28 Ιανουαρίου 2011

Λάνθιμου και Νομικής γωνία...


Μπορούν δυο πράγματα φαινομενικά άσχετα να συγκλίνουν; Και βέβαια, θα απαντούσες πανέξυπνε και φανταστικέ μου αναγνώστη. Κι έρχομαι, λοιπόν, εγώ ο προβοκάτορας (τι πιασάρικη λέξη αλήθεια;) να σας ρωτήσω: Πόσο σχέση έχει ο Λάνθιμος και η υποψηφιοτητά του στα Oscar με την κατάληψη της Νομικής από τους λαθρομετανάστες; Μα τι λες βρε Μηδενικέ; Τι σχέση έχουν πέρα από το γεγονός ότι και τα δύο εκφράζουν ανθρώπους σε συνθήκες εγκλεισμού; Κι όμως...βάλε το υπέροχο μυαλό σου να σκεφτεί!

Διάβασα πολύ τελευταία και για το ένα και για το άλλο. Προβληματίστηκα σε λέω! Άξιζε να είναι υποψήφιος...άξιζε να γίνει κατάληψη ενός Πανεπιστημιακού χώρου...αξίζει η αφαιρετική καλλιτεχνική έκφραση σύγχρονου τύπου...αξίζει να κρατάμε το άσυλο; Πολλές ερωτήσεις αγαπητοί μου, περισσότερες ίσως και από όσες μπορεί να αντέξει ο πεπερασμένης ικανότητας εγκεφαλός μου. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς οι απαντήσεις καραδοκούν πάντα στη γωνία.


Δεν θέλω να υποτιμήσω τη σημασία της όποιας διάκρισης, άσχετα αν θεωρώ ότι πάντα είναι πρωτίστως μια προσωπική επιτυχία του καλλιτέχνη-αγωνιστή, και σχεδόν καθόλου "εθνική". Από την άλλη δεν θέλω να υποτιμήσω και την ανάγκη αυτών των ανθρώπων μέσα στη Νομική (ή στη Πατησίων τώρα...δεν είναι έτσι κι αλλιώς αυτό που έχει σημασία) για ένα καλύτερο αύριο. Δεν θέλω να υποτιμήσω ΚΑΝΕΝΑΝ!

Το να σπας τα δεσμά που σε πνίγουν είναι δύσκολη απόφαση. Δεν είναι δείγμα ευφύιας, όσο δείγμα αποφασιστικότητας. Δεν έχει να κάνει με τι καταναγκασμούς σπας, σημασία έχει ότι υπερβαίνεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν είναι καθόλου απλό να φέρνεις τη ζωή σου τούμπα. Και πολλές φορές αυτό είναι που αγνοούμε επιδεικτικά.

Σκέφτηκε ποτέ κανείς από αυτούς που κατηγορούν τους μετανάστες τι σθένος έχει να ξεριζωθεί κάποιος από τη χώρα του; Ή νομίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν τα καμάρια τους που πάνε να σπουδάσουν στην Αγγλία σε private bath και credit card orgies στο Tesco; Ή νομίζουν οι υπερήφανοι Έλληνες ότι ο μέσος Πακιστανός ονειρευόταν μια ζωή στην Ελλάδα; Τι θαρρείς βρε έξυπνε; Ότι ο μετανάστης ήρθε να "ζήσει το μύθο του" στην Ελλάδα, όπως υποστήριζε ο sexy-μη χέσω-Άρης; Εγκλωβισμένος είναι εδώ, γιατί κάποιοι έξυπνοι εκεί πέρα στο Σύνταγμα θεώρησαν ότι έπρεπε να υπογράψουν μια ωραιότατη συνθήκη σε συσκευασία δώρου με κορδέλα (Δουβλίνο ΙΙ στη πιάτσα των νταβατζήδων την λένε στας ΕΕ) που μετέτρεψε κυρίως την Ελλάδα σε ωραιότατη καρνταρόμπα μεταναστών.

Σκέφτηκε ποτέ κανείς από αυτούς που κατηγορούν το Λάνθιμο, τη χαρά αυτού του παιδιού που κατάφερε να φύγει από τη μιζέρια του "πρώτος στο χωριό"; Ακόμα και μάπα να είναι η ταινία (δεν την έχω δει, γι'αυτό και το λέω!), το γεγονός ότι σε κάποιους έξω (και δεν είναι ένας-δυο) άρεσε, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Γιατί αυτό το παιδί πρέπει να ακούσει τα μύρια όσα, επειδή κατάφερε να ξεπεράσει πρώτον τον ίδιο του τον εαυτό, και βασικά το κομπλεξισμό του Έλληνα;

Βλέπεις αγαπητέ μου αναγνώστη, στους μετανάστες μεμφόμαστε, γιατί η αστική μας καταγωγή (που μωρή το ξέχασες το Κατάκωλο από το οποίο κατάγεσαι και η τουαλέτα ήταν 4 μέτρα από το σπίτι) δεν τους δέχεται. Από την άλλη αγαπητέ μου αναγνώστη και πάλι, στον Λάνθιμο ζηλεύουμε, γιατί η μικροπρεπειά του καθενός μας δεν αφήνει περιθώρια για να χαρούμε, όχι για τη χώρα (ποιος τη χέζει δάυτη;), αλλά απλά για το παιδί!


Το βρήκες τώρα το κοινό σημείο; Δεν νομίζω πανέξυπνε αναγνώστη μου, να θέλεις να στο κάνω και νιανιά;

22 σχόλια:

  1. εχεισ δικιο
    δινεις μια σωστη τοποθετηση στο θεμα των μεταναστων αλλα αν αυτο σε συνεβαινε σε μια χωρα αλλη θα ταν αλλιωες οι εξελιξεις
    και στις 2 περιπτωσεις , και στην δικη σου αναρτηση και στη δικη μου, το κρατος μας ειναι ο μεγαλος απων και υπευθνος, αλλα και πολλοι υποκριτες
    χαρηκα που ο Λανθιμος πηρε διακριση και θα ναι στα οσκαρς , να δουμε τι θα κανουν ολες αυτες οι καημενες κουλτοριαρες κριτικες που θαψανε την ταινια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν υποψιαστω οτι υπαρζει και αλλος ανθρωπος που σε αποκαλει ''μηδενικε'' θα πυρποληθω. ειμαι ο ενας και μοναδικος ΤΕΡΜΑ. καλα ηταν επομενο φυσικα να ακουστουν και παπαριες επι της υποψηφιοτητας οπως ενα χαρακτηριστικο που διαβασα καπου '' χιλες φορες να χρεοκοπησει η ελλαδα παρα να παρει το οσκαρ ο κυνοδοντας''. οταν η μαλακια δεν εχει ορια ομως. ποσο ακομα θα εχουμε τα ματια μας στραμμενα στις σολες μας ? φτανει. κουραστηκα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν νομίζω πως υπάρχει post σου που να ταυτίζομαι τόσο....ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ!!ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάστηκε να το κάνεις νιανιά. Κάτι καταλάβαμε...

    Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι shopping orgy να κάνεις στα Tesco. Μα στα Tesco?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καταλάβαμε, αγαπητέ... έτσι κι αλλιώς γι όλα γκρινιάζουμε, είναι στα γονίδιά μας φαίνεται. Να τη δεις την ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασωτέ μου, στα είπα και στο Blog σου, το τι θα γινόταν σε άλλη χώρα με αφήνει παγερά αδιάφορο! Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασίλη μου...σε έχει προλάβει το Όργιο και νομίζω ακόμα πιο πριν η Κατερίνα στο Μηδενικός. Αλλά δεν έχουν πατεντάρει τη χρήση του όρου! χαχαχα!!

    Εγώ πάντως δεν χαίρομαι ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τον ελληνικό κινηματογράφο. Χαίρομαι για το παιδί, ακόμα και μάπα να θεωρήσω την ταινία όταν τη δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Giorgio ειδικά από εσένα έχει τεράστια σημασία αυτό το σχόλιο!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Apos μου...τα Tesco μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό...τι να κάνω ο δόλιος; χαχαχαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Turi Μου...δεν είναι κακιά η γκρίνια (ποιος είμαι εγώ για να το πω αυτό;). Όμως η κακία είναι άλλο πράγμα!!

    Εννοείται πως θα την δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολιγον νιανια θα το χρειαζομουν να ειμαι ειλικρινης. Στο επομενο ισως.
    Καλο ΣΚ Μηδενικε( αφου δεν ειναι πατενταρισμενη η προσφωνηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΥΤΕ ΚΑΝ τους εχει δει το ματιμου εδω μεσα ... ε οχι !!! τελος παντων εγω το λεω με μεγλυτερη χαρη αδιαμφισβητητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η κομπλα του ελληνα προερχεται απο την ιστορικη μειονεξια-τουρκοι,οθωνες,α παγκοσμιος,β παγκοσμιος,μετα εμφυλιος,μετα χουντα και υστερα απο μια μικρη περιοδο χαριτος, η κριση και ο διεθνης διασυρμος..Οι Ελληνες ως λαος νομιζω πως νιωθουμε να υστερουμε μετα απο ολα αυτα...Και ως αντιδραση, το παιζουμε σπουδαιοι και γινομαστε εθνικιστες για να κρυψουμε το κομπλεξ κατωτεροτητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι είναι το "private bath";;;

    (κάτι σαν το "baby shower, που λέει και η γυναίκα μου ή είμαι αλλού γι αλλού;)

    Γεια σας και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπον, λοιπον.
    Μετανάστες: καλή πρόθεση, άσχημος τρόπος. Εκ των υστέρων: κάτι κατάφεραν, οπωσδήποτε.Μακάρι-ΜΑΚΑΡΙ!- να βελτιωθεί η κατάσταση οριστικά.

    Κυνόδοντας: Αυτό που ξαφνιάζει στην ταινία είναι ότι δεν είναι ελληνική. Δεν είναι ιδιαίτερα καλή, ούτε και ιδιαίτερα κακή. Όμως, καλά θα κάνουμε να πάψουμε να λέμε αυτό το τρομερό ''καλή για ελληνική''. Δεν είναι καλή για ελληνική. Είναι-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- συμπαθητική για όλη τη Γη. Χαίρομαι για τον Λάνθιμο, που εκτός των άλλων, φοράει τα ίδια παπούτσια με τα δικά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νίκο μου, μισούμε τις πατέντες. Η γνώση, όπως και οι προσφωνήσεις, πρέπει να είναι εκεί έξω για τον καθένα. Ανοιχτή σε κάθε άνθρωπο που θέλει να τη δεχτεί. Γι' αυτό υπάρχουν τα blogs. Και Νίκο μου, η γνώση πρέπει να υπάρχει για να υπερβεί τα κεκτημένα, τα κατεστημένα. Νομικής και Λάνθιμου γωνία είναι καθετί που μας υπερβαίνει. Σε αυτό αξίζει να πιστεύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άρα Aizen999 μια ψυχανάλυση ως έθνος καλό είναι να μη τη γλιτώσουμε...εεεεεε;

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Spy μου...για ιδιωτικά μπάνια μιλάω! Αν και δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένα μωρό να μην έχει ένα ιδιωτικό ντουζ!

    (τι ψυχανώμαλοι αυτοί οι αγγλοσάξωνες με το να "λούζουν" το παιδί με δώρα! με καρούμπαλα θα βγει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πλάκα μου κάνεις; Η δικιά μας τουαλέτα είχε κοντά 10 μέτρα από το σπίτι.. μην πω για τους Χειμώνες..
    Καταλάβαμε, εμείς - κράτος φταίμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δέκα μέτρα; Μα καλά αγαπητέ μου...τα έχω κάνει μέχρι να φτάσω. Δόλιο οικόπεδο, τι θα έχεις τραβήξει; Χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;