“All converging towards a given spot…And then, when the time comes – over the top! Zero Hour. Yes, all of them converging towards zero…’
Towards Zero, Agatha Christie
Ποτέ θαρρώ πως δεν είπα για με λένε έτσι. Μπορεί να το υπονόησα. Μπορεί κάποιοι να το κατάλαβαν. Μπορεί και να μην ενδιέφερε στη τελική κανέναν!
Αν η ζωή είναι ένα μέτρο, με χίλια ίσως σταθμά, τότε κάπου είναι του καθενός μας το ‘σημείο μηδέν’. Δεν αρχίζουμε να προσθέτουμε σε θετική βάση. Εδώ και πολύ καιρό πιστεύω ότι αθροίζουμε για καιρό πάνω σε αρνητική κλίμακα. Πολλά αρνητικά στο ιστορικό μας που πασχίζουμε να τα φτάσουμε εκεί που το μείον δεν θα μας καταδυναστεύει σαν δήμιος πια πάνω από το κεφάλι μας. Πολλοί το καταφέρνουν, άλλοι πάλι όμως μένουν καταραμένοι σε έναν αρνητικό άξονα… με ένα μείον μπροστά που δεν αφήνει περιθώριο για τίποτα.
Τι πρόσημο έχουν οι στιγμές; Εύκολη απάντηση! Αναμφίβολα θετικό. Ακόμα και η πιο άσχημη στιγμή είναι φορτισμένη με θετικότητα. Όχι με την έννοια του “ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς” σαφώς. Αυτές τις μοιρολατρικές αηδίες ποτέ δεν τις ακολούθησα. Ίσως σε άλλες φάσεις του ‘αρνητικού’ βίου μου να είχα ανάγκη να τις πιστέψω… όχι όμως πλέον. Οι στιγμές, λοιπόν, έχουν ενέργεια. Είναι φορτισμένες μπαταρίες που σκαλί-σκαλί τροφοδοτούν ένα υπερφυσικό οιονεί μαθηματικό, σχεδόν βιωματικό, όριο.
Πολύς ντόρος έχει γίνει για το ‘πριν’ και το ‘μετά’. Τόσα δέντρα του Αμαζονίου κόπηκαν για να εξηγήσουν αυτές τις περιόδους. Τόσοι συγγραφείς, επιστήμονες, λόγιοι ύμνησαν άλλοτε τη διάρκεια ή τη μεμονωμένη στιγμή. Την κάθε ριμάδα στιγμή… εκτός βέβαια από εκείνη τη μέγιστη… τη μηδενική. Ποιος άλλωστε τολμά να ασχοληθεί με το Μηδενικό; Πόσο ήρωας πρέπει να είναι κάποιος για να μελετήσει το ‘σημείο καμπής’ της ίδιας του της ύπαρξης;
Στη μαθηματική κλίμακα το μηδέν είναι ένα… εξού και το διαδέχεται ως η αμέσως ακέραιη στιγμή. Και εκείνο το μεσοδιάστημα – από το μηδέν στο ένα – είναι ίσως εξίσου σημαντικό όσο και το σημείο μηδέν. Αν στα μαθηματικά κάθε αριθμός έχει σχεδόν μονοπώλιο, μιας και μη λησμονούμε την αρνητική φύση του κάθε αριθμού (ακόμα και του απείρου), στη ζωή τα ‘μηδέν’ μας μπορεί να είναι πολλά. Η συνέπεια εξάλλου ορίζεται ως η ελαχιστοποίηση των προσωπικών μας μηδενικών. Ποια είναι, όμως, η κατεξοχήν φύση του μηδέν είναι μυστήριο άλυτο, ανεξερεύνητο και σαν ιερή αγελάδα στέκει στο απυρόβλητο.
Αν κάποιος έχει καταφέρει να αναγνωρίσει εκείνο το σημείο της υπέρβασης, εκεί που όλα συγκλίνουν, την ώρα μηδέν… τότε είναι ευτυχισμένος άνθρωπος. Αν ακόμα κατάφερε να διατηρήσει τα λογικά του και να μη χαθεί μέσα στη δαιδαλώδη φύση του μηδέν, τότε είναι σίγουρα αξιέπαινος.
Όσο αλαζονικό και να ακούγεται, πριν κάποια χρόνια έφτασα στο σημείο μηδέν μου. Το πρώτο από μια σειρά που αναμφισβήτητα θα ακολουθήσουν, μιας και δεν διεκδικώ σε καμιά περίπτωση και την αρτιότητα της συνέπειας. Δεν ήταν εύκολο ούτε να το αναγνωρίσω, ούτε και βέβαια να το διαχειριστώ. Δεν ξέρω αν και τότε καλά-καλά μπορούσα να το καταλάβω. Βλέπεις το ότι μια στιγμή φέρει την αξίωση εκείνου του ‘σημείου μηδέν’ δεν σημαίνει ότι θα την πάρει κιόλας. Σε αντίθεση με τα μαθηματικά και πάλι, οι θέσεις των αριθμών κερδίζονται… δεν προϋπάρχουν.
Αφιερωμένο στον Ιθάκη-man
(…που το ανακάλυψε και μου το θύμισε)
Κι εμένα με λένε Spy και είμαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχα.. ναι, ωραια, το δικό μου που είναι άραγε; Μάλλον το περιμένω ακόμη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά για το πρώτο σκέλος. Στο δεύτερο στοιχηματίζετε και το βρακί σας, που λέει ο λόγος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι Ηφαιστιωνά μου να είναι ομαλή η μετάβαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίζω και τα ρέστα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή(τον προηγούμενο μήνα δε θα μπορούσα να πω το ίδιο)
Είναι καλό να αναγνωρίζουμε το πότε έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Σε βοηθά να ανεβείς και όταν πας να ξαναπέσεις, το αναγνωρίζεις επίσης. Και προφυλάσσεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Spy, τα βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφή(είναι από τις λίγες φορές που χαίρομαι τρελά αν χάσω!)
;-)
Μα το σημείο μηδέν μας, δεν είναι πάντα πάτος αγαπητέ μου Δάσκαλε! Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Το σημείο μηδέν μπορεί να είναι μεγαλειώδες σημείο. Η θεωρία του Μηδενικού δεν ακολουθεί σε καμιά περίπτωση ημιτονοειδή κατανομή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί η σύγκλιση κάποιων θετικών σημείων να γίνεται στο μηδέν; Επειδή ίσως η χαρά του να πας μετά στο 1 είναι πολύ μεγαλύτερη από το να μετράς αιώνια στο άπειρο; Αυτά με τα ημιτόνια πάντως δεν τα καταλαβαίνω εγώ... :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν εσείς και οι επιστήμες σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήAlitheia dikia mou aporeia tora,to zero point,to peires apo kapou h to ebgales apo mono s?
ΑπάντησηΔιαγραφήDeerman.
Κύριε Δημοσθένη, είπατε τη μαγική λέξη..."κάποιων"! Δεν είναι λοιπόν το μηδέν το τέλος του κόσμου. Άσε που αρχίζεις μετά να μετράς με θετικό πρόσημο...οπότε τι λέμε...μια χαρά είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα Δάσκαλε...τόσα χρόνια στα Πανεπιστήμια να πάνε στράφι Άσε μας να κάνουμε το κομμάτι μας οι κακόμοιροι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ μου Deerman, τι λέω στο Post; Η ιδέα στην οποία βασίστηκα είναι από μυθιστόρημα της Agatha Christie. Το "Zero Point" βέβαια είναι δικό μου κατασκεύασμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κάνω και τη χαζή μου ερώτηση; Τι είναι ημιτονοειδή κατανομή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα το ειδααααααααααααα!
Το μηδέν είναι πολλά πράγματα, και στη ζωή μας είναι παντού. Ας μην ξεχνάμε και τους υπολογιστές που βασίζονται στην δυαδικότητα (0 και 1) αλλά ακόμα και αν δεν είμαστε και εμείς υπολογιστές συμπεριφερόμαστε σαν και αυτούς μερικές φορές (μάυρα και άσπρα)
Όλοι βρεθήκαμε ή όλοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το zero point σε μια φάση της ζωής μας. Σημασία έχει ότι θα το ξεπεράσουμε και όχι να το προσπεράσουμε! Όλα είναι μέρος της ζωής ακόμα και το μηδέν!
Κι αν, λέω αν, υπάρχουν παραπάνω από ένα zero points στη ζωή μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΙθάκη-man μου, αναφέρομαι στη κατανομή του ημίτονου (βλ.τριγωνομετρία), η οποία έχει μια τυπική κατανομή με φάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤονίζω ξανά...το σημείο μηδέν δεν είναι ντε και καλά μια άσχημη στιγμή! Μάλλον νομίζουμε ότι είναι κάτι κακό, γιατί μόνο τα πολύ άσχημα είναι ικανά να μας ταρακουνήσουν!
Μα Liar μου, το ξεκαθαρίζω αυτό. Τα σημεία μηδέν εννοείται ότι μπορεί να είναι πολλαπλά. Και μεταξύ μας είναι πολυάριθμα. Εδώ απλά μπορούμε να στηρίξουμε λίγο την ωριμότητα σε σχέση με το πλήθος των μηδενικών σημείων!
ΑπάντησηΔιαγραφή