2 Οκτωβρίου 2009

Οι Χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ: Ο Διαδικτυακός



Η αγάπη δεν μένει πια εδώ, σκέφτηκε ο Άρης. Έμενε και ποτέ είναι η αλήθεια; Τι είναι η αγάπη και πως εκδηλώνεται; Χρειάζεται πάντα μια φυσική υπόσταση για να πάρει σάρκα και οστά; Όλα αυτά τα ερωτήματα τον βασάνιζαν αφάνταστα τον τελευταίο χρόνο. Τον Ποσειδώνα τον είχε γνωρίσει – τρόπος του λέγειν τώρα αυτό – ένα χρόνο πριν, από τα κείμενα του. Και οι δυο τους διατηρούσαν ο καθένας ξεχωριστά τα δικά τους blogs. Ο Άρης είχε ένα Blog από το οποίο πέρναγαν ελάχιστοι αναγνώστες, αλλά παραδόξως είχε σχηματίσει μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στις γραμμές και τις λέξεις του. Το blog του Ποσειδώνα ήταν ομολογουμένως πιο διάσημο μιας και φρόντιζε ο ίδιος να καλλιεργεί το προφίλ του μποέμ τύπου που σκόρπαγε τη γοητεία του απλόχερα. Πάντα, βέβαια, με ελεγχόμενες – ίσως και ηθελημένες – δόσεις ανασφάλειας, μιας και το ελαφρύ ψεγάδι κάνει πάντα την εικόνα ενός ατόμου πιο εκθαμβωτική.


Ήταν ένα κείμενο που έφερε τον Ποσειδώνα στη ζωή του Άρη. Κάπως έτσι δεν γίνεται πάντα μέσα στις δαιδαλώδεις παρόδους του διαδικτύου; Ένα προσωπικό κείμενο του Άρη γέμισε το mailbox του με ένα συγκινητικό μήνυμα και συνεπακόλουθα λίγες γραμμές συμπόνιας και εγγύτητας στο msn. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας, έτσι κι εδώ το ένα έφερε το άλλο. Ατέλειωτες ώρες διαδικτυακού διαλόγου, πολυάριθμα mails και αρκετά σύντομα ακόμη και ανταλλαγή τηλεφώνων. Ένα ολοκληρωμένο σκηνικό ηλεκτρονικής επικοινωνίας που όσο αθώα φαινόταν στον Άρη στην αρχή, τόσο εφιαλτική κατάντησε.


Ο Άρης δεν πίστευε στον έρωτα χωρίς τη φυσική επαφή. Διατηρούσε την επικοινωνία με το Ποσειδώνα σαν μια καινοτόμο κοινωνική επαφή “τρίτου τύπου”. Δεν ήθελε να βάζει ταμπέλες στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ποιοι ορίζουν πως πρέπει να αρχίζει, πώς να καλλιεργείται και τι καρπούς οφείλει να φέρει; Έτσι κι αλλιώς όλα ήταν ακίνδυνα.


Τρείς μήνες μετά από μια συνεχή επαφή ο Ποσειδώνας ομολόγησε τον ερωτά του στον Άρη. Για λίγα λεπτά…ίσως και ώρες…ο Άρης ένιωσε εκνευρισμένος. Έχετε νιώσει την αίσθηση ότι κάποιος σε παίζει; Αυτό θα έλεγε κανείς ότι διαπέρασε τον Άρη σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Επανέφερε τον Ποσειδώνα σε τάξη και συνέχισαν την επαφή τους σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Μηνύματα, mails, συζητήσεις, τηλέφωνα και πολλά κείμενα έσκαβαν την καρδιά του…μέχρι που μια μέρα ξύπνησε χωρίς να το καταλάβει παγιδευμένος σε έναν “έρωτα;” που δεν πίστευε ότι θα πέρναγε ποτέ. Το θέμα είναι τι είχε ερωτευθεί; Ένα μάτσο κείμενα, μια σειρά αράδες βαρύγδουπες στο msn, e-mails που έσταζαν από τα τεχνηέντως πλασαρισμένα σορόπια; Όλα μαζί; Ποιος ξέρει;


Η ομολογία είναι πάντοτε δύσκολη…ειδικά αν στο άμεσο παρελθόν μεμφόσουν αυτό που μόλις περνάς σαν ψυχολογική κατάσταση. Η αποθέωση του έρωτα – αν μπορεί κάποιος να το δεχτεί – ακολούθησε για λίγο καιρό. Συχνά πυκνά στο τραπέζι έπεφτε το θέμα της φυσικής πλέον συνάντησης. Είναι τραγικό πως το ζήτημα ήρθε σχεδόν μισό χρόνο μετά την πρώτη επαφή. Πολλές φορές δεν έχει σημασία ο χρόνος, αλλά η θέληση για ένα πράγμα…η προσμονή και η λαχτάρα που σου κατακαίει τα σωθικά. Και αν ήξερε ένα πράγμα ο Άρης ήταν ότι ήθελε να δει τον Ποσειδώνα σαν τρελός. Ήταν το μόνο που έλειπε για να μετουσιώσει όλο αυτό το ηλεκτρονικό κατασκεύασμα σε μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να ψηλαφίσει με τις άκρες των δακτύλων του.


Η διαδικτυακή επικοινωνία είναι το φλερτ του μέλλοντος. Στο άμεσο μέλλον δεν θα βγαίνουμε σε bars για να πεταρίσουν τα ματάκια μας, αλλά θα κλεινόμαστε σε ένα blog, ένα λογαριασμό facebook, ένα chat room ή σε ένα site κοινωνική δικτύωσης. Διαδικτυακές περσόνες θα συναντιούνται σε ένα ιδιότυπο παζάρι και θα προωθούν ό,τι ο καθένας έχει εύκαιρο. Λίγη ευαισθησία, λίγο κοιλιακό, λίγη κουλτούρα, λίγο από όλα. Αν ένα πράγμα όμως θα είναι κοινό με σήμερα, θα είναι ότι πάντοτε θα χρειαζόμαστε το παραμύθι. Ας παραδεχτούμε ότι κανείς δεν ερωτεύεται το ρεαλισμό. Όλοι μα όλοι ερωτευόμαστε – και δεν αναφέρομαι στο πάθος…προσοχή – το παραμύθι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, το οποίο προφανώς μπορεί να είναι μια επίπλαστη καθαρά πραγματικότητα. Το θέμα είναι, όμως, ότι στο φυσικό φλερτ οι αισθήσεις ξυπνάν, τα χείλη δαγκώνονται και τα μάτια υγραίνουν…στο διαδικτυακό φλερτ, τι μπορεί κανείς να βρει…;


Στο ραντεβού εκείνο που έκλεισαν, ο Ποσειδώνας δεν ήρθε ποτέ. Λίγες μέρες μετά, ο Άρης έμαθε ότι ένα χρόνο που μίλαγε με τον Ποσειδώνα, δυο άλλοι bloggers έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα μαζί τους.


3 μήνες μετά…


Είχε μόλις χαιρετήσει το μωρό του και κατευθυνόταν προς το Σύνταγμα. Θα συναντιόταν με το Νίκο στο σπίτι και θα πήγαιναν μαζί στο γάμο ενός φιλικού ζευγαριού. Τον είχε γνωρίσει ένα βράδυ σε γνωστό bar του Κέντρου και αμέσως κόλλησαν. Άτιμο πράγμα τελικά η φυσική επαφή και το θάρρος να δεις τον άλλον κατάματα. Για μια στιγμή σκέφτηκε τον Ποσειδώνα και χαμογέλασε. Ναι…είχε πέσει στη παγίδα…αναμφίβολα. Τώρα, όμως, ήταν αποδεσμευμένος και τον είχε αφήσει στη διάθεση των επόμενων άτυχων διαδικτυακών και μη ερώτων…

15 σχόλια:

  1. μα είναι όνομα το ποσειδώνας???! έλεος...

    κρατάω αυτό που είπες για το παραμύθι. ισχύει 100%

    την καλησπέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυές οι διαδικτυακές φιλίες ή ό,τι άλλο, εύκολα γίνονται κι εύκολα τελειώνουν.Κι αυτό που μένει είναι το απόλυτο τίποτα.Και συνήθως αυτό που πλασάρεται απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αχ αγάπη μου μόνο εγώ τελικά Qiouria μπήκα στο χώρο και Qiouria θα βγώ. Έχει γεμίσει πάντως ο κόσμος ψεύτικους ανθρώπους μπάσταρδους που κρύβονται πίσω από πληκτρολόγια.
    Φυσικά ισχύει το ότι θα σε ξεμαλλιάσω άμα ςε πετύχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ηφαιστίωνας: Για το οποίο Ηφαιστιωνά μου βλέπω μούγκα στη στρούγκα στα σχόλια! Χαχαχα!! Εννοείται ότι κάθε Blogger που σέβεται τον εαυτό του έχει κάνει μια μαλακιούλα με τη μία ή την άλλη έννοια. Είναι και κάποιοι που το έχουν κάνει και επάγγελμα! Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε και πίσω από το δακτυλό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Προφυλακτικό: Αυτό για το παραμύθι μου το είχε πει κάποτε μια απίστευτη γυναίκα που την αγαπώ πολύ! Να σαι καλά Καποτάκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Τhanos: Θα διαφωνήσω. Έχω κάνει μερικούς πολύ καλούς φίλους μέσα από το blog. Φίλοι που πλέον είναι κομμάτι της ζωής μου και όχι της ηλεκτρονικής ζωής μου. Όσο για τους έρωτες έχεις μάλλον δίκιο, αλλά ποτέ δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Δεν ξέρεις και από που μπορεί να σου έρθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι μπήκες εσύ στο χώρο; Και κυρίως τι θα βγεις; Χαχαχαχαχαα!!! Μπα σε καλό σου πρωϊνιάτικα!!! Χαχαχαχααχα!!!!

    Πέστα ρε Mahler, όπως είπε κάποια στιγμή μια φίλη..."μέχρι και οι Bloggers είναι ένα απέραντο κρεβάτι". Το γέλιο είναι ότι κάποιοι πιστεύουν ότι δεν μαθαίνονται κιόλας. Γι' αυτό τι μου έχεις μάθει; Ποτέ δεν πάμε με Blogger! Eυχή και κατάρα μου το έδωσες αγαπημένη μου Μαλερογιαγιούλα!! Χαχαχαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και πάνω από όλα δεν πάμε ποτέ με μπλόγκερ που σου λέει ψεύτικο όνομα (π.χ. Άγγελος αντί Βαγγέλης, Παύλος αντί Αναξίμανδρος κ.λ.π), και δεν πάμε ποτέ με μπλόγκερς που σου λένε ό,τι μετακόμισαν στο Μονακό ενώ ο τράκερ δείχνει πως μπαίνουν στο μπλόγκ σου από υποκατάστημα της Τράπεζας της Αγγλίας. Όσο δε για αυτούς που έφτασαν να σκηνοθετήσουν το θάνατό τους, ε είναι πολύ μπάσταρδοι ρε πούστη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Μahler: Χαχαχαχαχα!!! Μα να σε λένε Αναξίμανδρο και να πεις Παύλος; Ντροπή τόσο ξεχωριστό όνομα! Χαχαχα! Για τα υπόλοιπα απλά δεν καταλαβαίνω τι λες! Χαχαχα!!! Κώλο θα το κάνεις το σοβαρό μου Post! Χαχαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εγώ πάντως έτσι γνώρισα το μωρό, από το myspace. (με είχε φλομώσει στα ψέμματα στην αρχή - δε θα τον έκανα add αν 'ερχόταν' κανονικά, κι εδώ βλέπεις πόσο κοστίζουν οι προκαταλήψεις). είχε πολύ πλάκα στην αρχή το on-line και απρόσωπο - είχε και κάβλα, αλλά δεν είναι για πάντα και σίγουρα όχι για σχέση. σχέση θα γίνει αν κάνεις κλικ από κοντά, όχι αν κάνεις κλικ στο προφίλ.

    btw ποσειδώνας; μήπως οι φίλοι του ήταν ο δίας, ο κρόνος, ο ουρανός και ο πλούτωνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τώρα για το διαδικτυακό εγώ δεν θα σου μιλήσω, ξέρεις γιατί. για το παλλικάρι (το αρχαίο, όχι το άλλο) τι να πω..; (είναι αληθινή ιστορία αυτό; αν ναι, μαλακία παίχτηκε). τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιό μου, δεν λέω και πολλά, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Scatterbrain: Κι εγώ το μωρό μου, από site κοινωνικής δικτύωσης το έχω γνωρίσει (τι όμορφα που τα λέω...είμαι όμως!! Χαχαχα!!). Ωστόσο, ο τρόπο γνωριμίας δεν μπορεί να μειώσει τη μαγεία της πρώτης φοράς που έρχεσαι σε πραγματική επαφή. Είναι ανεκτίμητη.

    Ελάχιστα πράγματα ξέρουμε για τον Ποσειδώνα. Συνεπώς, ακόμα πιο λίγα θα ξέρουμε για τους φίλους του!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Μικρός Ναυτίλος: Να μην μιλήσεις! Χαχα! Δεν είναι προφανώς 100% αληθινή ιστορία, αλλά όπως κάθε ιστορία των Χωρισμένων, έχει στοιχεία αλήθειας μέσα της (και παίχτηκε πολύ χοντρή μαλακία!!!!). Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;