Κατά βάση είμαι άνθρωπος με ισχυρά κοινωνικά αισθήματα. Όταν λέμε κοινωνικά αισθήματα, κυρία μου εκεί πίσω, δεν είναι να το κάνεις με όλους τους γείτονες… είπαμε! Παρεμπιπτόντως, που είναι αυτή η γειτονιά που όλοι οι γείτονες είναι διαθέσιμοι και προφανώς εμφανίσιμοι; Πληροφοριακά ρωτάω βρε αδερφέ!
Στο ζητούμενο, τώρα! Η χώρα διανύει μια πρωτοφανή κρίση, τέτοιου μεγέθους που για χρόνια είχαμε να ζήσουμε και η οποία δεν φαίνεται να έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο της. Η ανεργία, για παράδειγμα, δεν εκτιμάται ότι έχει χτυπήσει ακόμα το ταβάνι που αναμένουμε. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα διαβάζω στις εφημερίδες πως το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης αποφάσισε να μειώσει την εναλλακτική θητεία στους 15 μήνες. Συνεχίζει δηλαδή να είναι περίπου στο διπλάσιο της κανονικής θητείας. Κι αυτό ισχύει σε μια εποχή που οι «πολιτισμένες» χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να καταργήσουν συνολικά τη στρατιωτική θητεία (προσφάτως και η Γερμανία).
Είναι περιττό να σημειώσω τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει η Ελλάδα, ακόμα και εν καιρώ κρίσης, στις ένοπλες δυνάμεις. Σε μια περίοδο που οι δημόσιοι υπάλληλοι βιώνουν μεγάλες μισθολογικές μειώσεις (δικαίως κατά τη γνώμη μου, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του κειμένου), ο τομέας του στρατού απασχολεί ένα σύνολο ανθρώπων που ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα. Θα μου πεις… γιατί κάνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι; Αν και μια τέτοια ερώτηση είναι ισοπεδωτική, θα αποφασίσω να την αποδεχτώ και θα συνεχίσω! Ας υποθέσουμε ότι και οι άλλοι κάθονται, όμως το λοιπό δημόσιο δεν με υποχρεώνει να ξοδέψω σχεδόν ένα χρόνο από τη ζωή μου αμισθεί για αυτό! Κι εδώ κάπου έρχεται η πρόταση που σκεφτόμουν και συζητούσα τις προάλλες με φίλους.
Πόσο ενδιαφέρον θα ήταν αν οι νέοι άντρες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε μια τυπική στρατιωτική θητεία και μια εναλλακτική θητεία υπηρεσίας σε ένα δημόσιο οργανισμό… ίσης χρονικής διάρκειας βεβαίως; Προφανώς και όλοι θα διάλεγαν τη δεύτερη επιλογή, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά άσχημο. Πόσο κακό θα είναι νέοι άνθρωποι να δουλεύουν (έστω και αμισθεί… γιατί στο στρατό ως άχρηστοι παίρνουν κάτι;) σε ένα τομέα, δράση που ενδεχομένως θα συνδυάζεται με τα προσόντα τους και θα αποκτούν έτσι μια προϋπηρεσία που είναι όλο και πιο αναγκαία στις μέρες μας; Για παράδειγμα, δεν θα ήταν ενδιαφέρον ένας απόφοιτος ιστορικού-αρχαιολογικού να δουλεύει ένα χρόνο σε μία ανασκαφή;
Με αυτό τον τρόπο:
1. Θα δημιουργούσαμε σοβαρό κίνητρο σε κάποιον να επιλέξει τη στρατιωτική θητεία ακριβώς μετά τις σπουδές και να μη τη θεωρεί ως ένα σπάσιμο της επαγγελματικής του καριέρας.
2. Θα εξοικονομούσαμε πόρους από την πρόσληψη συμβασιούχων στο δημόσιο.
3. Θα εφοδιάζαμε τους νέους άντρες με μια προϋπηρεσία ενός περίπου χρόνου πριν βγουν στην αγορά εργασίας.
4. Θα μειώναμε τα λειτουργικά κόστη συντήρησης στρατοπέδων, που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα σε όρους αποδοτικότητας.
Λειτουργικές λεπτομέρειες πάνω στην εφαρμογή ενός τέτοιου έργου δεν είναι και τόσες πολλές. Χρειάζεται σαφώς μια πρόνοια για τη στέγαση των ατόμων που θα διατελούν τη θητεία τους στην επαρχία. Ίσως επίσης χρειάζεται ένα μικρό επίδομα για διατροφή, χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση ήδη υπαρχουσών λειτουργικών δαπανών.
Το να βγεις από μια κρίση δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά Μνημονίων. Το μόνο που χρειάζεται είναι αναθεώρηση των κακών ενός συστήματος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να έρθεις σε ρήξη με συμφέροντα και κακώς κείμενα. Αν κάτι δεν υπάρχει σήμερα, αυτό είναι η πολιτική βούληση. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι αρκετά δυσοίωνο…
Σε φαντάζομαι να υπηρετείς στο σώμα των α.....ων νοσοκόμων. χαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το ξεκινήσω ανάποδα: για να βγεις από την κρίση χρειάζεται καταρχήν κοινός νους. Ο οποίος εδώ δεν υπάρχει. Επιπλέον, από την κρίση δεν θα σε βγάλουν αυτοί που την δημιούργησαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε παρακάτω: αν υπήρχε κοινός νους, η υποχρεωτική θητεία θα είχε καταργηθεί προ πολλού. Όλοι γνωρίζουμε (ή όσοι έχουμε ήδη «υπηρετήσει») ότι κανένας φαντάρος δεν χειρίζεται τα ακριβά αεροπλάνα και υποβρύχια που αγοράζουμε. Οι φαντάροι περιορίζονται σε βολές με όπλα που στην Αμερική η Σάρα Πέηλιν δεν κρεμάει ούτε στο WC των ξένων (να δεις πώς το έλεγαν εκείνο το όπλο; G3A4).
H πρότασή σου έχει ήδη υλοποιηθεί: οι φαντάροι υπηρετούν δωρεάν τη γραφειοκρατία του Δεύτερου Δημοσίου: Γιατί αυτό είναι ο Στρατός.
Για την εναλλακτική θητεία, αν υπήρχε στην εποχή των παγετώνων που πήγα εγώ να «υπηρετήσω», θα την επέλεγα. Ακόμα και αν με έβαζαν να πηγαίνω γριές στα ΕΛΤΑ.
Πραγματικά θα ήταν μία λύση, κάτι σαν πρακτική όπως κάνουμε στη σχολή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα δεν τους κόβει ντιπ βρε παιδί μου;;;
Ενδιαφέρουσα ιδέα. Όχι μόνο για άντρες αλλά και για γυναίκες. Καλά τη κανονική θητεία δεν θα τις υποχρώσουμε να την κάνουν, μία τέτοια θητεία όμως θα ήταν τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους μεγάλη γραμματοσειρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κείμενο θα απαντήσω αύριο, διότι τώρα είναι 1 και πρέπει να κοιμηθώ.
poso sumfwnw ma poso. alla mesa sto paralogistan ante na vreis kapoion na to pei afto (eidika otan uparxoun genies pou akomh pistevoun oti to na pas strato einai timh sou!).
ΑπάντησηΔιαγραφήxairetw! kai sorry gia ta amfilegomenhs aisthitikhs greeklish alla eimai sto grafeio :)
@Bear: Θα με χάλαγε αν είχα σπουδάσει νοσηλευτική;
ΑπάντησηΔιαγραφήApos μου, εννοείται ότι συμφωνώ μαζί σου. Προσπαθώ να είμαι τουλάχιστον καλόπιστος (μαλάκας το λένε στο χωριό μου...και stupid νομίζω στα Τρίκαλα Κορινθίας!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως θα ήθελα πολύ να σε δω να βοηθάς γριές να πάνε στα ΕΛΤΑ. Πλήρωνα και το κατιτίς μου που λέει ο λόγος...χαχαχα!!!
Ηφαιστιωνά μου...καταλήγω ότι τους κόβει μάλλον. Απλά με τον αντίθετο τρόπο από ό,τι συμφέρει την πλειοψηφία!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Gay in Evia: Σαφώς και οι γυναίκες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κάτι τέτοιο! Ενδεχομένως στις γυναίκες θα έπρεπε να γίνουν κάποιες πρόσθετες αλλαγές και διευκρινήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε, για σένα το έκανα. Στην ηλικία σου δεν είναι να σου βγαίνουν και τα μάτια...στο διάβασμα καλέ!!! Χαχαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(το explorer σε αυτόν τον υπολογιστή είναι λίγο κουλό!!)
Μα Μικρέ μου Ναυτίλε, δεν είναι και καμιά βαριά σοφία. Ούτε βέβαια λέω ότι είναι και εφαρμόσιμο σίγουρα κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα ήταν καλό να το ψάξουν λίγο; Μια ανάλυση cost-benefit θα μας αποδείκνυε αν είναι συμφέρον και βιώσιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά τι λόγο ύπαρξης θα έχουν βρε οι καραβανάδες; Μεταξύ τους θα παίζουν τις κουμπάρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖερό μου, τέτοια ώρα τέτοια λόγια! Εγώ το αγγούρι θα το φάω... Γκρρρρρρρ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πα να κάνεις εσύ προτάσεις!! Πάντως δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί θα πρέπει σώνει και ντε να υπάρχει θητεία, ακόμα και εναλλακτική...
KitsoMitso μου...frankly my dear...I don't give a damn!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εδώ φωνάζεις για να σου πω το "άλλοι το τρώνε και ζορίζονται, κι άλλοι το τρώνε και δροσίζονται"...αλλά δεν θα το πω!! χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έδωσα μια πρόταση δεδομένης της υποχρεωτικής φύσης και μόνο!
Είσαι ανεκδιήγητος!!! Καμία συμπαράσταση..... :( Όταν θα φύγω θα με εκτιμήσεις βρε!
ΑπάντησηΔιαγραφή