28 Φεβρουαρίου 2012

Semantics^6


Συνειδητοποιώ ότι έχω διολισθήσει σε ένα ακόμα μεροληπτικό αμάρτημα, εκείνο της ξένο-λαγνείας, ειδικά στον τομέα της σημασιολογίας. Ξέρω εκ των προτέρων τι θα πεις αυστηρέ μου αναγνώστη, ότι δηλαδή είμαι ένα αδαές βλαχάκι της ελληνικής υπαίθρου που θέλει να βγάλει μετά βδελυγμίας από πάνω του το μπουζούκι και να το αντικαταστήσει με την ηλεκτρική κιθάρα του Clapton. Γι’ αυτό κι έρχομαι σε αυτό το σημείο να ασχοληθώ και με την ξένη μουσική. Σήμερα η στήλη των semantics δεν θα ασχοληθεί με στίχους του τύπου ‘αν υπήρχες θα σε χώριζα’, αλλά με κάτι πολύ πιο ευτελές… με το σύγχρονο ύμνο του μαζοχισμού. Στο τραπέζι της ανάλυσης θα βρεθεί σήμερα ο μισητός, ο σιχαμένος (anisixos βγες από το προφίλ μου!), ο όξω από δω τελοσπάντων Βρούνος ο Αρειανός, ή κατά κόσμο Bruno Mars.

Ο Βρούνος ερμηνεύει το τραγούδι του καλού παιδιού, το οποίο μια αλόγα το κάνει ό,τι θέλει. Στην Ελλάδα θα το λέγαμε σύνδρομο Ξανθόπουλου, ή εσχάτως και σύνδρομο Κούβελου. Το άσμα αρχίζει με την περιγραφή της εν λόγω καριόλας (sic) που ομολογουμένως ζει μια κολασμένη και άσωτη ζωή, ‘παίρνεις, παίρνεις, παίρνεις (η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης και το πιάνεις και το υπονοούμενο) τα πάντα, αλλά δεν δίνεις ποτέ’. Να φανταστείτε η τσούλα όταν τον πρωτοφίλησε ‘είχε τα μάτια ανοικτά’ (καλά αυτός πως στο διάολο τώρα το κατάλαβε αφού είχε τα δικά του κλειστά;). Το φτωχό πλην τίμιο παιδί (το οποίο στο clip έχει ζαλωθεί και ένα πιάνο για χάρη της και το κάνει σε όλο το Brooklyn βόλτα) της τα ‘έδωσε όλα και αυτή τα πέταξε στα σκουπίδια’. Τι να πεις; Γυναίκες…!

Στο ρεφραίν ξετυλίγεται ο ύμνος του μαζοχισμού, ‘θα έπιανα μια χειροβομβίδα για σένα’, ‘θα έριχνα το χέρι μου σε μια λεπίδα’, ‘θα πηδούσα μπροστά από ένα τρένο’, ‘θα έτρωγα μια σφαίρα στον εγκέφαλο’ (μόνο κινίνο δεν πήρε και δεν άκουσε ολόκληρη ομιλία του Σαμαρά). Δηλαδή κι εμείς αγαπήσαμε μάνα μου, αλλά δεν κάναμε έτσι. Νομίζεις ότι μένει εκεί; Όχι αγαπητέ μου αναγνώστη, ‘μαύρο-μπλέ κάνε με από το ξύλο μέχρι να μουδιάσω’ (χτύπα με κουτούλα με στον τοίχο), ‘πες στο διάβολο γεια, όταν γυρίσεις από εκεί που είσαι’ (what the hell σα να λέμε!), ‘θα χαμογελάσεις και μετά θα ξεσκίσεις τα φρένα του αυτοκινήτου μου’… Χριστέ μου αυτή δεν είναι γυναίκα αγόρι μου… Μπακογιάννη και Παπακώστα γωνία είναι! Να μη σας τα πολυλογώ, τραβάει και έναν πυρπολισμό στο τέλος για grande finale!

Κι έρχομαι κι ερωτώ εγώ… να πω ξανά κακιά κουβέντα για τραγούδι της Πέγκυς;  

18 σχόλια:

  1. μετα τα προσφατα σου ποστ ανηκω και επισημα στο φανατικο σου κοινο και θελω να γινω προεδρος του μαλιστα
    τα σεβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μισό, μισό: δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεις το Αν υπήρχες θα σε χώριζα από στιχουργικής πλευράς, με το παραπάνω άσμα! διότι για το πρώτο ο στιχουργός χρειάζεται ψυχίατρο ενώ το δεύτερο μπορεί να 'ναι ό,τι να 'ναι αλλά τουλάχιστον στιχουργικά βγάζει νόημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν μια πολύ αυστηρή μου αναγνώστρια εχω να πω, ποτέ μην ξαναπείς κακό για τραγουδια την Πέγκυς άντε και του Οικονομόπουλου,για όλους τους άλλους κομμάτια να γίνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί να πω, εγώ δεν τον ξέρω τον συσκεκριμένο κύριο,αλλά αν το καλοσκεφτείς, πολλλλλλλλλλάαααααα τραγούδια που ακούμε και λέμε
    "μα τί ωραίο τραγούδι" αν κάτσεις και μεταφράσεις είναι λίγο ...εχμ... κάπως.. (εκτός και αν ακούς την άλλη την πχοιότητα, την παλιά και την καλή, πχ Φρανκ Σινάτρα,αντε μέχρι Queen, κτλ, και πάλι πού και που ένα "τί τραγουδούσε ο άνθρωπας" το σκέφτεσαι). ---(μη πω και για το ελληνικό Νέο Κύμα, αχαχούχου και εκεί).

    Και επειδή με προκάλεσε αυτό που έγραψες στην πρώτη σου παράγραφο, θα κρατήσω χαρακτήρα και επειδή δεν είμαι φαν της Πέγκυς ΔΕΝ θα σου γράψω: "Σιχαμερό σκουλίκι, πως τολμάς να συγκρίνεις την Πέγκυ Ζήνα με αυτόν τον άθλιο Bruno Mars;Τί θέλεις πια; Γιατί δεν την αφήνεις ήσυχη;". :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eπειδή ζούμε στην περίοδο του «είμαστε όλοι Έλληνες» και Give Greece a Chance, θα πρότεινα να μείνεις στην Πέγκυ Ζήνα και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Εσχάτως διατυπώνουν (και αυτές) άποψη για την κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ Άσωτε περάστε...δεν έχουμε εμείς τσουρομαδήματα και εσωκομματικές σαν κάτι άλλους!!

    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. G4George, πάντα το ήξερα ότι κρυφά γουστάρεις τα εγγλέζικα, για να μιλήσω και με όρους της ηλικίας σου... ;-)

    Πάντως, ειδικά για το "αν υπήρχες θα σε χώριζα" καλό θα ήταν να κρατάμε μια πισινή, γιατί είναι κλεμμένο και από Έντουαρντ Άλμπι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φούλη μου είσαι Πεγκυκιά; Ουάου!! Θα πεθάνω!! χαχαχαχα!!! Μαρή, ο Freddy θα σε κυνηγά από τον τάφο... ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Silveriana, αυτό είναι γεγονός. Ακούμε ξένες μπαρούφες που κάνουν στίχους της Μπεζεντάκου να είναι επίπεδο "Ελύτη"...

    Χαχααχαχαχαχαχαχα....αφήστε ήσυχο τον Bruno Mars!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Apos μου, ένα πράγμα που δεν μας συγχωρώ είναι ότι με την κρίση δώσαμε ευκαιρία σε πολλές και πολλούς να εκφράζουν γνώμη...σαν κωλοτρυπίδα...από κάθε άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι δεν θα με έλεγα Πεγκυκιά, δεν σου κρύβω οτι αν ένα τραγούδι οποιουδήποτε με αγγίξει θα το ακούσω,τώρα κρύβε λόγια μην το διαδόσεις και το ακούσει ο Freddy!!!
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντάξει... Τι να πούμε και για το Lazy Song, έτσι ? -> Κεφάλι που έχει πέσει πίσω, μάτια κλειστά και στόμα ανοιχτό με το σάλιο να ρέει άφθονο.

    Σε σύγκριση με τον Βruno θα προτιμήσω Πέγκυ, και συγκεκριμένα " Πες μου , εγώ τι φταίω ? ".

    (Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού δεν αποτελεί αποτέλεσμα προσωπικών καταστάσεων και έχει συμβεί εντελώς τυχαία. Το τονίζω! χα χα χα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φούλη μου συμφωνώ! Το λέω κι εγώ χαμηλόφωνα...μην ακούσει κάνας Freddy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Every Day I Love U Less μου, αυτό δεν είναι αναγνωστικό, απεριορίστων διαδρομών στο Posidonio είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις πρόβλημα με τον Edward Albee??Μια χαρά διαλόγους έχει γράψει!!!(βλέπεις, είμαι κύριος και δεν το κάνω θέμα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένε Gi..orgio βλ. απάντηση στον G4George!! Αλλά έρχομαι και σε ερωτώ, γιατί είμαι και προβοκάτορας...τι θα είχε να πει ο Άλμπι που τον ερμηνεύει η Πέγκυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν γνωρίζω...στείλε του ένα email να μάθεις...αν και νομίζω ότι θα πέθαινε (και όχι από χαρά!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Giorgio, άσε τον άνθρωπο που την έχει γλιτώσει τόσο καιρό...μην του τύχει να πάει από Πέγκυ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;