16 Οκτωβρίου 2010

Everyday Big Bang Theories!

Ο κόσμος ήταν ένας χαμός, αυτό σας το υπογράφω ακόμα κι εγώ. Παρότι πολλοί θα πετάγονταν να επισημάνουν εδώ το μέγεθος της ηλικίας μου, θα ήθελα να τονίσω ότι ίσα που πρόλαβα τις πυραμίδες όταν τις έκτιζαν. Κάτω από αυτές τις παράξενες τριγωνικές, λοιπόν, κατασκευές σκεπτόμουν πόσο σημαντική και μάταιη είναι αυτή η ζωή. Ναι … το ξέρω ότι οι Εβραίοι έκαναν τη χαμαλοδουλειά με το μαστίγιο από πάνω, αλλά εγώ έπρεπε να φιλοσοφήσω!

Αν ο κόσμος άρχισε πριν “δεν ξέρω κι εγώ” πόσα χρόνια με ένα μεγάλο bang, τότε δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι πόσα μικρότερα bangs μας κάνουν να αρχίζουμε κάτι από το μηδέν. Η έκρηξη ενός έρωτα με τη πρώτη ματιά. Η ανείπωτη χαρά ενός πρωτόγνωρου γεγονότος που μας κάνει να χαμογελάμε χωρίς λόγο και αιτία. Ένα θλιβερό γεγονός που μας καταρρακώνει. Τόσα τοσοδούλικα πράγματα που σαν γνήσιοι Μηδενικοί που είμαστε όλοι μας, μας κάνουν τόσο ασυναίσθητα μικρούς.

Κι αν με τους νόμους της φυσικής ο κόσμος βρήκε το χρυσό κανόνα του, τότε ποιος είναι για τον καθένα μας ο φυσικός κανόνας προς τη προσωπική του καθενός μας ισορροπία; Άραγε έχουμε ανάγκη τα μικρά προσωπικά μας big bangs για να βάλουμε τα πάντα σε μια τάξη … ή μερικά συστήματα απλά δεν μπορούν τις αλυσιδωτές εκρήξεις;

28 σχόλια:

  1. Δεν λέμε συνήθως, ότι "χρειάζεται ένα γερό ταρακούνημα για συνέλθει" ? Κάπως ετσι πρέπει να είναι τα μικρά προσωπικά big bang..
    Τις αλυσιδωτές εκρήξεις.. ίσως δεν είμαστε φτιαγμένοι να τα αντέχουμε, αλλά μεμονωμένα μάλλον το έχουμε συνηθίσει..
    Μα τι λέω πρωινιάτικα..
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα μόνα big bangs που είναι καλά είναι τα δημιουργικά. δεν είναι και πολύ καλές οι εκρήξεις στα συστήματα που είναι σε σχετική ισορροπία. (και μπορώ να το επιβεβαιώσω από την εμπειρία μου με τους δεινόσαυρους - καλά, μη νομίζεις ότι είμαι και πολύ μεγάλος, στα τελειώματα τους πρόλαβα)
    καλημέρα!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωχ ανθρωπε μου μην σκέφτεσαι τόσο πολύ δεν κάνει καλό

    εγώ θα έλεγα
    Βγές έξω,κάνε μια μάταιη βόλτα,πάρε το μάταιο αυτοκίνητο κάνε βόλτα β.π. συνάντησε φίλους να πάτε μια εκδρομή.τώρα που το σκέφτομαι σάββατο πρωί μην πάρεις το αυτοκίνητο μαλακία είπα.αλλά whatever.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α δε ξέρω τι μου λες, αλλά η σειρά τα σπάει.

    όσο για τα bangs που αναφέρεις, μάλλον είναι ξαφνικές συνειδητοποιήσεις του πόσο σημαντική και συνάμα μάταιη είναι τούτη δω η ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πριν 14 δις περιπου χρονια αρχισε ο κοσμος.πριν 5 δις η γη. Πριν 1 δις τα πρωτα βακτηρια και πριν 600 εκατ χρονια οι πιο πολυπλοκοι οργανισμοι. Σε 5 δις ο πλανητης θα νεκρωσει αφου θα νεκρωσει και ο ηλιος. Σημερα 99.9% των ειδων που εζησαν στο πλανητη εχουν εξαφανιστει.Οπως θα εξαφανιστουμε κι εμεις.Ολα ειναι μπουρδες.Και οι πιο ομορφες και οι πιο ασχημες σκεψεις.Η ζωη δεν ειναι δικη μου , δικη σου, δεν τελειωνει κ αρχιζει στις γεννες κ στους θανατους.Η ζωη ειναι ενα φαινομενο που ξεκινησε δις χρονια πριν και θα συνεχισει αναλογα με τις συνθηκες.Το τι την απαρτιζει ειναι ασημαντο. Η προσωπικη ισορροπια ειναι κατι ασημαντο.Αυτο μας διδασκει η φυσικη ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ηφαιστίωνας: Αμπελοφιλοσοφούμε αγαπητέ μου...και έτσι περνάει η ζωή! Παράλληλα ζούμε βέβαια και όλα είναι εξαιρετικά ωραία!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Scatterbrain: I knew it!! Yess!! Με τρως λίγο, αλλά ουσιαστικά είμαστε και οι δύο αρχαιολογίες...χαχαχαχ!!! Όσο για τα big bangs...εξ ιδίων πιστεύω ότι και κάποια άσχημα big bangs μπορεί να γίνουν παραδόξως δημιουργικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Stewie Griffin: Καλωσήρθατε αρχικά. Σας έχω ξαναδεί από τα μέρη μου; Χαχα! Καλέ δεν σκέπτομαι...δηλαδή σκέπτομαι...δηλαδή σκέπτομαι όσο πρέπει...δηλαδή λίγο παραπάνω είναι η αλήθεια...δηλαδή...ααααααα....εννοώ ότι πάει μαζί με το τραγουδάκι!!! Χαχαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Profylaktiko: Το serial τα σπάει και έχω φάει τρελό κόλλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έβλεπα τόσο καιρό!!

    Όσο για αυτό το μάταιη...πόσο ποιητικά τα λες μικρέ μου Ξανθόπουλε; Χαχαχαχαχ!!

    :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Nick: Εσένα να μου θυμίσεις να μη σου ζητήσω συμβουλή όταν είμαι ένα βήμα πριν την αυτοκτονία. Δηλαδή έχει έρθει το τέλος ένα πράγμα και απλά δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ακόμα...χαχαχαχα!!!

    Και παρεμπιπτόντως, η ζωή ΜΟΥ...είναι δική ΜΟΥ. Δεδομένου ειδικά του πεπερασμένου μεγέθους της!! Όσο για τη προσωπική μου ισορροπία...θα έλεγα ότι είναι κατά προσέγγιση ανεκτίμητη!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν η ζωη του καθενος ηταν οντως δικη του, τοτε ο καθε ενας θα μπορουσε να ασκει εξουσια και να ελεγχει τη ζωη του οπως αυτος θα οριζε.Εξαλου ποτε ειναι κατι δικο μας; Μονο οταν μπορουμε να το οριζουμε και να το ελεγχουμε.Αυτο που ειναι δικο σου ειναι ενα κομματακι απ τη συνηδειση σου για καποιο (λιγο) διαστημα του χρονου που σαι ζωντανος.Αν το καλοσκεφτεις , ολοτελα δικο σου ή δικο μου δεν ειναι τιποτα.Ισως μερικες σκεψεις μονο και αυτο σπανια. Η υλη που μας φτιαχνει δανεικη , και οι ιδεες με τις οποιες μεγαλωνουμε δανεικες . Ολα γυρω κ μεσα μας , τα δανειζομαστε απο αλλου.Και απο τη βιολογικη πλευρα να το κοιταξεις , αυτο που ονομαζεις ζωη σου ειναι συστημα απο προκαθορισμενες λειτουργιες και συμπεριφορες. Και πολυ ευκολα μπορεις να το επιβεβαιωσεις.Αν οντως εχεις ελεγχο της ζωης σου και συνεπως ειναι δικη σου τοτε δεν υπαρχει οριο στις αλλαγες που μπορεις να της κανεις διχως συνεπεια στην ακαιρεοτητα της.Το θεμα της αυτοκτονιας ειναι πολυ λεπτο και το χω δει απο κοντα.Καθολου ευχαριστο μα δυστυχως διχνει πως οντως δεν υπαρχει ουσιαστικη κτιση στη ζωη και οχι το αναποδο. Οσο για την ισσοροπια υπαρχει μια παρεξηγηση που ομως με τα χρονια γινονται βηματα και σιγα σιγα θα λυθει.Η ψυχικη ισσοροπια δεν ειναι κατι διαφορετικο απο τη σωματικη υγεια.Οταν ο νους νωσει , νωσει και το σωμα , οχι επειδη ο νους επιρεαζει το σωμα , μα και επειδη ο νους ειναι κομματι του σωματος.Η ψυχικη , προσωπικη ισσοροπια ειναι χημικη δυναμικη ισσοροπια στον εγκεφαλο και οταν απο ενα σημειο και μετα σε περνει απο κατω ειναι επειδη οι μηχανισμοι προσαρμογης φθινουν. Μερικοι διορθωνονται , μερικοι οχι. Εξαλου αυτο σημανει να γερνας.Αυστηρα ειναι η αδυναμια προσαρμογης στο στρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Nick: Sheldon is that you? :-)

    Και έλεγα ότι εγώ υπεραναλύω τα πράγματα...Gosh δηλαδή!Καλέ take it with the flow που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι! Ακόμα και με τη ψευδαίσθηση του δικού σου, ζήσε εκεί πέρα τα ριμαδοχρόνια που σου αντιστοιχούν! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. απο κοντα ξεγελαω και δε μου φαινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. προτιμω τις μπανγκ μπανγκ καταστασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν λέγεσαι Άσωτος τυχαία δηλαδή...χαχαχαχα!!! :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τώρα εγώ θα έπρεπε να πάρω θέση λόγω ειδικότητας...αλλά βαριέμαι να γράψω...
    η σειρά είναι epic...το χουμε πει πολλές φορές....
    εγώ θα σταθώ αλλού...omg διαβάζω Ράνια (s1ngles) ή Carrie (ε όχι και ποια Carrie...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Gi...orgio: Η σειρά είναι epic εννοείται! Και εδώ πρέπει να δώσω credits σε σένα που με έβαλες στο τριπάκι να τη δω τελικά!

    Δεν ξέρω τι διαβάζεις! Μήπως με μπερδεύεται με τη Κορίνα από τις Κούκλες; Άλλο έπος...χαχαχαχαχα...αταλαντοσύνης κυρίως όμως!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Nick πολυ ωραία η επιστημονική τεκμηρίωση σου,εκτός του ότι προσπερνάς το γεγονός οτι οι επιστήμες ακόμα και η φυσική έχουν συγκροτηθεί με στόχο τον ανθρωποκεντρισμό και οχι να προβάλλουν την μηδαμινότητα του ανθρώπου.Και η φυσική επίσης δεν εξηγεί πολλά πράγματα γιατί η άνθιση της μετρά μόνο κάτι αιώνες.Όλα τα άλλα είναι θεωρίες για αυτό καλό θα ήταν να μην προβάλλονται σαν facts.Για να είμαστε και πολιτικαλι κορεκτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Stewie Griffin: Κατ'αρχήν μη μου χτυπάτε το Έλληνα Sheldon που με διαβάζει! Χαχαχα!

    Επί του πιο επιστημονισμού...δεν θα δεχτώ τόσο ανερυθρίαστα το γεγονός ότι όλες οι επιστήμες ή τουλάχιστον όλοι επιστήμονες έχουν πατήσει πάνω στην ανθρωποκεντρικότητα! Έχουμε και τρανές εξαιρέσεις. Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό...είναι μια άλλη ιστορία!

    Απλά σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η πολύ επιστημονικότητα στη καθημερινή ζωή, βλάπτει και λίγο αυτή την έστω και ψευδαίσθηση της μαγείας των μικρών πραγμάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. η επιστημη για τον ανθρωπο ειναι η οργανωμενη μεθοδος αναλυσης και περιγραφης του κοσμου.Ειτε προκειται για φυσικους , ειτε για βιολογους ειτε , ειτε κτλ. Αποπειρες με διαφορους βαθμους επιτυχιας , για ανθρωποκεντρισμο εχουν στο βιογραφικο τους θρησκειες και δη , αβρααμικες ( εβραικη, ισλαμ , χριστιανισμος -> ολες οι παραφυαδες κτλ) Η επιστημη μαλιστα ηρθε αντιμετωπη με το εδραιωμενο συστημα αρχων που αυθαιρετα εθεσαν οι θρησκειες στον ανθρωπο.Πριν 600 χρονια ολοι ηξεραν πως η γη ηταν το κεντρο του κοσμου, πως ηταν επιπεδη! απο που το ηξεραν αυτο; Μα φυσικα επειδη τους διδαχθηκε απο τα θρησκευτικα κειμενα. Η επιστημη ριχνει φως σε ολες τις χαραμαδες , στα σκοτεινα σημεια οπου μενουν κρυμμενες προκαταλυψεις , θεοι , δαιμονες , ψυχες φαντασματα , καρμα, τερατα, κτλ.Τα φωτιζει και ετσι μενει ολο και λιγοτερος χωρος να κρυφτουν αυτα. Σημερα ειναι αστειο το λιγοτερο να πει κανεις με εκπαιδευση νηπιαγωγειου πως η γη ειναι το κεντρο του κοσμου ή πως ο κοσμος εχει ηλικια 6000 χρονων ( οπως περιγραφει η βιβλος για παραδειγμα ) Και φυσικα η επιστημη δε μπορει να τα εξηγησει ολα, και εχει κενα ακομη.Μα αν δε μπορει να περιγραψει επαρκως καποιο φαινομενο τωρα ,ειναι βεβαιο πως αργα η γρηγορα θα το κανει.Οποτε το βαρος της αποδειξης πεφτει σε οποιον υσχηριζεται το υπερβατικο και οχι σε αυτον που το αμφησβητει.Αυτο δεν ειναι θεωρια, ειναι επιστημη.Αν θες πες μου ποιες θεωριες προεβαλα σα facts ωστε να μιλησω αναλογα.Μου αρεσει ο μπαμπας σου stewie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. fact στο συγκεκριμένο σημείο είναι ο ανθρωποκεντρισμος των επιστημών.θεωρία η καλύτερα αίρεση είναι η δική σου σκοπιά.Αν και τα facts δεν πήγαιναν σε σένα,απλά εγώ έχω συνειρμική σκέψη και το διατύπωσα έτσι που ίσως μπέρδεψε.τέλος πάντων δεν θέλω να σοβαρέψω άλλο γιατί δεν μου πάει...Ο μπαμπάς μου είναι ένας αξιολύπητος καθυστερημένος χοντρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. fact ο ανθρωποκεντρισμος των επιστημων; Πουθενα δεν εγραψα η ενοουσα κατι τετοιο.Το αναποδο μαλιστα. Θεωρια ή αιρεση ή δικη μου σκοπια; Διοτι.. επειδη....? Ο πατερας σου 9 στα 10 επεισοδια ειναι χαρουμενος ομως!

    http://www.youtube.com/watch?v=bXrXTx94aFg

    6 λεπτα κραταει , αν εχει κανεις υπομονη ας το δει.Σου δινει μια προοπτικη των πραγματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μα δεν είπα οτι το έγραψες εσύ.

    Ο χοντρός απλά συνέβαλε στην μεγαλοπρεπή δημιουργία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για ποια ισορροπία μιλάς; μόλις παραπάτησα και έπεσα...
    καλημέρααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Nick: Π βίδεος τα σπάει... Απλά αυτό... τίποτα άλλο... έχω παραλύσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Φούλη: Προσοχή γιατί έχουν έρθει και βροχές από σήμερα το βράδυ! Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;