ τη Δραπετσώνα;

    Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε απ’ τα φανταρίστικα. Περάσατε καλά στο στρατό. Με φιλάκια στο ζβέρκο και άλλα τέτοια αδερφίστικα.


    o Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης says:
    25/02/2010 at 23:49
    .. Άμα δεν διείσδυσα αρκετά στο θέμα, πες το μου, να σπρώξω κι άλλο.

    Υμέτερος


    Κάνει μπαμ πόση λανθάνουσα ομοφυλοφιλία κρύβεται σε αυτά τα σχόλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Κώστας: Προσωπικά δεν πέφτω και από τα σύννεφα με αυτά που μου παραθέτεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;