11 Ιανουαρίου 2011

Picket Fence Love


Στο χωριό μου (btw την Αθήνα εννοώ… μεγάλος καημός σας λέω και τραύμα όταν ήμανε μικρός, αλλά αυτό μπορεί να είναι θέμα άλλου Post) λένε πως «όλα είναι θέμα πολιτικής». Στην Γηραιά Αλβιόνα βλέπεις τώρα, έχουνε δύο λέξεις για την πολιτική, το politics και το policy. Αλλά επειδή εμείς είμαστε τσίφτες και καραμπουζουκλήδες δεν κολλάμε σε αυτά τα πράγματα και μπορούμε να ξεχωρίζουμε την ήρα από το στάρι. Τώρα πάρε εσύ με το νου σου ποια είναι η ήρα και ποιο το στάρι… μην απαντήσεις, είναι ερώτηση παγίδα. Έτσι κι αλλιώς στον έρμο αυτό τον τόπο – που παραδόξως ανακάλυψε τη δημοκρατία πριν τους άλλους – έχουμε την τάση όλα να τα παράγουμε πλέον fusion, από τη κουζίνα σε λέω μέχρι και τη πολιτική.


Έχεις ακούσει αγαπητέ μου αναγνώστη φαντάζομαι για το περιβόητο (ή και διαβόητο, γι’ αυτό θα σε γελάσω) φράχτη που ετοιμαζόμαστε να σηκώσουμε στη Θράκη; Λοιπόν, αυτός ο φράχτης είναι εξέχων δείγμα fusion πολιτικής. Γιατί έχεις από τη μία πλευρά το policy που επιτάσσει τη δραστική μείωση του κύματος μεταναστών, και από την άλλη πλευρά στέκει το politics που θέλει τον Παπουτσή να φαντάζει ωσάν τον Σκοτεινό Τιμωρό και τη Wonder-Woman μαζί. Όχι φαντάσου τώρα τον Παπουτσή με μπουστάκι με τα αστεράκια της Ε.Ε. και αρνήσου ότι δεν σκας από τα γέλια.


Η Ελλάδα, το δίχως άλλο, έχει μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αρκεί μια βόλτα σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο. Σε πρόσφατη έξοδό μου στη τιμημένη ελληνική επαρχία ανακάλυψα καινούργιο παιχνίδι για να περνάν οι βαρετές ώρες της οδήγησης, και λέγεται “spot the Pakistani”. Στη βάση αυτή, κανείς δεν μπορεί να πει ότι καλώς έχει έρθει αυτός ο κόσμος και ντουνιάς στη χώρα. Καλό ούτε για εμάς, αλλά κυρίως ούτε και για τους ίδιους τους μετανάστες. Δεδομένου δε ότι ο μέσος π.χ. Πακιστανός δεν συμμερίζεται καθόλου το Greek Dream, απλά εγκλωβίζεται σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο που μεταξύ μας δεν πρέπει και να πολυγουστάρει!


Τι κάνεις, λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις αυτό το κύμα μετανάστευσης; Το να χτίσεις ένα φράκτη (ενδεχομένως και ηλεκτροφόρο) στα σύνορά σου, πέρα από απάνθρωπο είναι κατά βάση ένα στυγνό επικοινωνιακό τέχνασμα. Όποιος πιστεύει ότι όντως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα είναι μάλλον διανοητικά καθυστερημένος. Αν μη τι άλλο εξίσου ευφάνταστες λύσεις είχαν βρει και οι Ιταλοί που βύθιζαν τα πλοία με τους μετανάστες. Τρελή έμπνευση μεν, αποτελεσματική δε!


Όσο η Ε.Ε. δεν καταλαβαίνει ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα συνολικό θέμα που πρέπει να την αφορά (εδώ θα μου πεις άλλα και άλλα δεν δείχνει να καταλαβαίνει… αυτό θα την κάψει;), δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το πρόβλημα θα εντείνεται. Βλέπεις πλέον και οι «μεγάλες» της Ε.Ε. τους συμφέρει να μπλέκουν το policy με το politics.


Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Δράση κλειδί είναι πως, για πρώτη φορά στη ζωή της, μια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει λίγο politics, λίγο σκληρό rock για να κάνω και μνεία στον αλήστου μνήμης Λαλιώτη. Αν γίνουμε οι κακοί που θα κάνουν το πρόβλημα ευρωπαϊκό, παρά μεμονωμένα ελληνικό, τότε ίσως μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε λίγο τους βραδύκαυστους των Βρυξελλών. Γιατί όσο το πρόβλημα μένει στη «γειτονιά» μας, τότε οι «φίλοι» Ευρωπαίοι (που αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να κάνεις τους εχθρούς ένα πράγμα!) δεν έχουν κανένα κίνητρο να ασχοληθούν μαζί μας. Γράφοντας σε στήλες τύπου «Θεία Λένα με παράτησε ο γκόμενος και θα πιω φαρμάκι», λύσεις σαφώς και δεν βρίσκονται. Μέχρι τότε βέβαια μπορούμε να κοιτάμε τον picket fence μας και να ζούμε τον «ερωτά» μας… που λέει και το άσμα!


Και κάπως έτσι ξεκινά το 2011. Ω ρε γλέντια σας λέω!

17 σχόλια:

  1. AAAAA μην τους βάζεις δύσκολα τώρα.. που να συνηθίζουν ξανά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά με έβγαλες από τον κόπο να γράψω ένα κείμενο για το θέμα.

    Όλοι ασχολούνται με ένα φράχτη 12 χμ και όχι με το συνολικότερο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της ΕΕ που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη χώρα μάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω δεν εχω καμια αντιρηση πια
    να μην γινει ο φραχτης να μπαινουν κατα χιλιαδες πακιστανα και αλλα μεταναστακια ΑΛΛΑ εχω φοβερη προταση
    να τους στελνουμε να μεινουν
    ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ& ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΡΟΥΣΙ
    Ε τι λετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι καλυτερο εχω διαβασει για το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν θέλω να διαβάζω κακίες για την ΕΕ- θα σου στείλω τη διατριβή μου (όσο έχω γράψει..) για να τη δεις μ άλλο μάτι. η ΕΕ το έχει καταλάβει για το μεταναστευτικό, οι χώρες ήθελαν να το αφήσουν εθνική υπόθεση.

    αμάν πια, για όλα η ΕΕ σας φταίει στην Ελλάδα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΕ δεν είναι απρόσωπη. Είναι όλα τα κράτη που την αποτελούν, μαζί και η Ελλάδα.

    Η συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ που ορίζει πως πρέπει όταν συλλαμβάνεται ένας λαθρομετανάστης να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία εισήλθε στην ΕΕ πάντως χρειάζεται επαναπροσδιορισμό!

    Με αυτό τον τρόπο παγιδεύονται στη χώρα μας και πραγματικοί πρόσφυγες μαζί με λαθρομετανάστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα Ηφαιστιωνά μου...στα δύσκολα τους θέλω! Στα εύκολα μπορώ και μόνος μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Gay εν Εύβοια, όπως λες, ένας φράχτης 12 χμ είναι...ένας φράχτης 12 χμ και μόνο. Αν περιμέναμε από ένα φράχτη να μας σώσει από τη μετανάστευση, τότε δε νομίζω ότι η μετανάστευση θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα!! Να το θέσω πιο άκομψα...δεν νομίζω ότι είναι θέμα μάκρους...χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασωτέ μου, από το κείμενό σου, αλλά και όσο σε διαβάζω δεν σε θεωρώ αν μη τι άλλο αφελή. Δεν είπα κάτι τέτοιο! Απλά είναι εξαιρετικά ανώριμο να θεωρείς ότι ένας φράχτης θα σου λύσει το πρόβλημα. Μένω Κέντρο, οπότε ζω το πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν έχω πρόβλημα να πάνε οι μετανάστες σε άλλες συνοικίες...το θέμα μου είναι να ζουν αξιοπρεπώς...όπου κι αν είναι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Νικόλα μου για τα καλά σου λόγια. Προσπάθησα να προσεγγίσω το θέμα όσο πιο λογικά μπορούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μικρέ Ναυτίλε, με πολύ ενδιαφέρον να διαβάσω και να συζητήσουμε τα θέματα της Ε.Ε., αλλά επετρεψέ μου να έχω μια τελείως διαφορετική γνώμη που θεωρώ ότι μπορώ και να στη τεκμηριώσω.

    Για πολλά πλέον θέματα η ΕΕ έτσι κι αλλιώς αποδεικνύει ότι αδυνατεί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ολοκλήρωση. Εδώ καλά-καλά και με την οικονομική ολοκλήρωση παλεύει...με αμφίβολα ακόμα αποτελέσματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μεγάλο θέμα, δεν θα το αναλύσω εγώ,φράχτες,μετανάστες πείνα φτώχεια εξαθλίωση, ανύπαρκτα ανθρώπινα δικαιώματα,εξευτελισμούς του ανθρώπου!!
    Όμως βρε αδελφέ τα γράμματά σου γιατί ψείρες,στραβώθηκα η γυναίκα...
    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ναι αλλά μη ξεχνάς ότι η ΕΕ είναι, εκτός άλλων, μια ένωση κρατών, αν αυτά δεν θέλουν να προχωρήσουν δεν φταίει η ΕΕ στο σύνολό της..

    το κακό είναι ότι συνήθως όλοι θέλουν να είναι ξεχωριστοί από την ΕΕ (δες την Αγγλία, τρανό παράδειγμα) και όταν κάτι πάει στραβά, τότε φταίει η Ένωση, λες και είναι κάτι ξεχωριστό, μια έννοια που δεν έχει σχέση με τα κράτη.. ουφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mικρέ Ναυτίλε, το ότι σε όλα μας φταίει η ΕΕ στην Ελλάδα είναι ένας μύθος. Παντού υπάρχει ένας μύθος, όπως γνωρίζεις. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει ότι η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα. Και θα την είχε ωφελήσει ακόμα περισσότερο αν εμείς οι ίδιοι δεν την αντιλαμβανόμασταν ως μια αγελάδα που απλά την αρμέγουμε (βάζοντας και κάτι στην άκρη -ορισμένα λαμόγια- για καλύτερα γεράματα) σε όσα μας συμφέρουν και την αγνοούμε, όπου δεν γουστάρουμε.
    Υπάρχουν όμως και πολλά ζητήματα όπου η ΕΕ δεν λειτουργεί ως ΕΕ, αλλά ως μικρομάγαζα. Τα ξέρεις, τα ξέρουμε όλοι. Εκεί καλά κάνουμε και έχουμε ενστάσεις. Και πρέπει να έχουμε ενστάσεις όλοι, όχι μόνο οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί να μην το αναλύσεις ΚΑΙ εσύ Φούλη μου; Πολίτες αυτού του τόπου είμαστε. Αν δεν το αναλύσουμε κι εμείς..ποιοι θα το κάνουν;

    Για τα γράμματα έχεις δίκιο. Κάτι μαλακίες κάνει ο explorer από αυτό τον υπολογιστή...δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Διαβαζέ το αν είναι από τη κεντρική σελίδα του blog. Εκεί νομίζω φαίνονται πιο normal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναυτίλε μου, όπως λέει και ο Apos από κάτω, σαφώς και η ΕΕ είναι υπεύθυνη για πολλά καλά στην Ελλάδα. Εγώ είμαι από τους τελευταίους που θα πω το αντίθετο. Δεν είμαι δα και κάνας φανατικός ευρωσκεπτικιστής...ούτε καν δηλαδή. Σε πολλά άλλα σημεία όμως έχει αποδείξει περίτρανα ότι έχει σοβαρά οργανωτικά προβλήματα. Αν σε κάτι δεν έχει πετύχει τόσο καλά η ΕΕ είναι στο group thinking της. Εκεί το χάνει λίγο. Ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης όχι απλά το χάνει, αλλά είναι αλλού ο παπάς και αλλού τα ράσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Apos μου περιττό να πω ότι συμφωνώ. Τα έχουμε πει αναλυτικά άλλωστε κάπου ανάμεσα στη Πάολα και τη Χρύσπα...χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;