30 Μαΐου 2010

Αφίσες σε αντιπαράθεση


Πέρναγα κάθε μέρα σχεδόν από το σημείο που οι δυο αφίσες είχαν έρθει πλάι-πλάι. Η τύχη βλέπεις παίζει αστεία παιχνίδια κάποιες φορές. Ο Ανδρέας…ο μέγιστος ίσως εραστής στην νεότερη ελληνική ιστορία…δίπλα στην επίσημη αφίσα του αθηναϊκού Pride. Δεν ξέρω ειλικρινά τι είναι πιο τρομακτικό. Τα τσιτάτα νομίζω και των δύο αφισών είναι αυτά που μου προκαλούν έναν έντονο εκνευρισμό στη ραχοκοκαλιά, παρά ίσως οι αφίσες καθαυτές ή κι ο συνδυασμός τους.


Υπήρξε ποτέ κανένα κόμμα που ιδρύθηκε άραγε για να υπηρετεί το λαό και τη πατρίδα; Θεσμικά προφανώς και αυτός είναι ο στόχος του όποιου κόμματος, αλλά λειτουργικά…στη πράξη…υπηρέτησε ποτέ κανένα κόμμα – παγκοσμίως – άδολα και σε καθ’ ολοκληρία το συμφέρον ενός τσούρμου πολιτών; Μα ακόμα κι αν είσαι τόσο ιδεαλιστής που πιστεύεις ότι μπορεί και να γεννήθηκες στους κόλπους μια κομματικής ομάδας που σφύζει από αγνά αισθήματα…είσαι τόσο αφελής – ή στη χειρότερη προκλητικός – να βροντοφωνάζεις ότι παρόλο που κατά συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα σου άλλαξε δρόμο, εσύ μένεις πιστός στις επάλξεις; Μα δεν υπάρχουν επάλξεις αγαπητέ μου! Σκόνη και θρύψαλα γίνανε που έλεγε και ένας πάλαι ποτέ βιντεοσκοπημένος τραγουδιάρης με θεμελιώδεις απορίες...polvere e cocci που λένε και οι γείτονες Ιταλοί…


Δίπλα στο γερασμένο Ανδρέα…ακμαίος και στητός στέκεται ένας τσολιάς. Όχι μέχρι πάνω…μη φανταστείς. Σαν σε παράθυρο των ειδήσεων στέκεται…αν ήμασταν σε talk show και θέλαμε μάτσο τη τηλεθέαση, θα τον βάζαμε και πλάτη. Το σλόγκαν περισσότερο απειλητικό μου φαίνεται. “Είμαστε παντού”…ακόμα κι εκεί που δεν φανταζόσαστε…στα ιερά και τα όσιά σας. Επικοινωνιακά κάπου μπάζει η ιδέα έχω την εντύπωση. Αν σου λέει γίνει πυρηνική καταστροφή θα σωθούν μόνο οι κατσαρίδες και οι gay! Ο υπαινιγμός σαφής βέβαια…πως όσο και να κάνεις ότι δεν βλέπεις μια κατηγορία ανθρώπων (και αυτό δεν περιορίζεται στους gay, αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες), αυτή είναι εκεί. Ζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται, αλλά κυρίως διεκδικεί - τα αυτονόητα μπορεί όχι, μα σίγουρα τα λογικά – δικαιώματα της.


Το ΠΑΣΟΚ ενέπνευσε μια ολόκληρη εποχή…κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό…ακόμα και οι σκληροί πολέμιοι του. Το 1981 υπήρξε έτος σταθμός…μπορεί να μη σηματοδότησε τον ερχομό του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα σφράγισε έστω και άτυπα το μαύρο κύκλο της μεταπολίτευσης. Ποιον αφύπνισε το ΠΑΣΟΚ; Αυτό εν πολλοίς η ιστορία θα το δείξει…αλλά αν μου πέφτει λίγος λόγος…νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ αφύπνισε το μέσο σύγχρονο Νεοέλληνα. Όχι μόνο τους θυρωρούς που δεν τους ήξερε η μάνα τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε ρετιρέ…αλλά τη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που άρχισε να αποκτά μια δημόσιο-υπαλληλική νοοτροπία δεύτερης κλάσης πολίτη. Είχε μια προδιάθεση ο ασθενής…δεν λέω…αλλά νομίζω ότι ο γόης Ανδρέας έδωσε τη χαριστική βολή.


Το gay κίνημα έχει ιστορία ζωής παγκοσμίως…άλλοτε με έντονες μορφές ακτιβισμού, άλλοτε όμως με προσεκτικά μελετημένες κινήσεις. Αν υποθέσουμε ότι διοργανώσεις σαν το αθηναϊκό pride έχουν στόχο την αφύπνιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων…τότε ποιες είναι αυτές; Η εύκολη απάντηση θα ήταν τον υπόλοιπων ετεροφυλόφιλων. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι αληθές…στη περίπτωση της Ελλάδος νομίζω ότι απέχουμε παρασάγγας. Το gay κίνημα στην Ελλάδα – αν υπάρχει κάτι τέτοιο…που προσωπικά αμφιβάλλω – προσπαθεί να αφυπνίσει πρωτίστως τον μέσο gay. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μοιραστώ την εμπειρία μου, πως είναι πολύ πιο δύσκολο να πείσεις κάποιον gay να έρθει στο αθηναϊκό Pride παρά τον οποιοδήποτε straight!


Ιστορικά παραδείγματα προς αποφυγή, πλάι σε μεγαλόπνοες ή όχι προσπάθειες αφύπνισης. Καθημερινά παιχνίδια της ειρωνείας που θα μπορούσαν να λάβουν διαστάσεις αστικών θρύλων. Τροφή για σκέψη από τη κάμερα ενός κινητού στην οθόνη του υπολογιστή…στη χειρότερη περίπτωση. Ιδανικά…σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, σε μια πόλη που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη κι αβέβαιη. Σε μια κοινωνία ανύπαρκτων πολιτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ωχριούν όμως στο ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο…εκείνου των μετέωρων πολιτών…

16 σχόλια:

  1. Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;

    Οι ψυχιατροι ειναι πάντα μουγκοι baby. Μάλιστα λένε ότι η πολυθρονα του Φρουντ, ήταν πισω απο το περιφημο ντιβάνι, πιο πισω απο το κεφάλι του ασθενή, γιατί ο Σιγκμουντ, την ώρα της εξομολογησης του ...ασθενή, έπαιρνε έναν υπνάκο.

    Μηδενικέ, να το βγάλουμε απο μέσα μας έχουμε αναγκη, πολύ μικρή σημασία έχει ποιος θα το ακουσει. Τα αυτιά μας θέλουμε να το ακουσουμε. Λέξεις θέλουμε να γινει. Λέξεις που ειναι πυροβολισμοί. Μόλις...εκτοξευτουν, υπάρχουν. Και μετά ...πρέπει αν τις αντιμετωπισουμε, σαν αλήθειες πια, σαν πραγματικότητες.

    Φιλια.

    Παντα δική σου
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αν σου λέει γίνει πυρηνική καταστροφή θα σωθούν μόνο οι κατσαρίδες και οι gay! "
    Έτσι και μένα όταν το πρωτοείδα σαν επειλή μου φάνηκε.. μετά ήταν απλά μια διεκρίνηση ότι υπάρχει και όπως είπες εξελίσσεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gay κίνημα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όπως φυσικά δεν υπάρχει και σοσιαλιστικό κίνημα. Ίσως γι αυτό βρίσκονται δίπλα - δίπλα οι αφίσες: γι να μας θυμίζουν την απουσία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σλογκαν "Ειμαστε παντου" δεν νομιζω οτι ειναι απειλητικο. Απλα δηλωνει κατι που ειναι αληθινο. Παντου υπαρχουν ομοφυλοφιλοι, σε ολα τα κοινωνικα στρωματα, σε ολα τα επαγγελματα, σε ολο το κοσμο.
    Απειλητικο; δεν νομιζω, καθολου...
    Αληθινο; σιγουρα...

    Γραφεις... "Το gay κίνημα στην Ελλάδα – αν υπάρχει κάτι τέτοιο…που προσωπικά αμφιβάλλω – προσπαθεί να αφυπνίσει πρωτίστως τον μέσο gay."
    Εχεις δικιο για την αφυπνιση του μεσου gay στην Ελλαδα... το μονο που κανουν επι χρονια οι Ελληνες gay ειναι να αναμασανε ποιοι αρχαιοι προγονοι μας ηταν ομοφυλοφιλοι και να διαβαζουν ποιηματα του Καβαφη και να πεφτουν σε εκσταση -προσωπικα λατρευω τα ποιηματα του Καβαφη, αλλα περα απο τα ποιηματα υπαρχει και κατι αλλο που λεγεται πραγματικη ζωη. Δεκαρα τρυπια δεν δινουν οι περισσοτεροι να εχουν μια μονιμη σχεση οπως οι ετεροφυλοφιλοι, οπου μαζι με τον συντροφο τους θα προσπαθησουν για μια ποιοτικη ζωη. Ο τρομος του Ελληνα gay να χασει σπιτακια και λεφτουδακια απο την οικογενεια του, τον κανει και παραλυει... Αυτο το "χρυσο κλουβακι" που κλεινουν οι Ελληνες γονεις τα παιδια τους, ω ειναι τοσο δυσκολο κανεις να το αφησει, γιατι εκει μεσα ειμαστε "ασφαλεις" και μας "αγαπανε", γιατι να τα αρνηθουμε ολα για ενα αμφιβολο μελλον; Και ετσι για την ασφαλεια μας θυσιαζουμε τη ζωη μας, και μετα παμε και βλεπουμε τις ταινιες του Φασμπιντερ και πεφτουμε -παλι- σε εκσταση... Και ετσι συνεχιζεται δυστυχως η ζωη του Ελληνα gay με το να πεφτει σε εκσταση ξανα και ξανα, χωρις να κανει σχεδον τιποτα στην πραξη (-εκτος απο λιγους ακτιβιστες- )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Κατερίνα: Kατερίνα μου, δεν διαφωνώ. Οι περισσότερες επαναστάσεις στη ζωή μας γίνονται για να ακούσουμε κάποια πράγματα πρώτα εμείς οι ίδιοι! Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκα ποτέ ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Πάντως - όπως και να το κάνουμε - δεν θα τον ήθελα και μουγκοθόδωρο...χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ηφαιστίωνας: Μα νομίζω ότι αυτό θέλαν να πετύχουν. Δεν ξέρω βέβαια και κατά πόσο επικοινωνιακά αξίζει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω γενικά αν η δυναμική προώθηση είναι καλύτερο συστατικό του marketing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Τurigr: Πολύ σωστή τοποθέτηση. Σήμερα που χάζεψα πάλι τις αφίσες, σε θυμήθηκα...χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Εphemeron: Δεν είπα ότι δεν ισχύει! Απλά μη μου πεις ότι δεν ακούγεται λίγο σαν απειλή; Εεεεε;

    Δεν ξέρω κατά πόσο ο μέσος έλληνας gay έχει πραγματική επιλογή - και το τονίζω αυτό - για κάτι πέρα από μια εφήμερη ζωή. Ειδικά όταν το ερωτικό πάθος φθίνει νομοτελειακά με τον καιρό και δεν έχεις μια δομή σαν την οικογένεια να σου διατηρεί τη συνοχή.

    Το ότι οι straight κάνουν οικογένειες εύκολα δεν μου λέει κάτι. Έχει αποδειχτεί ότι όσο εύκολα τις κάνουν, ακόμα πιο εύκολα τις χαλάνε. Και το τριπάκι να συντηρώ μια σχέση μόνο και μόνο "για το καλό" των παιδιών δεν ήταν ποτέ η αδυναμία μου. Αν ζητάω κάποιο δικαίωμα δεν είναι για να γίνω σαν έναν τυπικό straight...να μου λείπει! Θα ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον να δω το μέσο gay τι θα έκανε αν όλα όσα ισχύουν για έναν straight ίσχυαν και γι'αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαφως και δεν εννοω "copy" την ζωη των straight...
    Θα μιλησω ομως προσωπικα... εχω μια σχεση 12 χρονων, δεν ειμαι τρισευτυχισμενος -πως θα μπορουσε κανεις να ειναι, με τη μιζερια που υπαρχει σ' αυτο το κοσμο; -, και οπως καθε σχεση εχουμε και εμεις τις φουρτουνες μας, αλλα προσπαθουμε οσο μπορουμε να κανουμε αυτο που λεγεται "ζωη" να ειναι οσο το δυνατο πιο ανωδυνη, και οσο το δυνατο πιο ευχαριστη. Δεν εξαρτηθηκα ΠΟΤΕ οικονομικα απο τον φιλο μου, οπως κανουν τα straight ζευγαρια, παρ' ολο οτι μενουμε μαζι ολα αυτα τα χρονια, αλλα με τις συμβουλες του με εχει βοηθησει σε πολλα πραγματα. Για παραδειγμα με συμβουλη του, εχω αγορασει μεσα σε 4 χρονια δυο σπιτια (με δανειο) τα οποια αφου τα "αλλαξα" και τα "εφτιαξα", τα πουλησα και ειχα καθαρο κέρδος $ 120.000 Τωρα αν ημουν ακομα στη φαση βγες καθε βραδυ στα μπαρ, τιποτα απ ολα αυτα δεν θα ειχαν γινει. Αυτο το "καθε βραδυ εξω να βρω καποιον", επι χρονια, μου εκανε μεγαλο κακο, ηταν ψυχοφθορο και χρονοβορο, και δεν το εχω μετανιωσει καθολου που αλλαξα τροπο ζωης και εβαλα μια σειρα στη ζωη μου. Ετσι, εδω εχουμε φτασει να εχουμε και σχετικη ορολογια για το πραγμα, DINK = double income no kids, πραγμα που για τους πιο πολλους Ελληνες gay, ειναι στην κυριολεξια ανηκουστο.
    Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω με τους Ελληνες gay ειναι οτι πολλοι σεβονται την οικογενεια, σεβονται την εννοια του "δεσμου", αλλα... οχι για τον εαυτο τους. Πρεπει να περασουν τετρακοσια χρονια για να καταλαβει κανεις, οτι ναι μεν υπαρχουν πολλα "κατά" σε μια σχεση, αλλα αναμφισβητητα υπαρχουν και πολλα "υπερ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και κατι ακομα...
    μπορει καποιος να πει "καλα, γι αυτο ειναι καλη μια σχεση, επειδη δυο ατομα μαζι, μπορει να τα πανε οικονομικα καλυτερα";
    Οχι.. οχι μονο... για πολλους λογους...
    Οταν αρωστησα και ημουν στο κρεβατι επι μερες, ποιος με προσεξε;
    Ο φιλος μου!
    Οταν ο φιλος μου (ευτυχως ειναι καλα τωρα) επαθε εγκεφαλικο και δεν μπορουσε ουτε να προχωρησει ποιος τον ετρεξε στο νοσοκομειο και τον προσεξε;
    Εγω ο φιλος του.
    Αν ημασταν μονοι μας, ουτε το Αγιο Πνευμα θα κατεβαινε να βοηθησει, ουτε η "Κατερινα" που μενει στη γωνια θα ερχοταν να βοηθησει...
    Υπαρχουν παρα πολλοι λογοι για να εχει καποιος ενα συντροφο...
    Αντιθετα, για πολλους Ελληνες gay φανταζομαι oτι δεν υπαρχει σχεδον κανενας λογος να εχει καποιος ενα συντροφο...
    Τι κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ephemeron: Προφανώς και δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες. Απλά θα επιμείνω ότι όταν υπάρχει μια θεμελιακή έλλειψη της δυνατότητας να κάνεις μια οικογένεια (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) τότε δεν έχεις πράκτικά και πολλές επιλογές.

    Θα διαφωνήσω πάντως πως δεν υπάρχουν πολλοί gay στην Ελλάδα που δεν θέλουν τη συντροφικότητα μιας σχέσης. Απλά αν στο εξωτερικό είναι δύσκολο να πετύχεις κάτι τέτοιο...στην Ελλάδα είναι παλούκι. Και μη ξεχνάς ότι η gay ελευθερία στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ πρόσφατο σε σχέση με την Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι λογικό λοιπόν ο Έλληνας gay να θέλει να ζήσει κάτι που εσύ όπως επισήμανες έζησες αρκετά για κάποια χρόνια. Προσωπικά ήδη παρατηρώ μεγαλύτερους gay που αποζητούν έντονα τη συντροφικότητα. Οπότε και τα πράγματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μακαρι να αλλαξουν τα πραγματα. Δυστυχως το κοινωνικο συστημα μεσα στο οποιο ζουμε, εχει "χτιστει" με τετοιο τροπο ωστε να ειναι υπερ της "οικογενειας", και οχι για ατομα που ζουν μονα τους. Ελπιζω καποτε να το καταλαβουμε και να προχωρησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και δυο λεπτα μετα το τελευταιο σχολιο διαβασα το παρακατω και μου την "βιδωσε"...
    Τωρα οι gay ειναι εναντιον της εργατιας, γιατι βλεπεις οι gay δεν εργαζονται, γιατι πεφτει το μάνα απ τον ουρανό...

    Γκέι – εργατιά: 1-0!
    Ακυρώθηκε το πανεργατικό συλλαλητήριο λέει, που ήταν να γίνει 5 Ιουνίου, γιατί την πλατεία Κλαυθμώνος εκείνη την ημέρα την έχουν κλείσει οι GAY, για να κάνουν το… φεστιβάλ τους!!! Ρε τι άλλο έχουμε να ακούσουμε και να δούμε στις ημέρες μας. Και μη χειρότερα.
    Αλλά τι περιμένεις όταν την Ελλάδα την γέμισαν «κwλοτρυπήδηδες» κυριολεκτικά και μεταφορικά;

    http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=2257:---1-0&catid=5:hellas&Itemid=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χωρίς να θέλω να γενικεύω νομίζω ότι ισχύει αυτό που αναφέρεις ότι Το gay κίνημα στην Ελλάδα προσπαθεί να αφυπνίσει πρωτίστως τον μέσο gay. και καλά κάνει. σταδιακά θα έρθει η ωρίμανση. όσο για το σύνθημα - ακούγεται κάπως σαν ταινία θρίλερ - τύπου 'ζουν ανάμεσά σας' αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο το θεωρώ απόλυτα επιτυχημένο. και εκτός από παντού, είμαστε και πολλοί / πολλές.
    ;-)

    αυτά τα περί "gay εναντιον εργατιας" μου βρωμάνε κομμουνισμό τύπου παπαρήγα / στάλιν και ροζ αστεράκια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ephemeron: Από ότι είχα διαβάσει, η επιτροπή του Pride είχε πει ότι θα αρχίσει τις εργασίες της μετά τη διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ. Δεν κατάλαβα βέβαια γιατί κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι συνδικάλες της κακιάς ώρας πρέπει να ανακόψουν μια οργανωμένη εκδήλωση πολλών μηνών, αλλά τελοσπάντων. Μη περιμένεις να σχολιάσω το link που παρέθεσες...απλά και μόνο δεν ασχολούμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Scatterbrain: Σαν σύνολο μπορώ να πω ότι η αφίσα και εμένα μου άρεσε. Και επικοινωνιακά το σλόγκαν ήταν καλό...αν και λίγο spooky! Χαχαχα!!!

    Από πότε οι καλοπληρωμένοι βολεμένοι και αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι γίναν εργατιά...θα τρελαθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;