10 Οκτωβρίου 2009

H Eλπίδα για την Ειρήνη...εν μέσω Πολέμου

[H φωτογραφία είναι από το Blog του Apos]


Ποιος πιστεύει στην Ειρήνη; Όχι καλέ τη γειτόνισσα! Την Ειρήνη στο κόσμο, την Ειρήνη στη ψυχή, τη World Peace που λένε και στα καλλιστεία στο Αμέρικα. Συγνώμη αλλά για την εν λόγω κυρία έχει γίνει πολύ περισσότερος χαμός από ότι για τη γειτόνισσα. Όχι ότι το Ρηνάκι από το παραδίπλα σπίτι είναι και του πεταματού. Όχι…όλα κι όλα…μια κοπελάρα δυο μέτρα είναι και όποτε βγαίνει στους δρόμους τρίζει η άσφαλτος, αλλά όσο να το κάνεις όσους και να έχει πάρει κι ακόμα τόσους άλλους που έχει γοητεύσει το Ρηνάκι, δεν φτάνει την Ειρήνη με το όνομα.


Για την Ειρήνη που λέτε έχει γράψει κόσμος και κοσμάκης. Πίσω στην αρχαιότητα να πάμε δηλαδή…κοτζάμ Αριστοφάνης και της αφιέρωσε ένα ολόκληρο έργο. Δεν παίζουμε! Ο κύριος Τολστόι – στο πιο σύγχρονο – αντιπαράθεσε την Ειρήνη με τον αιώνιο αντίπαλο της…τον Πόλεμο. Τυχαίο νομίζετε ότι είναι αυτό; Ο Πόλεμος γένος αρσενικού και η Ειρήνη γένους θηλυκού. Γιατί το ένα δεν έχει αξία δίχως το άλλο. Μην με παρανοήσετε αναγνώστες μου (ναι σε εσάς τους τρεις αναφέρομαι…), δεν υποστηρίζω τον πόλεμο με την συμβατική έννοια. Όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, μια κατάσταση Ειρήνης θέλει και μια εν δυνάμει κατάσταση Πολέμου για να έχει νόημα…για να μπορούμε να απολαύσουμε την Ειρήνη ένα βήμα παραπέρα.


Πολύς ντόρος, λοιπόν, για την Ειρήνη. Τη σημασία της, την αξία της και αναμφίβολα τη χρηστικότητα της. Εχτές, ένας λόγος παραπάνω. Μιας και η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να απονείμει το Nobel Ειρήνης στο Barack Obama. Εκεί ήταν η στιγμή που ο καθένας μας παραδέχτηκε: “Εντάξει…πήρε ο Obama το Nobel”, και ευθύς αναρωτήθηκε: “Γιατί;”. Η αιτιολογία της Ακαδημίας σχεδόν εφάμιλλη με εκείνους τους διάσημους χρησμούς της Πυθίας: “για την προσπάθεια του να δυναμώσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων”. Αυτό, συγνώμη – όσο και να τρέφω αισθήματα συμπάθειας για τον Obama – μου θυμίζει το λαϊκό γνωμικό “ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε”. Γιατί μέχρι εδώ καλό δείγμα γραφής έχει ο κύριος Πρόεδρος, αλλά αν αύριο του ξυπνήσει να ξαμολήσει μια βόμβα στη Μέση Ανατολή – όπως τόσοι άλλοι πρόεδροι κάνανε…γιατί όχι και αυτός; - τότε θα του το πάρετε πίσω το Νομπελάκι; Σουηδάκια μου…ξέρετε ότι μετά την απομάκρυνση του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται; Βέβαια, να θυμόμαστε ότι το λάθος δυστυχώς παραμένει διαπαντώς στην ιστορία. Να μου πείτε…το πρώτο λάθος Nobel Ειρήνης θα είναι;


Για το τέλος, να τονίσω ότι όπως η Ειρήνη…έτσι και η Ελπίδα είναι άτιμο πράγμα. Ειδικά αν η Απογοήτευση έχει σφραγίσει δραματικά το άμεσο και εγγύς παρελθόν. Ενώ σίγουρα εν μέσω μιας διεθνής κρίσης, με τη απόθεση όλων των ελπίδων σε ένα πρόσωπο…μόνο καλό μπορεί να κάνεις. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε για μια ακόμη φορά στο ότι ο “σκοπός αγιάζει τα μέσα”…και συνεπώς και τα Nobel

19 σχόλια:

  1. Ναι βρε, και εγώ το άκουσα χτες πρώτη φορά..
    Περίεργο μου ήρθε και απόρησα από που και ως που να το πάρει αυτός..
    τόσοι υπάρχουν και με πολύ περισσότερη δουλειά για να το αξίζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ακούστηκε,αυτός δεν ειπε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα, από το Ιρακ αλλά μάλλον τα προορίζει για το
    Αφγανιστάν!!
    Καλό σκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα βρε παιδιά ο πρόεδρος έφερε την παγκόσμια Ειρήνη δεν το πήρατε χαμπάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μάλλον πρόωρα του το δώσανε, ελπίζω να το αξίζει. ίσως γιατί η διαφορά με τον προηγούμενο μαλάκα ήταν τόσο τρανταχτή.
    btw, νορβηγάκια (για το ειρήνης)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η μονη Ειρηνη του ξερω και εμπιστευομαι και αγαπω και και και και και...ειναι η 1:-).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όμως το να δώσεις ελπίδα σ'ολόκληρο τον πλανήτη είναι σίγουρα κατόρθωμα!
    καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον το έδωσαν για να διορθώσουν μια αδικία: που οι Ολυμπιακοί του 2016 πήγαν στο Ρίο και όχι στο (Τ)Σικάγο.


    (εμένα αυτή η φωτό κάτι μου θυμίζει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειναι σαν τον Γιωργακη που ηδη χθες ακουγα στις ειδησεις του κρατικου καναλιου να λενε οτι το 82% των Ελληνων ειναι πιο...ησυχοι , τωρα που βγηκε ο κος Παπανδρεου στα πανω!
    Κατσε πουλακι μου λιγο να δουμε τι θα γινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ηφαιστίωνας: Τι να πει κανείς; Άγνωσται αι βουλαί των Σκανδιναβών! Φαντάζομαι και το πατατράκ του Σικάγο έπαιξε και το ρόλο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Φούλη: Καλά ας μην είμαστε τόσο αντι-Αμερικάνοι a priori. Εγώ δηλαδή ποτέ δεν ήμουν και ιδιαίτερα αντι-αμερικάνος. Απλά το μόνο που λέω είναι να περιμένουμε λίγο...να δώσει ένα δείγμα γραφής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Bear: Συγνώμη...αλλά δεν πιστεύω στη Παγκόσμια Ειρήνη! Άλλο ένα ρομαντικό δημιούργημα των καλλιστείων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Scatterbrain: Σωστός..Νορβηγάκια! Μέγα λάθος μου! Κι εγώ νομίζω ότι νωρίς του το δώσανε...αν και εφόσον το άξιζε! Θα δείξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Aunt Donna: Καλά...αυτή είναι απλά αξεπέραστη...και κυρίως...σταθερή αξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @KitsosMitsos: Το να δώσεις ελπίδα είναι αγαπητέ μου η μισή δουλειά. Και δεν νομίζω ότι για μισές δουλειές αξίζει κάποιος Nobel!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Apos: Μα είμαι τόσο σύμφωνος ως ένα βαθμό.

    Ααααα γεια σου...και έλεγα...που την έχω βρει αυτή τη φωτό! Θα διορθώσω άμεσα την αδικία!! Sorry!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ψεύτικος Πέτρος: Καλά αυτός πες είναι και λίγο παραπάνω στην εξουσία. Αλλά όσο να το κάνεις, άλλο ο λαός του είναι ήσυχος και άλλο να πάρεις και Nobel Ειρήνης! Το να περιμένουν και λίγο δεν θα τους έβλαπτε, αλλά κυρίως θα τους προστάτευε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ούτε και ο ίδιος (είπε οτι δεν) το περίμενε...ούτε και ο ίδιος ξέρει τι έκανε και ακόμα τα βράδια απορεί πίνοντας Coca Cola κρυφά από τη γυναίκα του...Τελικά, τα όμορφα Nobel όμορφα απονέμονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @One Happy Dot: Μεταξύ μας Ντοτάκι μου δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το περίμενε. Και ακόμα περισσότερο δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν ξέρει τι έχει κάνει. Για την coca cola δεν με πολυ-πειράζει είναι η αλήθεια. Όσο για την ομορφιά των Nobel...μένει να φανεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @All: Είμαι όμως πολύ ενθουσιασμένος για το βραβείο Nobel που δόθηκε στα οικονομικά. Σε δύο ανθρώπους που πραγματικά το άξιζαν, τον Ο.Williamson και την E.Ostrom. Σημειωτέον να πω ότι η Ostrom είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Nobels Οικονομικών που παίρνει το βραβείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;